Jak uciszyć psa sąsiada
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
A może by tak zaproponować wszystkim sąsiadom, żeby zagwizdali jednocześnie?
Moja sugestia może wydać się trochę głupia, ale może spróbuj użyć "zwykłego" gwizdka? Psom to może nie przeszkadzać, ale z czasem pewnie zacznie irytować sąsiadów, którzy w końcu poczują się zmotywowani, żeby zainterweniować? (Oczywiście, jeśli masz innych sąsiadów w pobliżu, im też może to zacząć przeszkadzać).
A co do TOZ-u czy innych fundacji, to że pies nie jest maltretowany w dosłownym tego słowa znaczeniu, wcale nie oznacza, że nie pomogą. Obok mnie był pies, który był wiecznie sam (w tym sensie, że na działce nie było nawet żadnego domu). Siedział tam dzień i noc, sam, szczekając na przelatujące muchy. Właściciel pojawiał się raz na ruski rok, żeby skosić trawę i pewnie dać mu coś do jedzenia. Moja sąsiadka zostawiła mu nawet koc, kiedy robiło się zimno. W końcu zgłosiłam sprawę koleżance, która jest wolontariuszką w TOZ-ie. Nie wiem dokładnie, jakie kroki podjęli (czy dali właścicielowi upomnienie, czy zabrali psa), ale w każdym razie zwierzaka już nie ma i w nocy śpi się nam o niebo lepiej...
Zgadzam się! Ale co zrobić, kiedy nie ma już żadnej rady?
Mnie osobiście ludzie denerwują bardziej niż psy. Mieszkam na osiedlu i wokół sporo szczekają, ale przestałam już zwracać na to uwagę. Za to niektórzy moi sąsiedzi są znacznie bardziej nieznośni (a na nich żaden smaczek nie zadziała!).
W sumie, pośmiejmy się trochę!!! I szukajmy dalej rozwiązań.
Na razie!
Wcale nie twierdzę, że jest inaczej!! Mówię tylko, że z jakiegoś powodu po prostu nie wolno dokarmiać psa, który nie należy do ciebie!! Oczywiście, właściciel tego psa zawinił!! Co do tego nie ma dwóch zdań! Ale wyobraź sobie, że ktoś cię widzi, jak dajesz coś psu sąsiada, i czystym przypadkiem ten sam pies zachoruje – możesz zostać oskarżony o otrucie!!
W skrócie: zgadzam się, że nasze zwierzaki nie powinny być uciążliwe dla innych... Ale nic nie daje ci prawa do karmienia psa, który nie jest twój!!
Jeśli sąsiedzi nie akceptują tego „smaczka” na zgodę, niech sami coś zrobią, żeby uniknąć tych uciążliwości.
Kochamy nasze zwierzaki, ale nie możemy zmuszać sąsiadów, żeby musieli je po prostu znosić.
Często psy, które szczekają, zostają same przez większość czasu i zwyczajnie się nudzą. Niestety mnóstwo ludzi nie zdaje sobie z tego sprawy. Teksty typu „przecież to tylko pies!”, które czasem słyszę, tylko potwierdzają, że nie każdy nadaje się do życia ze zwierzęciem „towarzyszącym”. To nie tylko my potrzebujemy towarzystwa, nasze zwierzaki też go potrzebują.