Kaganiec podczas naszej nieobecności

N
Nephos Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, to znowu ja.

Piszę tutaj ponownie, żeby poprosić Was o rady (które już wcześniej bardzo mi pomogły przy innych problemach). Mój owczarek niemiecki kończy w sobotę rok. Jest kochany i bardzo łatwy w prowadzeniu, z wyjątkiem sytuacji, gdy wychodzę z domu. Trochę wtedy rozrabia – może nie robi tego dużo, ale są to rzeczy dla niego niebezpieczne. Przykładowo: na początku, gdy wychodziliśmy, zostawialiśmy go w domu z naszymi pozostałymi psami. Ale zaczął podkradać rzeczy, które mu szkodzą (np. kocią karmę), potem opróżnił nam kosz na śmieci, żeby zjeść wszystko, co było w środku (od kości po zwykłe papierowe chusteczki). Później zdecydował, że będzie wchodził po schodach, ale nie potrafi z nich schodzić i o mały włos nie spadł z samej góry, bo tak szalał na korytarzu itd. Na początku na każdy problem znajdowaliśmy rozwiązanie (stawianie kociej karmy wysoko, kładzenie pełnego worka karmy na pokrywie kosza, żeby go nie otworzył, zamontowanie bramki na dole schodów itd.), ale były to tylko rozwiązania tymczasowe, bo mój pies urósł i teraz pokonuje wszystkie te przeszkody. Dlatego zabezpieczyliśmy nasz ogród i od kilku tygodni zostawiamy go właśnie tam, kiedy wychodzimy. Wszystko idzie dobrze, ma zabawki, żeby zająć czymś głowę. Jest tylko jeden, za to bardzo poważny problem: pszczoły i osy. On na nie poluje i już dwa razy został użądlony w gardło – musieliśmy go pilnie zabrać do weterynarza na zastrzyk. Ale nic go to nie nauczyło i za każdym razem robi to samo. W dodatku mój sąsiad ma ule, więc niestety w naszym ogrodzie pojawiają się one bardzo często. Ostatnim rozwiązaniem wydaje się być kaganiec. Pies jest już przyzwyczajony do jego noszenia, choć wcześniej traktowaliśmy to jako karę, ale bardzo dobrze się z tym pogodził i cierpliwie czeka, aż go zdejmiemy. Trochę boli mnie serce na samą myśl, ale wolę to rozwiązanie niż klatkę. Oczywiście myślę o kagańcu, który pozwoliłby mu swobodnie pić i ziajać. Co sądzicie o takim pomyśle? Czy możecie polecić jakieś konkretne modele kagańców?

Z góry dziękuję.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

22 odpowiedzi
Sortuj według:
  • O
    Orlaneppn Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Czy testowaliście już kaganiec? I jak to u Was wyszło? Dajcie znać, proszę!

Przetłumaczony francuski
    N
    Zgłoś

Nie słyszałem o tej obroży z cytronelą, zastanowię się nad tym, dzięki!

Z tym strumieniem wody to u mnie niemożliwe, bo osy nie trzymają się jednego konkretnego miejsca w ogrodzie, tylko po prostu latają wszędzie. Nie mam takiego strategicznego punktu jak Ty z tą lawendą.

Też przerabiałem temat szerszeni azjatyckich, które na dodatek wlatywały do środka – prawdziwy koszmar! Już parę razy o mały włos nie doszło do nieszczęścia! Mam nadzieję, że w to lato będzie ich mniej!

Przetłumaczony francuski
    N
    Zgłoś

Nie słyszałem o tej obroży z cytronelą, zastanowię się nad tym, dzięki!

Z tym strumieniem wody to u mnie niemożliwe, bo osy nie trzymają się jednego konkretnego miejsca w ogrodzie, tylko po prostu latają wszędzie. Nie mam takiego strategicznego punktu jak Ty z tą lawendą.

