Gdzie znajdę tego przepięknego psa?

C
Cimino33 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej wszystkim, dzień dobry lub dobry wieczór, szukam konkretnego typu psa, którego wcześniej nigdy nigdzie nie widziałem. Z moich poszukiwań wynika, że to może być American Pit Bull Terrier w typie "black panther". Wrzucam fotki, żebyście wiedzieli, o co dokładnie mi chodzi.

Czy to jest właściwa nazwa tej rasy?

Gdzie mógłbym znaleźć takiego psiaka?

Z góry wielkie dzięki za każdą pomoc..

Gdzie znajdę tego przepięknego psa?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

107 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • B
    Bull-terrier rednose Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To nie tylko nie jest jego przodek, ale przede wszystkim to ten sam pies. W końcu to wszystko to kwestia „fabrykowania” przez kynologię – wielu chce te psy rozróżniać albo ze względu na wielkość, kolor, a zwłaszcza kolor nosa i trochę umaszczenie. Znałem jednego z byłych importerów bulli we Francji (nie tego idiotę Antoine’a Payneta) i potwierdzam, że to ten sam pies. Staffik (staffordshire bull terrier) może mieć jednolite kolory, biały, czarny... ale to dziwne, bo w Irlandii umaszczenie może być też brązowe, żeby nie powiedzieć „red nose”. No i właśnie – red nose to od razu Pitt, a black nose to od razu Staffik. Czyli dokładnie to, co mówię: świat chce ich rozróżniać, patrząc głównie na kolor nosa, sierści czy ogólny wygląd. Przecież zmiana nazwy psa czy rasy niewiele zmieni – pochodzenie, przodkowie i rodzice zawsze będą tacy sami. A co do boston terriera, którego rodzicami są bullterrier i buldog francuski – dla mnie to wciąż daje bullterriera, a nie hybrydę. Jedyne, co przyznaję, to że imponująca jest liczba nazw, jakie te psy noszą. Ale w żadnym wypadku staffik nie jest przodkiem innych ras typu bull. To tak, jakby powiedzieć, że szkocki bulldog-terrier też jest przodkiem Pitta, no nie? I ten słynny dog brazylijski (mieszanka boksera i bullterriera), którego nie wolno mylić z fila brasileiro czy dogiem z Gwatemali albo Amos’s Red-Tiger Bulldogs i wieloma innymi, jak terrier angielski czy inne molosy... Pies zmienia nazwę, ale jego rodzice zawsze będą ci sami. Mądrej głowie dość. A bullterrier trafił do USA przed 1800 rokiem, prawie na samym początku niewolnictwa, kiedy biedni czarnoskórzy byli wykorzystywani przez tych dupków... był tam też mastif (brazylijski)...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór, jedyny „angielski staff”, jakiego znam, to Staffordshire Bull Terrier, który bywa umaszczony jednolicie na czarno, płowo-rudy lub z białymi łatami.

Jeśli chodzi o historię rasy, jest ona bardzo stara – to przodek amstaffa, pitbulla, bulteriera itd.

Jest tu ktoś, kto ma takiego psiaka, jest przepiękny i czarny ( @Hibou'Riquet ) ...

Poza tym istnieje bardzo ciekawa książka o czterech rasach typu „Bull & Terrier”, ale jest niemal nie do zdobycia. To numerowane wydanie, które opisuje początki tych kultowych psów. Nie sugerujcie się tym, co wypisują w sieci na temat tych ras, bo można trafić na absurdalne artykuły o ich powstaniu. Śmiesznie się to czyta, ale to dalekie od prawdy...

Przetłumaczony francuski
    B
    Bull-terrier rednose Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Możesz wziąć amstaffa, takiego czarno-białego w typie White Rock, albo psa zwanego staffikiem, który bywa calutki czarny. Tak czy siak, pies wyglądający jak amstaff to tak naprawdę bulterier (czy się to komuś podoba, czy nie). Ta rasa ma tyle nazw, że nawet laik ich nie spamięta – sam bulterier ma ich grubo ponad sześć różnych określeń i przydomków. Teraz u nas mówi się na nie American Bully, a to przecież nic innego jak bulterier. Wystarczy poczytać o pochodzeniu bulterierów i innych ras, takich jak boston terrier czy pitbull, przyjrzeć się rodzicom i porównać to z psami, które mijacie na spacerach. Logicznie rzecz biorąc, to po prostu mieszanka teriera z mastifem, bandogiem czy buldogiem... Powodzenia, mi zajęło jakieś 15 lat, żeby to wszystko ogarnąć. Na pewno nie pomogą w tym te wszystkie związki kynologiczne typu ZKwP czy fundacje, które budzą się po stu latach. No i spróbujcie sami odróżnić białego szczeniaka mastifa od białego szczeniaka staffika i tak dalej.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć @Cimino33, to prawda, post wywołał sporą dyskusję... Udało Ci się w końcu znaleźć psa Twoich marzeń?

Poza tą rzadką rasą, o której poza USA mało kto słyszał, inne psy w podobnym typie mogą pasować do Twoich oczekiwań. Na przykład Cane Corso czy Amstaff. To imponujące rasy o konkretnym wyglądzie i cechach charakteru kształtowanych od pokoleń... No i w bonusie znacznie łatwiej znaleźć je u dobrego hodowcy!

Przetłumaczony francuski
    C
    Cimino33 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór, przepraszam za spóźnioną odpowiedź. Dziękuję wszystkim za udzielone odpowiedzi. Wychodziłem z założenia, że to przecież normalne, że zwierzę czy każda inna żywa istota nie jest przedmiotem... Zgadzam się, że to kwestia tego, jak się wyraziłem, jeśli brać to tak zupełnie dosłownie. Pisząc w pośpiechu, nigdy bym nie pomyślał, że ktoś mógłby uznać, że traktuję zwierzę jak samochód czy jakąś rzecz. Jeśli chodzi o przepisy, wiem, że zwierzęta nie są zakazane, ale trzeba pamiętać o zachowaniu środków bezpieczeństwa, tak jak jedna osoba słusznie zauważyła w komentarzach. Dzięki wszystkim :)
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

A Cimino33 wciąż nie wrócił, żeby skomentować swój post 💨

Przetłumaczony francuski
    Enicia
    Enicia Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Lol, może nawet na OLX-ie da się to znaleźć....!

😁

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dobry pomysł, Enicia! Robi nieco większe wrażenie niż Casey! 🙄
    Przetłumaczony francuski
    Enicia
    Enicia Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    No tak... Już widzę tę przyszłą czarną panterę od CImino ze srebrną bransoletką na łapkach... 😁 Prędzej widziałabym tego psa w porządnej kolczatce... W każdym razie wszyscy odkryliśmy nową, niespodziewaną rasę: pitbull czarna pantera z neonowo żółtymi ślepiami... Może powinnam sobie takiego sprawić i nasyłać na dzieciaki, jak nie chcą sprzątać w swoich pokojach... Jestem pewna, że sprawa byłaby załatwiona w pięć sekund...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

A tak poza tym, to patrzcie, jaką znalazłem czarną panterę! Jest przeuroczy i można go legalnie trzymać w Polsce!!

jest po prostu przesłodki

Przetłumaczony francuski
  • 50 komentarzy na temat 107

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post