Co sądzicie o kości z szynki włoskiej do gryzienia?

Enicia
Enicia Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Mój mąż wrócił w zeszłym tygodniu cały zadowolony, bo kupił psu kość z szynki włoskiej. Jako że trochę boję się dawać psu kości, postanowiłam sprawdzić opinie na jej temat. Na Zooplusie mnóstwo osób pisało, że ich psy miały po niej biegunkę, wymioty, a u kilku psów fafle spuchły ponoć trzykrotnie, co oczywiście skończyło się wizytami u weterynarza i sporymi kosztami...

Dla niektórych weterynarzy taka kość to po prostu trucizna, która w ogóle nie powinna być dopuszczona do sprzedaży... Najpierw chciałam ją wyrzucić, potem pomyślałam, że może chociaż zeskrobię tę szynkę, a teraz, gdy czytam o zaletach diety BARF, wydaje mi się, że to może coś podobnego... Nie krzyczcie na mnie, jeśli się mylę, bo na BARF-ie nie znam się zbyt dobrze. Krótko mówiąc: radzicie dać to psu czy lepiej nie? Zeskrobać tylko szynkę czy od razu do kosza?

Z góry dziękuję za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

28 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Od zawsze podaję karmy dobrych marek z niewielką ilością zbóż. Miałem już wiele psów, a moje obecne psiaki bardzo dobrze przyswajają te chrupki i nigdy nie miałem z nimi problemów, więc nie widzę powodu, żeby coś zmieniać... Wszystkie moje psy dożywały 10-12 lat, a nawet więcej, bez żadnych żołądkowych rewolucji... Nie zamierzam nic zmieniać, niezależnie od tego, co się mówi o tej czy tamtej karmie. Co do kości – raz na jakieś trzy miesiące wpadam do rzeźnika po dużą kość szpikową, daję ją psu tylko na jeden dzień, a potem wyrzucam. Mam nadzieję, że moje doświadczenie Ci w czymś pomoże...
    Przetłumaczony francuski
    Enicia
    Zgłoś

Dzięki, no serio, człowiek już sam nie wie, jakie kości dawać psom. Niektórzy mówili, że te ze skóry bawolej są lepsze i bezpieczniejsze od innych, a teraz słyszy się coś zupełnie odwrotnego.

Jeśli chodzi o surowe kości, jedni twierdzą, że można dawać wszystkie bez wyjątku – mam tu na myśli dietę BARF. Z drugiej strony weterynarze mówią, że mają teraz więcej pacjentów, odkąd niektórzy karmią psy BARF-em, bo surowe kości z kurczaka potrafią przebić żołądek... Już się w tym wszystkim gubię i nie mam pojęcia, jaką kość mogę bezpiecznie dać mojemu psu!

Tak samo jest z jedzeniem – mówi się, żeby nie dawać tanich karm ze zbożami, a z drugiej strony często czytam, że ryż pomaga psu na trawienie...

Mój weterynarz nie próbował mi wcisnąć karmy ze swojego gabinetu, żeby zgarnąć prowizję, ale polecił mi karmę typu "senior" z marketu, mimo że mówiłam mu, że mój pies źle trawi i ma ciągłe gazy... Jak się słucha profesjonalisty, to człowiek zakłada, że on wie, co mówi, ale odkąd czytam o żywieniu na tej stronie, to wszystko stanęło pod znakiem zapytania.

O BARF-ie już sama nie wiem, co myśleć. Chociaż kusi mnie ta dieta, to nie chcę ryzykować niedrożności jelit u psa. Do tego nie wiem, czy BARF nadaje się dla starszych psów... No i te kości – kompletnie nie wiem, co o tym sądzić. Ciężko jest zwykłemu właścicielowi połapać się w tym, co jest najlepsze dla jego psa pod względem stosunku jakości do ceny, zwłaszcza gdy nie ma się dużego budżetu przy takim natłoku sprzecznych informacji!!!!!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

http://blogue.artdesanimaux.com/2015/03/20/pourquoi-vous-devez-arreter-de-donner-de-la-babiche-a-vos-chiens/

W ŻADNYM WYPADKU NIE PODAWAJCIE KOŚCI ZE SKÓRY BAWOLEJ – SĄ BARDZO NIEBEZPIECZNE

Przetłumaczony francuski
    Odrade
    Odrade Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Uważajcie na te kości ze skóry bawolej: mogą pękać na ostre drzazgi, słyszałem, że to nic dobrego.

O.

Przetłumaczony francuski
    Enicia
    Zgłoś
    Dzięki, w takim razie to ląduje w koszu i trudno, dostanie kości ze skóry bawolej jak zwykle....
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jeśli masz obawy, to po prostu mu tego nie dawaj! Tym bardziej, że krążą o tym negatywne opinie. Nie warto, żeby zwierzak się pochorował przez jedną kostkę, a potem jeszcze trzeba będzie biegać do weterynarza! Kup mu lepiej jakąś inną zabawkę!

Przetłumaczony francuski
    Wolfman
    Wolfman Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Szynka, wędzony łosoś, chipsy, oliwki i ogólnie wszystko, co jest słone. Unikajcie też zabaw na plaży, podczas których wasz pies musi aportować na przykład piłkę nasiąkniętą morską wodą. Sól stanowi dla waszego psa śmiertelne niebezpieczeństwo. Reakcje mogą być podobne do tych, jakie występują u psa po zjedzeniu czekolady lub wypiciu kawy. Jeśli pojawią się takie objawy, natychmiast jedźcie z nim do weterynarza.
    Przetłumaczony francuski
    Jador
    Jador Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Moja beauceronka rozprawiła się z tym bez problemu i szybko, ale więcej jej tego nie dam, bo czytałam te same komentarze co wy (że za słone, niebezpieczne...).
    Przetłumaczony francuski
  • 28 komentarzy na temat 28

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post