Gdzie znajdę tego przepięknego psa?

C
Cimino33 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej wszystkim, dzień dobry lub dobry wieczór, szukam konkretnego typu psa, którego wcześniej nigdy nigdzie nie widziałem. Z moich poszukiwań wynika, że to może być American Pit Bull Terrier w typie "black panther". Wrzucam fotki, żebyście wiedzieli, o co dokładnie mi chodzi.

Czy to jest właściwa nazwa tej rasy?

Gdzie mógłbym znaleźć takiego psiaka?

Z góry wielkie dzięki za każdą pomoc..

Gdzie znajdę tego przepięknego psa?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

107 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Julie-Cocker
    Julie-cocker Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jakbym ich zobaczył przed sobą, to wieję gdzie pieprz rośnie i to bardzo daleko :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Taki look na Cerbera, co nie?

Nie bez powodu sprzedawcy wybierają zdjęcia, na których pies jest w pełnej gotowości albo szczerzy te swoje piękne zębiska.

Przetłumaczony francuski
    Julie-Cocker
    Julie-cocker Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mam tak samo haha
    Przetłumaczony francuski
    Damathe
    Damathe Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Przyznam szczerze, że gdybym stanął z nim oko w oko, to pewnie bym się posikał ze strachu!!!

Przetłumaczony francuski
    Bobkat
    Bobkat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hejka

Widziałam już te zdjęcia wcześniej i nie byłam pewna, czy to pies, czy pantera, ale najwyraźniej to jednak pies :)

Moim zdaniem ten psiak jest przepiękny. Na śniegu jego czarna sierść niesamowicie się wyróżnia. Wiem, że sporo osób nie przepada za czarnymi psami albo wręcz się ich boi.

Mnie się bardzo podoba.

Nie oszukujmy się, wygląd to to, co najpierw przyciąga wzrok, ale potem trzeba sprawdzić, co pies ma „w środku”. Zgadzam się więc, że estetyka to nie wszystko i liczy się charakter. Ten psiak pewnie, jak wielu z was zauważyło, został już „zaszufladkowany”, a to wielka szkoda. To dość uciążliwe, że nigdy nie można go puścić wolno bez kagańca, nawet jeśli to najkochańszy psiak pod słońcem i prawdziwy aniołek. Przy jego wyglądzie pewnie wielu ludzi by panikowało i krzyczało, żeby go zapiąć i założyć mu kaganiec. Rozumiem reakcję Lorna – psa się nie „funduje sobie” jak jakąś rzecz, pies to nie jest przedmiot.

Ale może autor po prostu niefortunnie się wyraził. Mi samej zdarza się czasem mówić o dzieciach „to”, w stylu: „w jakim wieku to zaczyna chodzić? kiedy to zaczyna mówić?” i ktoś mi kiedyś zwrócił na to uwagę. Nie chciałam nikogo urazić, a tym bardziej nie sugerowałam, że dziecko to przedmiot... teraz staram się na to bardziej uważać.

Przetłumaczony francuski
    Gigi397
    Gigi397 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć Cimino, ja też mieszkam w Brukseli i wydaje mi się, że nie sprawdziłeś tam, gdzie trzeba. Są miasta, do których psy z 1. kategorii w ogóle nie mają wstępu. Nie wiem, w której gminie mieszkasz, ale u mnie, gdy pies kończy 6 miesięcy, trzeba przejść z nim kontrolę rasy i zachowania. Jeśli to pies z tzw. listy psów agresywnych, będziesz musiał – pod groźbą mandatu lub, co gorsza, odebrania zwierzaka – zakładać mu kaganek, szczególnie w parkach i lasach. Do tego krótka smycz i absolutny zakaz puszczania luzem, chyba że na dobrze zabezpieczonym wybiegu.

