Dlaczego nie potrafię pokochać mojego psa?

B
Bloodymoon Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim, albo dobry wieczór!

Słuchajcie, mam problem i nie wiem, jak sobie z nim poradzić. Nie potrafię pokochać mojego szczeniaka.

Kilka miesięcy temu zdecydowaliśmy się z moją dziewczyną na drugiego psa dla jej pupila, bo czuł się bardzo samotny po stracie towarzysza zabaw, którego ja nie znałam. Ciągle piszczał, nigdy wcześniej nie był sam, więc uznaliśmy, że najlepszym sposobem na uszczęśliwienie go będzie znalezienie mu nowego przyjaciela.

Sporo szukaliśmy po hodowlach. Moja dziewczyna koniecznie chciała szczeniaka, bo jej pies jest bardzo dominujący i nigdy nie zaakceptowałby dorosłego psa. Nie byłam zbyt entuzjastycznie nastawiona do tego pomysłu, zwłaszcza że ten maluch miał być też mój, a ja nie czułam się gotowa na wychowywanie psa. Miałam w życiu tylko jedną suczkę, która zawsze była bardzo spokojna i posłuszna – tak naprawdę nigdy nie musiałam jej niczego uczyć.

Długo rozmawialiśmy o rasach, ale moją jedyną wymarzoną jest wilczak. Wiedziałam jednak, że nie ma mowy o tej rasie, dopóki nie będę pewna, że dam radę go wyszkolić i zapewnić mu tyle miejsca, ile potrzebuje. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na dalmatyńczyka z hodowli, która pozostawiała sporo do życzenia, ale po prostu nas urzekł.

To straszny uparciuch, ciągle robi te same wybryki, mimo że próbowałam już wszystkiego, żeby go powstrzymać: wskakuje na blaty, grzebie w śmieciach, w nocy robi kupę na dywan, a czasem nawet sika, mimo że w dzień zachowuje czystość i potrafi wytrzymać całą noc – już mu się to udawało. Ma 6 miesięcy i odkąd go mamy, nic do niego nie czuję. Gdy go widzę, czuję tylko złość, mimo że robię wszystko, by zbudować z nim więź. Chodzę z nim na spacery, bawię się, karmię go, ale to nic nie daje. Mam wrażenie, że zmuszam się do głaskania go czy okazywania mu miłości. Nie wiem już, co robić. Moja dziewczyna bardzo pilnuje zasad i tego, co psom wolno, a czego nie. Liczyłam, że zajmie się szkoleniem, ale to ja spędzam z nimi najwięcej czasu, gdy ona pracuje. Nie radzę sobie już z tym całym stresem, wszystkie nasze spięcia kręcą się wokół szczeniaka i jego wychowania. Zaczynam myśleć, że przed jego pojawieniem się było lepiej. Ale nie potrafię się zdecydować na rozdzielenie naszych psów. Czuję się jak potwór bez serca i to okropne, gdy dociera do mnie, jak bardzo nienawidzę tego szczeniaka, który przechodzi przecież przez to samo, co każdy inny pies przed nim.

Proszę, jeśli macie jakieś rady, będę naprawdę wdzięczna. Z góry dziękuję😊

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

27 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Bobkat
    Bobkat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No cóż, w końcu wrzucił tę swoją reklamę... Jeśli do jutra nie odpisze, możecie to zgłosić jako nadużycie.

Jaka reklama? Musiało mi to umknąć.

Przetłumaczony francuski
    Loup Blanc
    Loup blanc Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    No cóż, i tak wrzucił tę swoją reklamę... Jeśli do jutra nie będzie odpowiedzi, możecie to zgłosić jako nadużycie.
    Przetłumaczony francuski
    Loup Blanc
    Zgłoś
    Nie wiem, może żeby wrzucić reklamę, mając pewność, że nie zostanie usunięta... Ciekawe, po co zadeklarowałeś dwa gryzonie. Hm... Po co zakładać konto tylko po to, żeby odpowiedzieć na ten konkretny post...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ta sama osoba... 2 konta... Ten sam post. Ale po co?

