Dlaczego moja suczka sika jak pies?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Miałam u siebie w hoteliku kilka samców, które sikały jak suczki... więc czytając poprzednie wiadomości i ten post, powiedziałabym, że nie ma się czym martwić. Miłego wieczoru!
Wszystko zależy od charakteru, a nie od płci. Suczka może sikać z podniesioną łapą, jeśli ma dominujący charakter – robi to po to, żeby zaznaczyć teren jak najwyżej, co pozwala na lepsze rozprzestrzenianie się zapachu w okolicy. Z kolei nieco bardziej uległy samiec może kucać podczas załatwiania się. Wszystko zależy od temperamentu i zapewniam cię, że to absolutnie nic strasznego, nie masz się czym martwić!
Więcej informacji na: http://toutpoureux.over-blog.com
Kiedyś spotkałam się z taką teorią, że ten, kto nasika najwyżej, jest brany za największego i najsilniejszego, co pozwala mu być „odczytanym” przez inne psy w pierwszej kolejności. Informacja zostawiona najwyżej byłaby tą, którą inni czytają jako pierwszą...!
Ale w takim razie, co ma zrobić taki mały chihuahua, który tamtędy przechodzi i nie jest w stanie doczytać tej „gazety” do samej góry!!!
Jedna z moich suczek robiła tak przez całe życie. Została wysterylizowana tuż po pierwszej cieczce, więc szczerze mówiąc, myślę, że sunie, które tak robią, mają po prostu na to ochotę. Przynajmniej nie obsikują sobie przy tym łapek... wiecie, o co mi chodzi, dziewczyny!!!!!
Dzień dobry,
Przestałam czytać artykuł już po dwóch pierwszych słowach: „wilk”.
Co rozumiesz przez dominację? Idąc twoim tokiem myślenia, moja sunia Luna robi tak czasem, żeby coś zaznaczyć, ale wcale nie jest dominująca. Ani zresztą uległa, bo to zależy od tego, z kim akurat przebywa i co się dzieje w danej chwili.
To wynika z jej charakteru – to dominujące samice robią tak, żeby zaznaczyć swój teren, dokładnie tak samo jak samce. Także naprawdę bez paniki, w tym zachowaniu nie ma nic niepokojącego. Więcej info i anegdot znajdziesz na blogu: http://toutpoureux.over-blog.com
Moja sunia robi tak od małego (ma teraz 7 lat), nie ma się czym martwić ;)
Dobry wieczór Tshika,
Tak, podnoszenie łapy to właściwie zawsze znakowanie terenu.
Suczki w trakcie cieczki mogą mieć do tego większą skłonność niż zazwyczaj. Inne samice też tak robią – znacznie rzadziej niż samce i niekoniecznie musi to być powiązane z cieczką, ale po prostu się zdarza.