Jak rozpoznać, czy pies jest wykastrowany?

Enicia
Enicia Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mam pewnie trochę głupie pytanie, ale zastanawiałam się, jak sprawdzić, czy pies jest wykastrowany? Adoptowałam starszego psa i wydawało mi się oczywiste, że nie jest po zabiegu. Ostatnio jednak na spacerze spotkałam sąsiada, który zapytał mnie o kastrację. Odpowiedziałam z przekonaniem, że nie, a on spojrzał mu pod brzuszek i wyglądał na bardzo sceptycznego... Wydaje mi się, że trzeba patrzeć na jądra, ale jak to rozpoznać (oczywiście bez wizyty u weterynarza, bo inaczej nie pytałabym na forum)? Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój shih tzu jest wykastrowany, a mimo to nadal ma jądra. Musisz sprawdzić, czy są puste.

Dziwne to schronisko, no ale cóż, przynajmniej ratują psiaki, jednak to, że pies ani razu nie widział weterynarza, jest naprawdę niepoważne...

Przetłumaczony francuski
    Enicia
    Enicia Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór, dzięki za odpowiedzi. Adoptowałam Jadora ze schroniska, ale to nie jest żadna duża organizacja, tylko takie miejsce bez dotacji, które stworzyły dobre dusze na głębokiej wsi... Ponieważ nie mają środków, psy nie są kastrowane, chyba że trafiły tam już po zabiegu... Zwierzaki widują weterynarza tylko w nagłych przypadkach... mój przez 4 lata w boksie nie widział ani jednego weta. Wiem, że to nie brzmi zbyt profesjonalnie, ale chciałam zostać wolontariuszką w schronisku blisko mnie i w końcu przywiązałam się do tego staruszka, mimo że warunki tam były dalekie od ideału...

W każdym razie, widzę zarys „jajek” na tyłeczku, ale wydają się puste, pomacam go, jak wróci z ogrodu... lol

Przetłumaczony francuski
    Blingbling
    Blingbling Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wydaje mi się, że główną zaletą wazektomii jest to, że jest odwracalna, prawda?

Implant też zmniejsza rozmiar jąder. Nie wiem jednak, czy tak jest w przypadku wszystkich psów.

Przetłumaczony francuski
    Jador
    Jador Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jeśli adoptowałeś go ze schroniska, to taki zabieg jest zazwyczaj obowiązkowy. Sprawdź dokładnie swoją umowę adopcyjną i/lub jego książeczkę zdrowia.
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Uwaga, pamiętajcie, że pies może mieć jądra, które wyglądają na „puste”, ale wciąż są widoczne – to właśnie wazektomia:

– polega ona na podwiązaniu lub wycięciu fragmentu nasieniowodu (czyli przewodu, który transportuje plemniki z jądra do prostaty).

Ta metoda, choć sprawia, że pies staje się bezpłodny (bo w jego nasieniu nie ma już plemników), w żaden sposób nie zmienia faktu, że zwierzak nadal pozostaje pod wpływem hormonów.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Właśnie między innymi dlatego pisałem: „Jeśli wizualnie nie masz pewności…”. Oczywiście, jeśli to widać gołym okiem, to nie trzeba tam już pchać rąk.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mój miał naprawdę malutkie jąderka, wyglądało to tak, jakby została sama skóra (i nic w środku!). To był pies myśliwski, odrobinę większy od beagle’a.

Widać to było na pierwszy rzut oka, nie trzeba było nawet dotykać.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Może mam dla ciebie odpowiedź, ale trzeba będzie na chwilę schować dumę do kieszeni XD

Jeśli na pierwszy rzut oka nie masz pewności, czy twój pies jest wykastrowany, to cóż... musisz go po prostu „wymacać”. Jeśli wyczujesz dwie kulki, to znaczy, że nie był kastrowany, a jeśli czujesz pod palcami tylko samą skórę, to znaczy, że już ich nie ma.

Przetłumaczony francuski
    Blingbling
    Blingbling Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tak, trzeba sprawdzić, czy ma jądra 😁
    Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post