Ile kup dziennie?

Patounes
Patounes Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Karmię moją trzymiesięczną malinois 2 razy dziennie o stałych porach i chciałam zapytać, czy to normalne, że robi kupę ponad 7 razy dziennie?

Na przykład dzisiaj jest dopiero 18:00 i mamy już na koncie 7 kup, a nie jadła jeszcze kolacji! Czy to nie za dużo?

Kiedy to się zmieni i kiedy ona w końcu zacznie trzymać?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Solenneb
    Solenneb Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Eee, nie do końca malkia... Wybacz, ale pies robiący 7-8 kup dziennie to nie jest „normalna” sytuacja... To świadczy o tym, że pies po prostu nie przyswaja tego, co je....

Przetłumaczony francuski
    M
    Malkia Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Liczba kup nie ma większego znaczenia – najważniejsze jest to, żeby stolce miały odpowiednią konsystencję i kolor. Jeśli Twój pies ma dobrą dietę, to cała reszta zależy po prostu od jego metabolizmu lub trybu życia.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To pewnie dlatego, że ona zupełnie nie trawi tej karmy, którą jej dajesz! Moja robiła 3-4 kupy dziennie, a odkąd zmieniłam jej karmę na nową, wypróżnia się w zasadzie tyle razy, ile dostaje posiłków, czyli 2-3 razy na dzień.
    Przetłumaczony francuski
    Solenneb
    Zgłoś
    Wybacz, źle zrozumiałem Twoją wiadomość! Myślałem, że pomyliłeś BARF z dietą domową! Zgadzam się z Tobą co do suchej karmy! Tu nie ma dwóch zdań! Zresztą moje psiaki są na diecie raw feeding. Pamiętaj jednak, że to zboża niszczą nerki, a nie białko zwierzęce... Dlatego ten ryż, który dodajesz, po pierwsze w ogóle nie jest potrzebny, a co ważniejsze – na dłuższą metę może być wręcz szkodliwy dla Twojego psa!
    Przetłumaczony francuski
    Denisemolik
    Denisemolik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    No właśnie, o tym mówiłam – mój pies jest na diecie domowej. Mój weterynarz nie był zbyt chętny na BARF, bo uważa, że nadmiar białka obciąża nerki. Osteopatka i akupunkturzystka, która zajmuje się moimi końmi i psem, potwierdza tę opinię. Dlatego podaję mu ryż, warzywa i surowe mięso, przy czym ryż jest bardzo mocno rozgotowany i daję go w małych ilościach. Trzeba zrozumieć jedną rzecz – a czytałam mnóstwo książek o suchych karmach – że są one napakowane zbożami bardzo słabej jakości. Powiedziałabym nawet, że to po prostu odpady. Jeśli chodzi o to niby-mięso, to w rzeczywistości są to produkty z zakładów utylizacyjnych, czyli martwe zwierzęta nafaszerowane antybiotykami, lekami przeciwzapalnymi czy te po eutanazji. Wszystko to jest podgrzewane do bardzo wysokich temperatur, więc nie ma tam już żadnych minerałów ani witamin, a na koniec dodaje się sztuczne polepszacze smaku. Dodatkowo wydaje nam się, że zmiana marki coś pomoże, ale nie, bo producentów karm jest tak naprawdę niewielu. Głównym jest Nestlé, więc Royal Canin, Pro Plan czy Friskies to w zasadzie jedno i to samo. To samo tyczy się tych rzekomo specjalnych karm weterynaryjnych. Naprawdę wierzycie, że Pro Plan robi inne chrupki do marketów, a inne dla wetów? To wszystko to tylko marketing i pieniądze. Dlatego radzę wszystkim: przejdźcie na BARF albo na jedzenie domowe. Przestańmy karmić nasze psiaki tym syfem!
    Przetłumaczony francuski
    Solenneb
    Zgłoś

Denis, twój pies nie jest na diecie BARF, skoro dodajesz mu ryż... Nie myl diety domowej z BARF-em... To dwie zupełnie inne rzeczy... BARF nie zawiera ŻADNYCH zbóż i wszystko podaje się na surowo...

Faktycznie, jeśli pies robi dużo kup, to znaczy, że nie przyswaja tego, co je, więc organizm po prostu to wydala...

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tak, to wszystko wina karmy, wybierz taką bezzbożową, będzie lepiej.🙂
    Przetłumaczony francuski
    Patounes
    Patounes Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki za wszystkie wasze wiadomości.

Moja waży teraz około 9 kg i ma prawie 3 miesiące (dokładnie to kończy je za trzy dni), więc z wagą chyba wszystko jest okej, prawda?

Tak, karmię ją karmą Royal Canin Maxi Junior, czyli tą ze zbożami, a teraz przechodzę na Maxi Junior Active, żeby posiłki były bardziej treściwe – mam nadzieję, że to pomoże ograniczyć zjadanie kup. Próbowaliśmy karmy Orijen przy naszym pierwszym malinoisie, ale bardzo źle na nią zareagował, więc teraz mam spore opory, żeby do niej wracać...

Zobaczę, czy z czasem te sprawy z kupami się uspokoją, a jeśli nie, to pogadam o tym z weterynarzem.

Przetłumaczony francuski
    Denisemolik
    Denisemolik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Przez półtora roku karmiłem mojego bouviera suchą karmą. Robił po 6 albo 7 kupek dziennie – pierwsza była jeszcze okej, ale reszta była raczej luźna. Zrobiliśmy mu badanie krwi, żeby to sprawdzić, i okazało się, że ma alergię na suchą karmę. Przeszedłem na domowe jedzenie: mięso, warzywa i trochę ryżu. Mój weterynarz nie był zbyt przekonany do BARF-a, ale odkąd zmieniliśmy dietę, pies robi 1–2 kupki dziennie, nie ma już biegunek, bąków ani bólów brzucha. Żałuję, że nie zrobiłem tego wcześniej. W dodatku, jeśli się trochę poszuka, to wcale nie wychodzi drożej niż sucha karma. Schodzi przy tym trochę więcej czasu, ale naprawdę warto. Naczytałem się tyle artykułów o tym, co tak naprawdę znajduje się w karmach, że już nigdy więcej nie podam ich moim psom.
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

wszystko zależy od karmy – przy tych, które mają w składzie dużo zbóż, pies nie trawi ich w pełni, więc będzie częściej robił kupę. Psy na diecie surowej załatwiają się znacznie rzadziej i w mniejszych ilościach... poza tym to szczeniak, on trawi szybciej niż dorosły pies...

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post