Czy osoba niepełnoletnia może być właścicielem psa?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Cześć Dogicorne,
Przykro mi, ale nie.
Żadne schronisko nie wyda Ci psa, żaden hodowca nie sprzeda szczeniaka i żadna osoba prywatna, która ma choć trochę oleju w głowie, nie odda Ci zwierzaka bez zgody i obecności Twoich rodziców.
Jeśli oni nie chcą psa, musisz po prostu zaakceptować ich decyzję. Tym bardziej że od strony prawnej to właśnie oni będą odpowiedzialni za psa, który by u nich mieszkał.
Twój status ucznia nie pozwoli Ci na zajęcie się psem tak, jak należy – ani pod kątem finansowym (akcesoria, karma, weterynarz...), ani po prostu pod względem czasu potrzebnego na jego wychowanie i spacery.
Mam 12 lat, tak dla informacji
Wydaje mi się, że osoba nieletnia może być właścicielem psa, pod warunkiem, że nie jest to pies rasy agresywnej.
Poza tym zwierzęta domowe są przecież uznawane za „istoty żywe zdolne do odczuwania”.
Faktycznie, od 28 stycznia 2015 roku są uznawane za istoty czujące, więc przypadki znęcania się podlegają teraz odpowiedzialności karnej i cywilnej.
I całe szczęście! 🙄
Zgodnie z prawem pies jest traktowany jak przedmiot i nic nie stoi na przeszkodzie, aby osoba niepełnoletnia kupiła przedmiot i zarejestrowała go na swoje nazwisko. Istnieje jednak wyjątek w przypadku psów uznawanych za rasy niebezpieczne.
Wydaje mi się, że psy nie są już traktowane jako przedmioty, prawda?
Rzeczywiście, od 28 stycznia 2015 roku są one uznawane za istoty czujące, a przypadki znęcania się nad nimi podlegają teraz odpowiedzialności karnej oraz cywilnej.
Aby dowiedzieć się więcej:
http://www.politique-animaux.fr/droit-animal?page=2
https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F31859
Cześć wszystkim!
Jeśli chcecie regularnie zadawać pytania i dowiadywać się więcej o zwierzętach, zapraszam Was serdecznie do odwiedzenia strony na Facebooku Communauté Animale France, której portal ruszy już 15 listopada.
Artykuły będą częściowo pisane przez specjalistów, w tym psiego behawiorystę, osteopatę oraz weterynarza. Poruszana tematyka dotyczy głównie psów, kotów, koni i gryzoni, ale nie tylko.
Communauté Animale to również platforma finansowania społecznościowego (crowdfunding), która wspiera stowarzyszenia zajmujące się ochroną zwierząt. Współpracuję z krajową federacją ochrony zwierząt.
Pozdrawiam ciepło,
sophie
https://www.facebook.com/COMMUNAUTEANIMALEFRANCE/
Jak się domyślacie, nie robię błędów specjalnie, ale przykro mi, nie rozumiem tej manii niektórych osób, żeby to ciągle wytykać, jeśli nie jest to zwykła, bezinteresowna złośliwość.
Nie znacie mnie, może dla mnie pisanie w ten sposób to i tak duży wyczyn, mimo błędów ortograficznych, może po prostu daję z siebie wszystko itd.
Gdyby tak było, to zamiast spławiać wszystkich i mówić, że ci to nie przeszkadza, po prostu byś to wyjaśniła i może przeprosiła -_-; może faktycznie dajesz z siebie wszystko, to prawda... a może po prostu masz to gdzieś. Nie możemy tego wiedzieć, bo właśnie cię nie znamy, a twoje podejście typu „mnie to nie przeszkadza” sugerowało raczej tę drugą opcję...
Zresztą nie doszukuj się złośliwości w moich słowach, nie czepiam się błędów ortograficznych... o ile ktoś faktycznie się stara i też nie zbywa innych z tego powodu.
Tak jak pisałam, każdemu może się zdarzyć, zwłaszcza jak się spieszy. Osobiście, gdybym robiła cztery błędy na trzy słowa, nie spławiałabym ludzi, nawet gdyby regularnie zwracali mi uwagę, bo pamiętałabym, że na forum nikt mnie nie zna i nie może wiedzieć, że mam z tym trudności... Takie rzeczy się zdarzają i jeśli tak jest w twoim przypadku, to nie chciałam cię urazić. Ale twoje zachowanie sugerowało co innego i to właśnie sprawiło, że chciałam zaznaczyć jedno: gdy chcemy komunikować się z innymi pisemnie i mamy możliwość robić to poprawnie, to włożenie w to wysiłku jest wyrazem podstawowego szacunku do drugiej osoby...
Więc jeśli twoje błędy wynikają z lenistwa, to podtrzymuję, że mogłabyś przeprosić za to, jak potraktowałaś ludzi, bo to brak szacunku (zwłaszcza że umówmy się – jeśli to tylko nieuwaga, to zawsze widzisz słowo podkreślone na czerwono i możesz kliknąć prawym przyciskiem myszy, to przecież nic nie kosztuje).
Jeśli twoje błędy wynikają z realnych trudności, to szczerze i bez żadnych złośliwości życzę ci dużo siły, bo to ciężka sytuacja, czasem wręcz ograniczająca, bo utrudnia komunikację, a niektórzy nawet tracą przez to pracę (sama to widziałam :s ). Wiem, że trudno nad tym pracować, gdy ma się inne rzeczy na głowie i brakuje możliwości.
Ale system edukacji to nie temat na teraz, więc proponuję na tym poprzestać. Wybierz sobie z moich „opcji do wyboru” tę, która pasuje do twojej sytuacji :p
Pamiętaj tylko, że niezależnie od wszystkiego, w moich słowach nie ma krzty złośliwości.
...I sorki, jeśli sama zrobiłam jakieś błędy ;)