Do jakiego wieku mój szczeniak będzie rozrabiać?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś
Chciałabym wiedzieć, do kiedy mój pies będzie tak psocił, bo mam już szczerze dość zamykania go ciągle w przedpokoju. Bardzo bym chciała, żeby mógł swobodnie poruszać się po całym mieszkaniu i żebym nie musiała ciągle zamykać wszystkich drzwi czy montować haczyków, żeby ich nie otwierał – bo cwaniak opanował już technikę i teraz robi to za każdym razem. To już u niego norma, że gryzie mi drzwi w korytarzu prowadzące do jadalni, żeby tylko przejść na drugą stronę. Jak dostaje te wiązane kości do gryzienia, to jest spokój, ale jak tylko ich nie ma, to od razu bierze się za drapanie w drzwi. Wcześniej zostawiałam na wierzchu ręczniki łazienkowe, piżamę, a nawet myjkę, a on to wszystko zabierał i znosił do swojego legowiska, więc teraz muszę wszystko przed nim chować.
Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

7 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Xmélodie
    Xmélodie Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Musisz przede wszystkim zrozumieć, że pies żyje przyzwyczajeniami. To nie jest tak, że jak dorośnie, to nagle przestanie rozrabiać.

Nathanimaux ma rację, pies musi się wybiegać, a jeśli psoci, gdy zostaje sam w przedpokoju, to wynika to też z tego, że stresuje się samotnością i po prostu się nudzi.

Naucz go zostawania w przedpokoju tak, żeby nie było to dla niego przykrym obowiązkiem.

Zrób z tego zabawę: zamknij go w przedpokoju, powiedz „zostań” i wyjdź, nie patrząc na niego i nie odwracając się! Po 10 sekundach wróć i daj mu smaczka, mówiąc, że jest grzeczny (zazwyczaj w 10 sekund nie zdąży nic spsocić). Potem powtórz to samo, ale tym razem wróć po 30 sekundach, później po minucie i tak stopniowo zwiększaj ten czas. Pamiętaj tylko, żeby za każdym razem po powrocie dać mu smakołyk i go pochwalić. Z czasem zacznie kojarzyć bycie samemu w przedpokoju z nagrodą i pochwałami, które go czekają!

Poza tym pies musi mieć okazję, żeby się wyszaleć w jakimś parku czy czymś w tym stylu.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Hmm... oki, skoro to szczeniak, to do konga możesz mu dać albo specjalną pastę, albo smaczki. Ja polecam ci Kong Extreme, jest wytrzymalszy i większy! Kup mu mnóstwo zabawek!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Nie brałbym klatki, i tak już jest zamykany w korytarzu, to wystarczy. Ale tak, kupię mu tego Konga.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Tak, wiek nie ma znaczenia. Weź Konga, tylko włóż do środka jakieś smaczki, albo pomyśl o klatce...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak jak pisał Nathanimaux.

Pies musi się porządnie zmęczyć, żeby potem spał pod Twoją nieobecność.

Próbowałeś już zabawek typu Kong z karmą albo czymś innym w środku??

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    To wcale nie zależy od wieku, tylko od charakteru i tego, czy pies ma co robić. Im bardziej będzie się nudzić, tym więcej będzie rozrabiać. Jedynym rozwiązaniem jest zostawienie mu mnóstwa zabawek do dyspozycji, a przed Twoim wyjściem trzeba go porządnie wymęczyć. Dzięki temu pójdzie spać i nie będzie miał ochoty wszystkiego niszczyć. Im więcej będziesz się z nim bawić, tym mniej będzie czuł potrzebę zwracania na siebie uwagi...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Nie ma na to określonego wieku – jak już załapie, o co chodzi z „nie”, to zazwyczaj nie powinien już broić.
    Przetłumaczony francuski
  • 7 komentarzy na temat 7

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post