Radzę Ci też wykupić ubezpieczenie dla takiego psa. Nawet jeśli mówi się: „dobry właściciel = łagodny pies”, one jednak zachowują swój pierwotny instynkt. Nie myśl, że w Belgii można kupić dowolnego psa bez żadnych ograniczeń. Rzuć okiem na przepisy, szukając hasła: „belgijskie prawo dotyczące psów 1. kategorii”. Wszystko tam jest wyjaśnione i są to oficjalne informacje. Powodzenia, Cimino gigi397

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki Aggie :-) I tak, słowo „pies” można by tu zastąpić jakimkolwiek produktem konsumpcyjnym, stąd moja reakcja. Przykro mi i mogę przepraszać nawet sto razy, jeśli ma to wam poprawić humor, ale taki sposób mówienia o psie JEST dziecinny. Mam wrażenie, że te z was, którym nie spodobała się moja odpowiedź, poczuły się trochę dotknięte, bo „przecież kocha się wygląd swoich psów”, ale to nie o to mi właściwie chodzi, dziewczyny. Drażni mnie to, że mówi się o nim jak o nowym odkurzaczu. W każdym razie, takich tematów są setki i zazwyczaj w ogóle na nie nie odpowiadam. Raz mi się zdarzyło zrobić uwagę, takie życie. 😉
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki Aggie :-)

No i tak, słowo „pies” można by tu zastąpić jakimkolwiek produktem ze sklepu, stąd moja reakcja. Przykro mi i mogę przepraszać nawet i sto razy, jeśli ma to wam poprawić humor, ale taki sposób mówienia o psie JEST dziecinny.

I mam wrażenie, że te z was, którym nie spodobała się moja odpowiedź, poczuły się trochę dotknięte, bo „przecież wygląd naszych psów jest dla nas ważny”, ale to wcale nie o to mi chodzi, dziewczyny. Przeszkadza mi to, że mówi się o nim jak o nowym odkurzaczu.

Cóż, takich tematów są setki i zazwyczaj w ogóle na nie nie reaguję. Raz mi się zdarzyło rzucić uwagę, no i trudno, takie życie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

W pełni zgadzam się z Lorną, bo kiedy czytam:

„...bo tak, chciałbym sprawdzić, czy mogę rozważyć możliwość sprawienia sobie czegoś, co mi się podoba...”

przyznam, że aż mi się włos na głowie jeży!

Po pierwsze, pies to nie jest rzecz. Określenie „coś” w stosunku do żywej istoty mówi samo za siebie, tak samo jak „sprawić sobie”. Widać wyraźnie, że to tylko impuls, chęć posiadania „towaru” stworzonego wyłącznie po to, by zaspokoić ego właściciela. Więc tak, w pełni rozumiem i popieram reakcję Lorny. 😏

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Też mi się wydaje, że w naszych odpowiedziach strasznie brakuje empatii, nawet w mojej lol. No ale na tym forum mamy już taką tendencję, że patrzymy trochę szerzej niż tylko na samo pytanie użytkownika...

Mnie też się pysk tego psa podoba, ale... No właśnie, jak się zastanowić nad celem stworzenia tej rasy, poza samym widzimisię, żeby mieć takiego zwierzaka przy sobie, to człowieka bierze złość. I nie piję tu do autora posta, spokojnie, tylko do tych, którzy tworzą rasy „pod obrazek”, zupełnie nie dbając o ich użytkowość.

Kiedyś rasy psów definiowało ich przeznaczenie: polowanie, stróżowanie, zaganianie stad... A tutaj chodzi po prostu o to, żeby pies był „ładny/duży/wielki” i nic poza tym.

W USA wprowadzili na rynek te wszystkie wariacje pitbulli czy dogów tylko dla marketingu i to jest wielka szkoda... Przez to zapomina się o rasach, które już istnieją i są niesamowicie interesujące.

Jeśli ten pies naprawdę cię kusi, to import jest możliwy, oczywiście zgodnie z przepisami obowiązującymi w Polsce. Przecież u nas też sprowadza się Bully, dobermany i całą masę innych ras!

Przetłumaczony francuski
  • 70 komentarzy na temat 107

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post