No tak... ale po co miałaby to zmyślać? 🤪

Przetłumaczony francuski
    Loup Blanc
    Zgłoś

Ta sama osoba.... 2 konta.... Ten sam post. Ale właściwie po co?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ale dlaczego????????? 😔 To niestety wygląda na prawdę :(

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Myślę, że problem polega na tym, że tak naprawdę nie chciałeś tego szczeniaka i nie został on wzięty z dobrych powodów (tylko ze względu na drugiego psa Oo). Do tego szczeniak może mieć już swój charakterek. Nie znam się za bardzo na wilczakach, ale wydają mi się dość trudne do ułożenia, więc jeśli nie masz w sobie motywacji... to nie dasz rady przystosować się do trudów życia ze szczeniakiem. Oczywiście życie z psem ma swoje minusy, ale ma też o wiele więcej plusów, o ile tylko chce się je dostrzec... Kiedy dostałam Olympe, moją małą goldenkę (dostałam ją w prezencie na urodziny), na samym początku było mi trochę ciężko i to mój narzeczony zajmował się nią przez pierwsze dni. Byłam już wtedy „zawalona” przy Prince, który też był jeszcze maluszkiem, moim poprzednim wilczaku, kotce Cannèl i moich gryzoniach... Krótko mówiąc, nie chciałam kolejnego szczeniaka, ale w końcu zaczełam poznawać tę małą taką, jaka jest naprawdę, a nie przez pryzmat moich wyobrażeń – z jej wszystkimi wadami i zaletami. Nie zawsze było łatwo, ale teraz kocham ją jak własne dziecko :). Z czasem to minie, jeśli włożysz w to trochę wysiłku... Pamiętaj, że ten pies też o nic nie prosił ^^ Na koniec – szczeniaka trzeba wychować i to normalne, że rozrabia. Musisz nabrać trochę dystansu do życia z tym maluchem.
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W zasadzie wszystko zostało już powiedziane. Przede wszystkim nie bierzcie wilczaka, bo nie dacie sobie z nim rady: to my musimy dostosować się do wilczaka, nigdy nie ulepimy go pod nasze życie czy zachcianki...

I pogadaj o swojej frustracji z partnerką, bo sam pomysł, żeby wziąć szczeniaka „dla psa, który już z wami jest”... to od początku nie była dobra myśl (szczeniak może mieć dominujący charakter, wbrew temu, co wam się wydaje). Psa bierze się wtedy, gdy wszyscy są co do tego zgodni i każdy chce się nim zajmować.

Hej Loup blanc 😉

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To dość klasyczna sytuacja. I wcale nie taka rzadka, jak mogłoby się wydawać.

Do tego to nie Ty chciałeś tego szczeniaka, więc to wcale nie pomaga...

Tak jak Petyrlechon, ja też miałam problem z nawiązaniem więzi z moim psem. A przecież to ja go chciałam! Robiłam research, szukałam informacji przez ponad pół roku, zanim się zdecydowałam. No, trochę też naciskali na mnie rodzice, zwłaszcza mama, gdyby nie to, pewnie poczekałabym jeszcze trochę. Może właśnie stąd to się wzięło.

Ale fakt jest taki, że ten szczeniak, którego tak bardzo chciałam, wymarzyłam sobie i wybrałam, w ogóle nie był taki, jakiego oczekiwałam lol Był bardzo grzeczny, wręcz za grzeczny. Żadnych psot, zero energii, ciągle tylko spał. Zupełnie co innego niż to, co sobie wyobrażałam. Na dodatek od samego początku ciągle jest jakiś problem – weterynarz mówi mi już po imieniu 😑, co wcale nie poprawiło sytuacji. Nie o kwestie finansowe tu chodzi, ale nie jest łatwo, gdy szczeniak ma wiecznie jakieś zdrowotne przeboje, mimo że człowiek stara się jak może. Na początku bardzo mnie to dobiło, teraz po prostu staram się z tym żyć i rozwiązywać problemy na bieżąco.

Przez to wszystko zajęło mi kilka miesięcy, zanim między mną a maluchem zaiskrzyło. Teraz to mój wielki bobas (50 kg żywej wagi, a ma dopiero 8 miesięcy), śpi mi na stopach, a czasem nawet ze mną w łóżku. Chodzi za mną do warsztatu, żeby tylko być blisko itd... Czasem potrzeba po prostu czasu.

Przed nim miałam Ayrtona, doga argentyńskiego, i to było coś zupełnie innego. Więź powstała błyskawicznie. Myślałam, że z Odinem będzie tak samo, ale wyszło zupełnie inaczej.

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 27

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post