Czerwona plama na pyszczku psa

Cobab
Cobab Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Zauważyliśmy u naszego psa coś w rodzaju czerwonej plamy na pyszczku. Nie mam pojęcia, co to może być. Sąsiad powiedział mi, że wygląda to na niegroźne skaleczenie, np. od uderzenia o jakiś przedmiot, i żeby to po prostu zdezynfekować.

Słyszałem też o hotspotach (czasem zabieram psa na kąpiele z innymi psami) albo o spierzchniętej skórze...

Wydaje się, że ranka się goi, ale chciałbym poznać Wasze opinie. Jeśli to coś poważniejszego, to w tym tygodniu zabiorę go do weterynarza.

Dzięki wielkie i miłego dnia!

Czerwona plama na pyszczku psa

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

7 odpowiedzi
Sortuj według:
  • V
    Valerieh Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Aloes, ile czasu zajęło gojenie, możesz napisać?

Wesołych Świąt!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój pies ma to samo, ale nie da się jej niczym posmarować, bo w ogóle sobie nie pozwala. A wszystkie kremy od razu zlizuje. Pomagają tylko leki z kortyzonem, ale to dla niej zbyt szkodliwe, więc przestałam je podawać. Po miesiącu wszystko powoli wróciło... Nie będę jej przecież faszerować tym do końca życia, strasznie mnie to już dołuje.
    Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

I tak jak radzi student weterynarii

Cześć Romain 🙂

"mimo wszystko skonsultuj się z weterynarzem w razie wątpliwości)."

To delikatna sprawa z tym noskiem!

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jeśli to faktycznie zadrapanie blisko nosa albo na samym nosku, to zamiast betadyny lepiej użyć chlorheksydyny 😉 Do tego nałóż dość grubą warstwę miodu z bio propolisem albo miodu tymiankowego, przykryj sterylnym gazikiem i zabezpiecz bandażem (może się też przydać kołnierz), żeby zwierzak się nie drapał. Dzięki temu miód będzie mógł działać odkażająco i wspomagać gojenie... Taki opatrunek możecie zmieniać raz lub dwa razy dziennie, zależnie od stanu rany. Jak zacznie się robić strupek, ograniczcie albo całkiem odstawcie chlorheksydynę i smarujcie już tylko samym miodem... Pamiętajcie, żeby cały czas obserwować, jak to się goi.
    Przetłumaczony francuski
    Munch
    Munch Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To niesamowite, że trafiły się dwa tak podobne przypadki w odstępie zaledwie jednego dnia…!🤪

https://wamiz.com/chiens/beagle-18/forum/inflammation-museau-de-mon-chiot-de-7mois-102834.html

Przetłumaczony francuski
    S
    Shiro Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście, rana nie jest wypukła, więc myślę, że to po prostu zadrapanie.

Będę ją dalej dezynfekować i obserwować, czy zachodzą jakieś zmiany.

Dziękuję bardzo i miłego wieczoru!

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

dość trudno to ocenić na podstawie zdjęcia, ale mam wrażenie, że wygląda to na zadrapanie (zdarty naskórek)? Jeśli tak, to pies prawdopodobnie o coś zahaczył, próbując wywęszyć jakiś zapach pod siatką, drzwiami itp. (Fakt, że zmiana się goi, również sugeruje, że to niegroźny uraz). W takim przypadku nie sądzę, by konieczna była wizyta u weterynarza. Proszę uważnie obserwować proces gojenia i codziennie przemywać to miejsce betadyną lub chlorheksydyną (a w razie wątpliwości mimo wszystko skonsultować się z lekarzem).

Z kolei jeśli jest to raczej wypukła zmiana, lepiej udać się na konsultację, aby upewnić się, że to nic poważnego. W razie potrzeby weterynarz pobierze niewielką próbkę do analizy.

Mam nadzieję, że pomogłem,

Pozdrawiam

Romain

Przetłumaczony francuski
  • 7 komentarzy na temat 7

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post