Czy można brać udział w wystawach z wykastrowanym psem?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć! Słuchajcie, chciałabym brać udział w wystawach psów z moim psiakiem, jak już dorośnie. Jednak ze względu na to, że będę musiała go wykastrować, mam pewną wątpliwość... Czy mimo to nadal możemy startować?

To jamnik miniaturowy długowłosy arlekin (:

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Emma1975
    Emma1975 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Sama ocena u sędziego podczas przeglądu trwa faktycznie z 5 minut, ale często trzeba długo czekać na swoją kolej. Twój pies musi być w miarę spokojny. Nie wahaj się ćwiczyć z nim w domu stania w miejscu bez wiercenia się. Przyzwyczajaj go też do tego, żeby dawał się dotykać obcym osobom (poproś np. znajomego): sprawdzanie zgryzu, dotykanie jąder... Dzięki temu zobaczysz, czy w ogóle jest sens jechać na przegląd (pamiętaj, że jest on płatny).

Zdarzają się psy, które są bardzo „ładne”, a mimo to nie przechodzą przeglądu – dzieje się tak, gdy nie trzymają się wzorca rasy (szczegółowy opis powinieneś dostać w swoim klubie rasy). Czasem decyduje o tym niedoskonały zgryz, kilka centymetrów wzrostu powyżej normy albo niewłaściwe zachowanie (np. jeśli pies nie potrafi ustać w miejscu).

Listę nadchodzących wystaw, na których można dokonać przeglądu, znajdziesz na stronie CEDIA.

Z wystawami wcale nie jest tak łatwo, jak się wydaje. Wymagają mnóstwa treningu, to świat prawdziwych zawodowców. Przed wejściem na ring trzeba się sporo naczekać. Pies musi umieć idealnie stanąć w statyce (a to naprawdę nie jest takie proste)... Krótko mówiąc: wybierz się na jakąś wystawę jako widz, najlepiej na wystawę klubową lub specjalistyczną dla twojej rasy. Zobaczysz wtedy na własne oczy, jak to wygląda i jak prezentują się inne psy.

Przetłumaczony francuski
    S
    Sirelvis54 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki Emma! Tak, motywacja do przeglądu hodowlanego jest moja własna :) Wystawy to tak dodatkowo. Mój pies niekoniecznie jest reaktywny wobec innych psów – na pewno nie jest agresywny, ale może się po prostu ekscytować. Z komendą „zostań” będzie pewnie trudniej (zwłaszcza przy tylu bodźcach), ale pisałem do organizatora i powiedział mi, że to trwa w sumie tylko 5 minut.

Dzięki wielkie za tak konkretne informacje,

Może spróbuję go zabrać na jakąś wystawę (o ile uznają, że jest wystarczająco urodziwy), żeby po prostu poznać opinię sędziego bez parcia na nagrody... nawet jeśli będzie wykastrowany. A jako widz to na pewno się pojawimy :)

Przetłumaczony francuski
    Emma1975
    Emma1975 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Może Pan/Pani oczywiście poddać psa przeglądowi hodowlanemu (choć nie do końca rozumiem motywację... może chodzi o potwierdzenie zgodności ze wzorcem rasy, żeby podkreślić wartość miotu, z którego pies pochodzi?).

A potem można od razu przejść do kastracji.

Proszę tylko uważać, jeśli pies ma problemy behawioralne: przegląd odbywa się w bardzo bliskiej obecności innych, niekastrowanych samców (więc jeśli pies jest reaktywny, może być gorąco). Musi też umieć ładnie zachować się na smyczy, stać nieruchomo w pozycji przez kilka minut (to się naprawdę dłuży!) i pozwalać sędziemu na sprawdzenie zębów ORAZ jąder bez mrugnięcia okiem. Czasem musi też stać spokojnie, gdy jest mierzony.

I odpowiadając na pytanie – nie, wystawy psów są zarezerwowane dla samców niekastrowanych.

Jądra muszą być na swoim miejscu, są one zawsze sprawdzane.

Wystawy mają na celu przede wszystkim wyłonienie i promowanie reproduktorów.

Może w Związku Kynologicznym (ZKwP) są możliwe jakieś odstępstwa? ... ale w każdym razie raczej nigdy nie zdobędzie Pan/Pani żadnej lokaty. Myślę, że uzyskanie oceny doskonałej u sędziego z wykastrowanym samcem to utopia. Nigdy nie widziałem na wystawie ani jednego wykastrowanego samca.

Proszę wybrać się na jakąś wystawę krajową w okolicy jako widz – to da Panu/Pani obraz tego, czego się oczekuje i jaka panuje tam atmosfera.

Przetłumaczony francuski
    S
    Sirelvis54 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hej,

Zastanawiam się nad tym samym. Chcę zrobić mojemu buldogowi francuskiemu przegląd hodowlany, ale muszę go wykastrować (problemy z zachowaniem, a nawet zaburzenia neurologiczne – nadpobudliwość, przez co rezygnuję z dopuszczania go do rozrodu :( ).

To naprawdę wspaniały okaz, słyszę same komplementy (nawet od jego hodowczyni), więc pomyślałam, że może mógłby zgarniać jakieś nagrody na wystawach :D tak po prostu, dla własnej satysfakcji :)

Czyli nawet jeśli przejdzie przegląd, ale będzie wykastrowany, to nie mamy czego szukać na wystawach piękności? :/

Dzięki

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Power jamnik, uwielbiam to. Od razu kojarzy mi się z taką parówką z plecakiem odrzutowym.

:')

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Power jamnik, uwielbiam! Od razu kojarzy mi się z parówką z plecakiem odrzutowym.

Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Minimalny wiek na wystawy to 4 miesiące. A przed klasą pośrednią (15 miesięcy) zabawa jest w sumie mniej ciekawa.

Twój samiec osiągnie dojrzałość płciową, a co za tym idzie będzie mógł kryć, już od szóstego miesiąca życia...

Jeśli naprawdę nie chcesz sterylizować swoich suczek (bo zmotywowany jamnik potrafi pokryć nawet znacznie większą od siebie samicę), to Twój psiak nie zrobi kariery wystawowej.

Tak właściwie, to weźcie to sobie do serca! Zmotywowany jamnik potrafi pokryć nawet sukę rottweilera. Co z tego wyjdzie? Taki "power-jamnik" albo "rot-jamnik":

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=lan9ZaiQjtQ]

Ten pies jest dość specyficzny. Ma niespożytą energię, biega, biega i biega (pewnie po jamniku). Ma w sobie jakieś poczucie kruchości, której w rzeczywistości mu brakuje, co tłumaczy jego uległe zachowania (akurat nie widać ich na tym filmiku). Ale w kontaktach z innymi psami ma niezły charakterek i uwielbia zabawy "na taran" (cały rottweiler).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki wszystkim za odpowiedzi (:

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Minimalny wiek na wystawy to 4 miesiące. Ale tak naprawdę przed klasą pośrednią (15 miesięcy) nie jest to aż tak interesujące.

Pamiętaj też, że Twój samiec osiągnie dojrzałość płciową, a co za tym idzie – będzie mógł kryć, już jak skończy pół roku...

Jeśli naprawdę nie chcesz sterylizować swoich suczek (bo zmotywowany jamnik potrafi pokryć nawet suczkę dużo większą od siebie), to Twój psiak raczej nie zrobi kariery wystawowej.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi! A czy można z nim startować w konkursach, zanim skończy miesiąc?
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 14

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post