Dlaczego moja suczka sika jak pies?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej, moja suczka sika jak samiec (podnosi łapę)!

Dlaczego?

Właściwie to opiera łapę o krawędź i sika w tym samym czasie...

Dlaczego? 🤪

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Miałam u siebie w hoteliku kilka samców, które sikały jak suczki... więc czytając poprzednie wiadomości i ten post, powiedziałabym, że nie ma się czym martwić. Miłego wieczoru!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Moja sunia sikała bardzo często, ale w małych ilościach, a dziś rano przy dużym siku wyszły z niej dwa białe kamienie... Czy mimo wszystko powinnam pójść do weterynarza? Nie stoję najlepiej finansowo, wczoraj podałam jej ocet jabłkowy i rano wszystko z niej wyleciało.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wszystko zależy od charakteru, a nie od płci. Suczka może sikać z podniesioną łapą, jeśli ma dominujący charakter – robi to po to, żeby zaznaczyć teren jak najwyżej, co pozwala na lepsze rozprzestrzenianie się zapachu w okolicy. Z kolei nieco bardziej uległy samiec może kucać podczas załatwiania się. Wszystko zależy od temperamentu i zapewniam cię, że to absolutnie nic strasznego, nie masz się czym martwić!

Więcej informacji na: http://toutpoureux.over-blog.com

Przetłumaczony francuski
    Jador
    Jador Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Kiedyś spotkałam się z taką teorią, że ten, kto nasika najwyżej, jest brany za największego i najsilniejszego, co pozwala mu być „odczytanym” przez inne psy w pierwszej kolejności. Informacja zostawiona najwyżej byłaby tą, którą inni czytają jako pierwszą...!

Ale w takim razie, co ma zrobić taki mały chihuahua, który tamtędy przechodzi i nie jest w stanie doczytać tej „gazety” do samej góry!!!

Jedna z moich suczek robiła tak przez całe życie. Została wysterylizowana tuż po pierwszej cieczce, więc szczerze mówiąc, myślę, że sunie, które tak robią, mają po prostu na to ochotę. Przynajmniej nie obsikują sobie przy tym łapek... wiecie, o co mi chodzi, dziewczyny!!!!!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To wynika z jej charakteru – tak robią dominujące samice, żeby zaznaczyć swój teren, zupełnie jak samce, więc naprawdę nie panikuj, w tym zachowaniu nie ma nic niepokojącego. Więcej informacji i anegdot znajdziesz na blogu: http://toutpoureux.over-blog.com

Dzień dobry,

Przestałam czytać artykuł już po dwóch pierwszych słowach: „wilk”.

Co rozumiesz przez dominację? Idąc twoim tokiem myślenia, moja sunia Luna robi tak czasem, żeby coś zaznaczyć, ale wcale nie jest dominująca. Ani zresztą uległa, bo to zależy od tego, z kim akurat przebywa i co się dzieje w danej chwili.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To wynika z jej charakteru – to dominujące samice robią tak, żeby zaznaczyć swój teren, dokładnie tak samo jak samce. Także naprawdę bez paniki, w tym zachowaniu nie ma nic niepokojącego. Więcej info i anegdot znajdziesz na blogu: http://toutpoureux.over-blog.com

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi, w sumie nie mam się czym martwić.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Moja sunia robi tak od małego (ma teraz 7 lat), nie ma się czym martwić ;)

Przetłumaczony francuski
    Humeur-De-Chien
    Humeur-de-chien Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór Tshika,

Tak, podnoszenie łapy to właściwie zawsze znakowanie terenu.

Suczki w trakcie cieczki mogą mieć do tego większą skłonność niż zazwyczaj. Inne samice też tak robią – znacznie rzadziej niż samce i niekoniecznie musi to być powiązane z cieczką, ale po prostu się zdarza.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Moja robi dokładnie to samo i szczerze mówiąc, nigdy się nie zastanawiałam, dlaczego tak jest. W sumie to kuca i jednocześnie podnosi łapę. Sofi, Humeur de chien, czy to też jest znaczenie terenu? Sunia ma 4 lata i nie jest jeszcze wysterylizowana.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 14

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post