Dziwne zachowanie po spacerze

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Dzisiaj po południu byliśmy z moją sunią na spacerze na wsi i od wieczora dziwnie się zachowuje.

Ciągle liże i czyści sobie łapy, a kiedy się kładzie, zaraz wstaje, żeby przenieść się w inne miejsce, i tak kilka razy z rzędu.

Wygląda to tak, jakby coś jej przeszkadzało. Sprawdziłem jej łapki, ale ona nadal to robi...

Czy możecie mi podpowiedzieć, o co może chodzić z tym zachowaniem?

Pozdrawiam.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • S
    Spitz-chowchow Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, piszę do Ciebie, bo moje dwie suczki mają to samo, co Twoja suczka lata temu... Chciałabym zapytać, czy udało Ci się znaleźć jakieś rozwiązanie?? Dzięki wielkie!
    Przetłumaczony francuski
    Gigi397
    Gigi397 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Buziaki dla Dreammmmmm, Nebbii i chyba Muny. Gdyby w coś wdepnął, to i tak byłoby to czuć – i nie mówię tu o odchodach. Czy byłaś już u weterynarza? gigi
    Przetłumaczony francuski
    Dreambird8
    Dreambird8 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór, może po prostu wdepnął w coś, co mu nie pasuje? Nie mówiąc już o bólu, może to być po prostu coś drażniącego...

Przetłumaczony francuski
    Gigi397
    Zgłoś
    Champagne odkąd był mały podgryza tylną łapę, zawsze tę samą, i teraz, gdy dorósł, nadal to robi. Weterynarz i groomerka nic tam nie widzą. Od jakichś 2 miesięcy (ma teraz 2 lata) wkłada drugą łapę prosto do pyska i ją memła. Sprawdzałam wszystko pod lupą, wymacałam łapę, szukałam kleszcza, kawałka szkła czy pcheł – nic z tych rzeczy. Czy to może być jakieś natręctwo? Ma mnóstwo zabawek, które mógłby gryźć, ale nie, on woli swoje łapy. A może to przez jakieś niedobory w karmie? gigi
    Przetłumaczony francuski
    Gigi397
    Zgłoś

Buziaczkiiiiiiiiiiii Misanthrope, Kikaahhhhhh, Skyyyyyyyyyyy, Energiee i hejka całej reszcie

Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie, to nie musi być widać od razu: czasem człowiek się uderzy, ale na gorąco nic nie czuje, a zaczyna boleć dopiero, jak emocje opadną (podobnie jak przy skręceniu kostki czy zakwasach... XD). Na przykład mój pies pewnego lata poranił sobie prawie wszystkie opuszki, kiedy szalał z kumplem po ostrych kamieniach i muszlach, a w ogóle nie kulał! o_O Za to jak tylko odpoczywał, to podlizywał sobie łapy, bo pewnie jednak go piekło (zwłaszcza od morskiej wody, zanim mu ich nie umyłam i nie odkaziłam :p). Więc spróbujcie mimo wszystko dokładnie obejrzeć jej łapy: czy nie ma jakiejś rany, wbitego ciernia albo czy nie boli jej, jak ruszacie łapką... W sumie nie wiem, ile ona ma lat i ile zwykle trwają wasze spacery, może to po prostu zakwasy? 🤷 Dalej tak kombinuje, czy już przestała?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Czy ona jest przyzwyczajona do spacerów na wsi? Czy to miejsce, w którym często bywacie?

Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli Twój pies umie dawać łapę, poproś go najpierw o tę, która nie sprawia mu problemów. Spróbuj wydłużyć czas, w którym trzymasz łapę w dłoni, żeby móc ją trochę wymacać.

Innymi słowy, zazwyczaj nagradzamy sam fakt, że pies podał łapę, a nie to, że pozwala nam ją trzymać. W tym przypadku spróbuj położyć nacisk na czas trwania, żeby móc ją dokładnie sprawdzić. Poproś o tę łapę, z którą jest problem, i ją zbadaj. Wygląda to na kwestię medyczną, a na łapie czasem trudno dokładnie zlokalizować źródło bólu.

To gest zaufania – dla psa pozwolenie człowiekowi na dotykanie bolącej łapy jest dość stresujące. Właśnie w takich sytuacjach nauka komendy „podaj łapę” okazuje się niezwykle ważna.

Ewentualnie, jeśli sunia lubi leżeć na plecach, poczekaj, aż będzie spokojna, zrób jej małą sesję drapanka i wykorzystaj ten moment na dokładne oględziny. To może być nawet bardzo mała drzazga.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Może, ale pewnie zareagowałaby od razu, a tutaj to się stało dopiero po 3 godzinach.
    Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie ma tam żadnego kolca wbitego w opuszkę albo rany od ostrego kamyka czy czegoś innego?

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post