Duża gula na prawym barku mojego psa

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Jestem w dość niepokojącej sytuacji i chciałabym poznać Wasze opinie, zwłaszcza jeśli są tu jacyś specjaliści.

Mój pies za miesiąc kończy 9 lat, jest z nami od zawsze i właściwie nigdy nie miał problemów ze zdrowiem. Wszystko zaczęło się jednak na początku marca, kiedy zauważyłam, że pies ma ranną prawą łapę między „palcami” – krwawiło i wdała się infekcja. Poszłam do weterynarza, który wyjaśnił mi, że to guzek (rodzaj narośli), który zrobił się po lekkim skaleczeniu. Pies dostał antybiotyk i kortyzon na tydzień. Tydzień później wróciłam do lecznicy i weterynarz powiedziała mi, że teraz trzeba czekać i że to samo zniknie z czasem. I kiedy wydawało się, że wszystko jest na dobrej drodze, zauważyłam u mojego psa dużą gulę, prawie wielkości pomarańczy, na prawym barku – czyli na tej samej łapie, co tamten guzek. Znowu poszłam to skonsultować i usłyszałam, że przyczyn może być kilka: nowotwór, ropień, krwiak, węzeł chłonny itp. Pies znowu dostał kortyzon i po tygodniu, według lekarza, nastąpiła lekka poprawa, ale ja szczerze mówiąc nie widzę żadnej różnicy. Co więcej, przeglądając stare zdjęcia w telefonie, dotarło do mnie, że ta gula była już widoczna tydzień po tym, jak znalazłam ten pierwszy guzek, czyli na samym początku marca.

Dajcie znać, co o tym myślicie. Czy ktoś z Was miał podobny przypadek? Może są tu jacyś weterynarze, którzy mogliby mi coś podpowiedzieć?

Z góry dziękuję za pomoc.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Tak czy siak, każdą podejrzaną zmianę czy guzek powinno się od razu usunąć i zrobić biopsję! W najgorszym przypadku, jeśli to nowotwór złośliwy, im szybciej zadziałacie, tym większe szanse na wyleczenie. A jeśli to coś łagodnego, to tym lepiej! Lepiej zapobiegać niż leczyć! Poza drobnymi wyjątkami, takie zgrubienia same nie znikają. No chyba że to oczywiście jakiś krwiak, ślad po ukąszeniu itp....
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Tak czy siak, każdą podejrzaną zmianę czy guzek powinno się od razu usunąć i zrobić biopsję! W najgorszym przypadku, jeśli to nowotwór złośliwy, im szybciej zadziałacie, tym większe szanse na wyleczenie. A jeśli to coś łagodnego, to tym lepiej! Lepiej zapobiegać niż leczyć! Poza drobnymi wyjątkami, takie zgrubienia same nie znikają. No chyba że to oczywiście jakiś krwiak, ślad po ukąszeniu itp....
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wielkie dzięki wszystkim za odpowiedzi! Tak czy inaczej, jak tylko będę mieć jakieś nowe wieści, od razu dam wam znać.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Trzeba zobaczyć, jak duże jest to zgrubienie, przeanalizować je... a to może zrobić tylko weterynarz podczas wizyty.

Tak jak Wam powiedział weterynarz, to może być wszystko... i nic. Jasne, że druga opinia może się przydać, sam bym zrobił to samo.

Trzeba znaleźć przyczynę. Strasznie mnie irytują tacy lekarze, którzy dają leki, nie znając źródła problemu; tak, próbuje się to tylko zatuszować, zamaskować, nie szukając głębiej.

Trzymajcie się!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jador, tak, faktycznie weterynarz o tym wspominała, ale wolała poczekać i sprawdzić, czy leki zadziałają, zanim zrobi biopsję.

Ta zmiana nie boli psa, jest dość twarda i bardzo ruchoma – kiedy pies się kładzie, to czasami przesuwa się w stronę szyi.

W każdym razie w poniedziałek umówię się do innego weterynarza, żeby skonsultować to z kimś innym i zrobić biopsję, żeby w końcu wiedzieć, co to za guzek.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mel1, wiem o tym dobrze, ale może jakiś weterynarz spotkał się już z podobnym przypadkiem. Zauważyliśmy tę zmianę dopiero, gdy urosła do takich rozmiarów. Wcześniej nie było jej widać, bo nie znajduje się na skórze, tylko pod nią, na poziomie mięśni, więc nie dało się jej dostrzec, dopóki nie stała się już naprawdę duża.
    Przetłumaczony francuski
    Jador
    Jador Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nikt wam nie zaproponował biopsji ani USG? Bo bez dokładniejszych badań trudno cokolwiek stwierdzić...

Czy waszego psa to boli?

Samo podawanie kortyzonu to trochę za mało. Kortyzon maskuje ból i objawy, ale nie leczy.

Zmieńcie weterynarza, żeby poznać inną diagnozę.

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Żaden weterynarz obecny na forum nie postawi Ci diagnozy. To może być mnóstwo rzeczy, tak jak wspomniał Twój weterynarz. W końcu on widział Twojego psa na żywo...

Absolutnie nie mam pojęcia, co to może być, ale cokolwiek by to nie było, na pewno nie pojawiło się z dnia na dzień.

Trudno mi zrozumieć, jak można było przeoczyć zmianę „wielkości pomarańczy” na barku własnego psa ^^

U mojego psa zauważam każdą krostkę, a co dopiero coś tak ogromnego...

Odkryłeś to teraz, ale patrząc na rozmiar tego czegoś, pewnie siedzi tam już od kilku miesięcy. Jeśli to nowotwór, to rośnie raczej powoli, a jeśli to ropień, to powiększa się znacznie szybciej.

W każdym razie tylko Twój weterynarz będzie w stanie postawić konkretną diagnozę.

Być może trzeba będzie wykonać biopsję, żeby dokładnie zidentyfikować tę zmianę.

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post