Czy osoba niepełnoletnia może być właścicielem psa?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Mam do was proste pytanie: czy osoba niepełnoletnia może być właścicielem psa?

Z góry dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

20 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  •  Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Moje zdania najwyraźniej są w pełni zrozumiałe, skoro udaje się mi odpowiadać bez proszenia o ich sformułowanie na nowo..

Owszem, ale czasem to rozszyfrowywanie jest trochę skomplikowane (nie mówię tego tylko do Ciebie, ale ogólnie, bo oprócz robienia błędów niektórzy używają niewłaściwych słów albo takich, które nie istnieją, zapominają o słowach, albo budują zdania, które nie mają sensu...). Wtedy nie da się nic zrozumieć, a co za tym idzie – odpowiedzieć, mimo że czasem naprawdę bardzo chce się komuś pomóc, bo widać, że to szczere wołanie o pomoc; ale nie możemy, bo prośba jest nieczytelna... :(

Przetłumaczony francuski
    Jador
    Jador Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nhawak, to, co Pan/Pani mówi, to szczera prawda, ale z taką małą uwagą, że pies jest przekazywany od właściciela do właściciela na podstawie umowy sprzedaży (hodowca/klient). W takim przypadku sprzedaż osobie nieletniej jest możliwa tylko za zgodą rodziców.

Jeśli nie dochodzi do transakcji handlowej, wiek właściciela nie jest istotny i nie ma znaczenia. Sam fakt wystawienia książeczki zdrowia zwierzaka lub karty rejestracyjnej czipa czy tatuażu na nazwisko osoby nieletniej sprawia, że staje się ona jego właścicielem.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry.

W świetle prawa pies jest traktowany jako przedmiot i nic nie stoi na przeszkodzie, aby osoba niepełnoletnia mogła go kupić i zarejestrować na siebie. Istnieje jednak wyjątek w przypadku psów ras uznawanych za agresywne.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No i proszę :p

Zupełnie nie wiem, dlaczego są wykluczeni, właśnie się o tym dowiedziałem, sprawdzając dopuszczalny wiek..

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jeśli się nie mylę, pies (poza grupą 7, czyli wyżłami, które są dostępne swobodnie) może należeć do osoby mającej co najmniej 16 lat, o ile jej rodzice wyrażą na to zgodę. W przeciwnym razie jest to nielegalne.

Swoją drogą, ja dla świętego spokoju z papierami zapisałem swoje psy na mamę aż do pełnoletności, ale nie pamiętam już dokładnie dlaczego... Może chodziło o ubezpieczenie. Już sam nie wiem.

Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    (Ps: wiedzcie, że nie przeszkadza mi robienie błędów ortograficznych, możecie mi nie odpowiadać i/lub mnie nie czytać, jeśli wam to przeszkadza.) No tak, tylko jeśli przez to nikt cię nie rozumie, bo tekst jest nieczytelny, to może jednak warto się trochę postarać. Nie da się przecież odpowiedzieć na coś, czego się nie rozumie, bo przez masę błędów zdanie po prostu straciło sens. Więc jeśli ktoś robi tyle błędów, ile tylko się da, tak dla zasady, to nie ma co się dziwić, że inni się „denerwują” (choć literówka każdemu może się zdarzyć, zwłaszcza jak się pisze na szybko :p). No i... chociażby z szacunku dla ludzi, którzy muszą potem odszyfrowywać te zdania, które być może coś znaczą... 🙄 „Cóż, to tylko mój punkt widzenia” 😁
    Przetłumaczony francuski
    Jador
    Zgłoś

Jestem spokojny, bez obaw! Po prostu zaprzeczasz faktom.

Żaden z twoich argumentów nie trzyma się kupy, lili-75.

"w niektórych sytuacjach może to powodować problemy i nie jestem pewna, czy to legalne" = otóż jest to legalne.

"w przypadku podróży pies może nie zostać przyjęty" = a to niby dlaczego? Pies, żeby podróżować, potrzebuje paszportu potwierdzającego jego stan zdrowia, a nie "jakość" jego właściciela.

"w przypadku porzucenia lub jeśli pies ugryzie" = pies należy do właściciela i to na nim spoczywają wszystkie obowiązki. Jeśli właściciel jest niepełnoletni, odpowiedzialność cywilna lub karna spada na dorosłego opiekuna prawnego, w tym przypadku na rodzica.

Więc kiedy mówię o odpowiedzialności, która została mi powierzona, mam na myśli odpowiedzialność moralną, czyli fakt, że to moim obowiązkiem było szanowanie mojego psa i właściwe dbanie o jego życie.

Przetłumaczony francuski
    Jador
    Zgłoś

Dlaczego lili-75 „z kolei 10 lat wydaje mi sie troche dziwne i ryzykofne” (cytuję Cię, nawet z błędami!), więc po co to zdanie!!?!!

Nie rozumiem, do czego zmierzasz, ale tak – miałam swoją pierwszą suczkę zarejestrowaną na siebie w wieku 10 lat. To kwestia wychowania i odpowiedzialności: dla moich rodziców było jasne, że przy mojej pasji i ogromnej chęci posiadania psa, tym gestem chcieli podkreślić moją odpowiedzialność za to zwierzę. Musiałam zajmować się wszystkim sama (jedzenie, wychowanie, spacery, higiena, koszty u weterynarza i pielęgnacja, bo to był mały biszon). W tym wieku nie prosiłam już o zabawki na gwiazdkę czy urodziny, więc dostawałam pieniądze, które odkładałam dla mojej suni. I naprawdę ich potrzebowałam (podobnie jak wysiłku, żeby je zarobić!), bo psinka często chorowała.

Więc tak, to jest możliwe, niezależnie od tego, co o tym myślisz...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Nie wiem, do jakiej kategorii zalicza się mój pies, to mieszaniec chihuahua i jack russella. 22 listopada kończę 16 lat – czy będę mógł już wpisać swoje dane do dokumentów czipa i książeczki zdrowia?
    Przetłumaczony francuski
    Jador
    Zgłoś

Tak, chyba że to pies z 1. lub 2. kategorii. Swojego pierwszego psa miałem już w wieku 10 lat.

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 20

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post