Jak uciszyć psa sąsiada

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry, szukam sposobu, żeby uciszyć psa sąsiada, który szczeka bez przerwy, a właściciele mają to kompletnie w nosie...

Myślałem o zainwestowaniu w gwizdek ultradźwiękowy, ale z wielu źródeł słyszę, że to nie jest zbyt skuteczne.

Czy jest więc jakiś sposób, żeby uciszyć psa, który szczeka o byle co??

Pozdrawiam

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

18 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś
    Cześć, Jeśli pies wychodzi na dwór, po prostu podejdź tam pod nieobecność sąsiadów i załóż mu kaganiec – to będzie przy okazji jasny sygnał dla sąsiada. Albo wezwij TOZ (Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami).
    Przetłumaczony francuski
    K
    Kim1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór, Jeśli masz dostęp do psa, to właśnie jego musisz sobie „zjednać”. Miałem ten sam problem i kiedy przechodziłem obok psa, mówiłem do niego i zostawiałem mu pod nosem kawałek sera, mięsa czy jakiś smakołyk. Po kilku dniach zostaliśmy najlepszymi kumplami i potem udawało mi się go uciszyć. Może warto spróbować!!!!!!!!!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No nie, ja cię totalnie rozumiem... Mam sąsiadkę, której psy potrafią ujadać bez przerwy i nikomu to niby nie przeszkadza. To jest naprawdę irytujące, zwłaszcza że w takich sytuacjach właściciele zachowują się, jakby to było całkiem normalne. Jeszcze jak masz pecha i się poskarżysz, to wychodzi na to, że to twoja wina 🤪

Wiadomo, „minusem” posiadania psa jest to, że w przeciwieństwie do kota robi on więcej hałasu. Trzeba więc brać pod uwagę, że nie mieszkamy sami i są sąsiedzi, którym może to przeszkadzać... W ciągu dnia to wkurza, jak trwa długo, ale nie jest aż tak uciążliwe. Za to w nocy to już zupełnie inna bajka.

Co do gwizdka, to radzę poczytać opinie, czy u innych to działa, i spróbować. To nie powinno kosztować zbyt wiele, a nuż pomoże... Chociaż szczerze mówiąc, boję się, że takie gadżety mogą psa tylko bardziej nakręcić ^^ Możesz też sprawdzić, czy innym sąsiadom to przeszkadza i najpierw spróbujcie pogadać z tymi ludźmi w kilka osób, a jeśli to nic nie da, to sprawdź to, o czym pisałam wyżej...

Poza tym nie bardzo widzę inne wyjście. A i tak mam obawy, że nawet jak złożysz skargę, to nic z tego nie wyniknie.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

zabić psa? albo sąsiadów..... LOL! sorki, strasznie chciałem napisać coś zupełnie nie na temat ^^

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Gdybyśmy musieli się przeprowadzać za każdym razem, gdy przeszkadza nam jakiś zwierzak albo jego właściciele, to w ogóle nie warto byłoby się rozpakowywać. Mam ten sam problem z sąsiadką, która ma psy i koty i kompletnie o nie nie dba. To miauczenie i ujadanie o każdej porze dnia i nocy jest naprawdę wykańczające. Wiem, że mój chłopak próbował puszczać specjalne ultradźwięki (takie z internetu, a nie profesjonalny gwizdek), ale psy szczekały jeszcze bardziej. Może taki prawdziwy gwizdek dałby lepszy efekt? Chociaż to pewnie zależy od konkretnego psa – na niektóre to działa, na inne nie... W jakim typie mieszkania mieszkasz? Jeśli masz jakiegoś dozorcę, zarządcę albo właściciela, spróbuj z nim pogadać. To w końcu zakłócanie spokoju i uciążliwy hałas, więc może będą mogli jakoś zareagować. A jeśli mówisz, że są praktycznie nietykalni i rozmowy nic nie dają... sprawdź, czy innym sąsiadom też to przeszkadza. Możecie pomyśleć o jakiejś petycji albo wspólnym piśmie. Jak skarży się kilka osób naraz, to ma to o wiele większą siłę przebicia, niż gdy robisz to w pojedynkę.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Policja ma to kompletnie gdzieś, bo moi sąsiedzi są w pewien sposób „inni” i przez to są niemal nietykalni.

I tak, moja odpowiedź jest „uprzejma”, bo pierwszy post jest po prostu zupełnie nie na temat. Gdybym potrzebował porad w kwestii problemów z sąsiadami, to nie szukałbym ich tutaj...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć

Dzięki za tę odpowiedź, która wcale nie jest nie na temat. To prawda, że po 2 latach użerania się z tymi uciążliwościami nie wpadłem na pomysł, żeby z nimi porozmawiać. Właśnie z nimi pogadałem i cud, zadziałało!

A tak całkiem na poważnie, mam bardzo złe relacje z sąsiadami przez ich liczne wyskoki, a oni ani myślą o tym, żeby spróbować zachowywać się choć trochę ciszej. Grożenie zgłoszeniem sprawy na policję nic nie daje, bo już ich wcześniej straszyłem. Nie daję już rady z tym psem, który szczeka w dzień i w nocy (no i z jego właścicielami, którzy drą się całymi dniami, żeby go uciszyć... co tylko potęguje hałas).

W związku z tym – czy te ultradźwięki w ogóle działają?

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zostaw sąsiadowi wiadomość w skrzynce na listy i napisz, że zamierzasz zgłosić sprawę, może wtedy jakoś zareaguje?

Przetłumaczony francuski
  • 18 komentarzy na temat 18

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post