Czerwona plama na pyszczku psa
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Cześć!
Aloes, ile czasu zajęło gojenie, możesz napisać?
Wesołych Świąt!
I tak jak radzi student weterynarii
Cześć Romain 🙂
"mimo wszystko skonsultuj się z weterynarzem w razie wątpliwości)."
To delikatna sprawa z tym noskiem!
To niesamowite, że trafiły się dwa tak podobne przypadki w odstępie zaledwie jednego dnia…!🤪
https://wamiz.com/chiens/beagle-18/forum/inflammation-museau-de-mon-chiot-de-7mois-102834.html
Dobry wieczór,
Dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście, rana nie jest wypukła, więc myślę, że to po prostu zadrapanie.
Będę ją dalej dezynfekować i obserwować, czy zachodzą jakieś zmiany.
Dziękuję bardzo i miłego wieczoru!
Dzień dobry,
dość trudno to ocenić na podstawie zdjęcia, ale mam wrażenie, że wygląda to na zadrapanie (zdarty naskórek)? Jeśli tak, to pies prawdopodobnie o coś zahaczył, próbując wywęszyć jakiś zapach pod siatką, drzwiami itp. (Fakt, że zmiana się goi, również sugeruje, że to niegroźny uraz). W takim przypadku nie sądzę, by konieczna była wizyta u weterynarza. Proszę uważnie obserwować proces gojenia i codziennie przemywać to miejsce betadyną lub chlorheksydyną (a w razie wątpliwości mimo wszystko skonsultować się z lekarzem).
Z kolei jeśli jest to raczej wypukła zmiana, lepiej udać się na konsultację, aby upewnić się, że to nic poważnego. W razie potrzeby weterynarz pobierze niewielką próbkę do analizy.
Mam nadzieję, że pomogłem,
Pozdrawiam
Romain
7 komentarzy na temat 7