Też przerabiałem temat szerszeni azjatyckich, które na dodatek wlatywały do środka – prawdziwy koszmar! Już parę razy o mały włos nie doszło do nieszczęścia! Mam nadzieję, że w to lato będzie ich mniej!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć. Rozwiązanie z kagańcem wydaje mi się dość barbarzyńskie... podobnie zresztą jak obroża elektryczna. To nic dobrego, twój pies może stać się przez to agresywny i będzie się źle czuł z takim ograniczeniem. Będzie kojarzył twoje wyjście z podwójną karą: nie dość, że zostawiasz go samego, to jeszcze w kagańcu. U mnie, kiedy Wilko pchał nos w lawendę, żeby łapać owady, zamontowałem w zeszłym roku czujniki, które puszczają strumień wody, gdy pies podejdzie na 50 cm. Wszystko jest podłączone do automatycznego podlewania i sprawdza się świetnie. Mały minus – to przegania też owady... no trudno, polecą kawałek dalej. Nie jest to może najbardziej ekologiczne, no ale cóż. Jeszcze jedna mała rada co do agility dla twojego psa... miałem ten sam problem z Wilko. To wielki owczarek niemiecki, waży 50 kg. Chodzimy na agility, ale bez pośpiechu i zawsze z zachowaniem bezpieczeństwa. Żadnych zbyt wysokich skoków, unikamy też kładki. Skaczemy przez niskie płotki, ćwiczymy skok w dal czy przechodzenie przez tunele... on ma z tego mega frajdę, a ja razem z nim. To uczy psy równowagi, pewności siebie i daje im mnóstwo radości.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Domyślam się, bo mam alergię na wszelkie ukąszenia owadów. Szukam czegoś, ale na razie nie znajduję niczego ani łagodnego, ani skutecznego. Zobaczymy, rano mądrzejsze od wieczora.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Na razie jedyne, co wymyśliłem, to po prostu zabranianie mojemu psu zwracania uwagi na jakiekolwiek latające owady, bez wyjątku. Po pewnym czasie to zaczyna działać, ale widziałem, że wczoraj wpatrywał się w muchę (pierwszą od dłuższego czasu) z bardzo podejrzanym skupieniem. Gdybym znalazł jakiś skuteczny sposób, żeby temu zapobiec, to też by mi to bardzo ułatwiło życie (zeszłego lata w okolicy była plaga szerszeni azjatyckich, to naprawdę przerażające).
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dubel

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Można spróbować strumienia wody albo lekkiego impulsu. To byłoby tylko rozwiązanie tymczasowe – wszystko jest lepsze niż kaganiec, który niczego nie rozwiąże, a może sprawić, że pies całkiem „zfiksuje” albo nawet stanie się agresywny.
    Przetłumaczony francuski
    Noraaron
    Noraaron Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Problem w tym, że zapach się utrzymuje i pies niekoniecznie skojarzy go z samą osą, zwłaszcza że ta osa jest tam „na stałe” – jak dla mnie to mało precyzyjne. Tak czy siak, musisz mu dać do zrozumienia, że to coś złego. Możesz spróbować go sprowokować: wystaw go na kontakt z osami czy pszczołami, sam się schowaj i gdy tylko zacznie do nich podchodzić, od razu go skarć. Chodzi o to, żeby zrozumiał, że nawet jeśli Cię nie widzi, to i tak możesz nagle zareagować. Z czasem wejdzie mu to w krew. Jest na to duża nadzieja, bo to w końcu ONek, a one nie są zazwyczaj aż tak uparte i instynkt nie zawsze bierze u nich góry nad wszystkim.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Szukam i staram się znaleźć jakieś „mniejsze zło”. Może założenie mu obroży na pilota, która pryska cytronellą? Wolałbym to już zdecydowanie bardziej niż kaganiec. Możliwe, że szybko skojarzy: złapanie osy = psiknięcie cytronellą, czego te zwierzaki przecież nienawidzą, a dodatkowo to może jeszcze odstraszyć same owady. To może wcale nie jest takie głupie. Hej, co o tym sądzicie?
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 22

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post