Jakiego towarzysza wybrać dla mojego psa?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej! Zastanawiam się nad sprawieniem jakiegoś towarzysza mojemu psu, Bongo. Ma on nieco ponad rok, ale nie chcę drugiego psa, bo Bongo zajmuje mi już naprawdę sporo czasu (wychowanie i spacery) i na ten moment nie dałabym rady ogarnąć drugiego. Na spacerach widuje się z innymi psami, więc jest wtedy przeszczęśliwy, ale po powrocie do domu trochę się nudzi, a zabawki średnio go interesują, no chyba że piszczałki, to wiadomo... Chciałabym się dowiedzieć z Waszego doświadczenia, czy kot (z którymi Bongo się dogaduje) byłby dobrym kompanem do zabaw w domu, a może królik albo jeszcze coś innego? Mieszkam w bloku, więc kucyk jako towarzysz raczej odpada, haha ;) \/p>

Dzięki! :)\/p>

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Love Animaux 19
    Love animaux 19 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Świetnie! Dzięki za Wasze rady! Poświęcę trochę czasu, żeby go przyzwyczaić do kotów i zobaczyć, jak będzie reagować :)

Okej, super :)!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Super! Dzięki wielkie za Wasze rady! Poświęcę teraz trochę czasu, żeby go przyzwyczaić do kotów i zobaczę, jak będzie reagował :)

Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Adoptowałem kota, żeby mój pies miał towarzystwo, i wszystko poszło świetnie.

Jeśli planujecie zrobić to samo i macie jakieś pytania, śmiało piszcie tutaj.

Na razie mam dla was jedną, jedyną radę: przedstawcie psu każdego potencjalnego kandydata. Kiedy więc idziecie obejrzeć kocięta, weźcie ze sobą psa i zróbcie zapoznanie. Tak właśnie zrobiłem. Zostawiłem szczeniaka w aucie. Wybrałem kotka, wyniosłem go i zaniosłem do samochodu. Położyłem go obok psa, żeby sprawdzić ich wzajemne reakcje. Spodobało mi się ich nastawienie, więc zdecydowałem się na adopcję.

Powodzenia!!

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=2ZuNOvzWpFc]

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś
    Dzień dobry, Psy i koty jak najbardziej mogą się ze sobą dogadać i dotrzymywać sobie towarzystwa. Trzeba jednak zachować ostrożność przy samym zapoznawaniu – kota należy przyzwyczajać do psa stopniowo. Psy często stresują koty swoim bardzo dynamicznym zachowaniem. Musisz nauczyć swojego psa, żeby nie zamęczał kota „dla zabawy”, bo ten może się szybko wystraszyć. Na początku musisz być bardzo uważna, żeby ich relacja ułożyła się pomyślnie. Najlepiej przygotować kotu miejsca na podwyższeniu: miski wyżej, legowisko na półce, drapak... W każdym przypadku Twój pies będzie potrzebował kontaktu z innymi psami, długich spacerów i zabaw, tak jak robisz to obecnie. To właśnie pozwala mu się najlepiej wybiegać i wyładować energię. Jeśli chodzi o królika, to jest to dość ryzykowne, bo psy postrzegają go jako zdobycz. Niemniej jednak, przy odpowiednim wychowaniu wszystko jest możliwe – decyzja należy do Ciebie. Mam nadzieję, że odpowiedziałam na Twoje pytanie. Pauline
    Przetłumaczony francuski
    Love Animaux 19
    Love animaux 19 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Kot na pewno byłby świetnym towarzyszem dla Twojego psa. Wbrew powszechnym przekonaniom, pies i kot mogą się naprawdę dobrze dogadywać. Trzeba będzie jednak dać im trochę czasu, żeby się ze sobą „oswoili”. Myślę też, że na początku warto bardzo uważać, żeby pies nie zaatakował kota (albo na odwrót, zresztą^^).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć!

Zwierzęta są trochę jak my – działają głównie na wyczucie.

Jeśli bierzesz kotka, to uważaj, bo widziałem już sytuację, w której mały kotek zginął przez dorosłego psa (nawet jeśli ten nie zrobił tego specjalnie). W zabawie pies może go zranić albo i gorzej... Trzeba ich ciągle pilnować, a przecież i tak zawsze przyjdzie taki moment, że zwierzaki zostaną na chwilę same. Więc tak średnio to widzę... Poza tym to kwestia szczęścia i cierpliwości, bo niezależnie od tego, na co się zdecydujesz, i tak trzeba po prostu sprawdzić, czy między nimi zaiskrzy.

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post