Kaganiec podczas naszej nieobecności

N
Nephos Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, to znowu ja.

Piszę tutaj ponownie, żeby poprosić Was o rady (które już wcześniej bardzo mi pomogły przy innych problemach). Mój owczarek niemiecki kończy w sobotę rok. Jest kochany i bardzo łatwy w prowadzeniu, z wyjątkiem sytuacji, gdy wychodzę z domu. Trochę wtedy rozrabia – może nie robi tego dużo, ale są to rzeczy dla niego niebezpieczne. Przykładowo: na początku, gdy wychodziliśmy, zostawialiśmy go w domu z naszymi pozostałymi psami. Ale zaczął podkradać rzeczy, które mu szkodzą (np. kocią karmę), potem opróżnił nam kosz na śmieci, żeby zjeść wszystko, co było w środku (od kości po zwykłe papierowe chusteczki). Później zdecydował, że będzie wchodził po schodach, ale nie potrafi z nich schodzić i o mały włos nie spadł z samej góry, bo tak szalał na korytarzu itd. Na początku na każdy problem znajdowaliśmy rozwiązanie (stawianie kociej karmy wysoko, kładzenie pełnego worka karmy na pokrywie kosza, żeby go nie otworzył, zamontowanie bramki na dole schodów itd.), ale były to tylko rozwiązania tymczasowe, bo mój pies urósł i teraz pokonuje wszystkie te przeszkody. Dlatego zabezpieczyliśmy nasz ogród i od kilku tygodni zostawiamy go właśnie tam, kiedy wychodzimy. Wszystko idzie dobrze, ma zabawki, żeby zająć czymś głowę. Jest tylko jeden, za to bardzo poważny problem: pszczoły i osy. On na nie poluje i już dwa razy został użądlony w gardło – musieliśmy go pilnie zabrać do weterynarza na zastrzyk. Ale nic go to nie nauczyło i za każdym razem robi to samo. W dodatku mój sąsiad ma ule, więc niestety w naszym ogrodzie pojawiają się one bardzo często. Ostatnim rozwiązaniem wydaje się być kaganiec. Pies jest już przyzwyczajony do jego noszenia, choć wcześniej traktowaliśmy to jako karę, ale bardzo dobrze się z tym pogodził i cierpliwie czeka, aż go zdejmiemy. Trochę boli mnie serce na samą myśl, ale wolę to rozwiązanie niż klatkę. Oczywiście myślę o kagańcu, który pozwoliłby mu swobodnie pić i ziajać. Co sądzicie o takim pomyśle? Czy możecie polecić jakieś konkretne modele kagańców?

Z góry dziękuję.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

22 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • N
    Zgłoś

Nie, bo reaguję – mówię mu „nie” albo wchodzę między nich, jeśli jest zbyt nachalny. Ale domyślam się, że gdybym nie interweniowała, to pewnie dopiąłby swego.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój pies potrafi chapnąć osę nawet przy mnie, a Wasz nie?

Przetłumaczony francuski
    N
    Zgłoś
    Nie, absolutnie nie chodzi o to, żeby musiał nosić kaganiec 24/7 przez pół roku. Chodzi o zakładanie go na maksymalnie 3 godziny dziennie przez 4 dni w tygodniu (tylko na czas naszej nieobecności).
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak czy siak, trzeba w końcu znaleźć jakieś rozwiązanie, przecież nie będziesz mu zakładać kagańca 24/7 przez pół roku!

(Hiami też mi napędza niezłego stracha z tymi latającymi owadami...)

Przetłumaczony francuski
    N
    Zgłoś
    Nie, on się wcale nie nudzi, ma wszystko, czego mu potrzeba, żeby się czymś zająć (zwykłe zabawki, zabawki na smakołyki, kości do gryzienia, towarzystwo innych psów itp.) – nic nie pomaga, myślę, że próbowaliśmy już wszystkiego. Nie zostaje sam zbyt długo. Mamy różne godziny pracy, a że mieszkam jeszcze z rodzicami, jest nas czwórka do opieki i zmieniamy się przy nim. Czasami w ogóle nie zostaje sam w ciągu dnia, a innym razem jest sam przez maksymalnie 3 godziny. Wychodzi na spacer raz lub dwa razy dziennie, zależy od mojego grafiku. Ale to zawsze są długie wyprawy (od 1 do 3 godzin). Przez resztę czasu ma swobodny dostęp do ogrodu, żeby się wybiegać. Nie uprawiamy żadnych sportów kynologicznych, bo w klubie nam nie wyszło, a to jedyne takie miejsce w mojej okolicy. Do szkolenia wynajęłam więc prywatnego trenera i teraz idzie nam o wiele lepiej. Ciężko zaproponować mu inną aktywność sportową, bo to owczarek niemiecki o bardzo dużych gabarytach, więc agility odpada ze względu na jego stawy. Zacznę go zabierać na wspólne bieganie, jak skończy rok, żeby mieć pewność, że nie zaburzy to jego wzrostu. Na razie jednak musi mieć zrobione echo serca (mamy termin na 17 kwietnia), żeby sprawdzić, czy wszystko gra, bo pies bardzo dyszy. Misanthrope, jesteś bardzo kategoryczny. Dlaczego Twoim zdaniem rozwiązanie z kagańcem nie wchodzi w grę?
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

może mu się po prostu nudzi? ile razy dziennie wychodzi i na jak długo? robicie razem jakąś aktywność? ile czasu zostaje sam?

Zamiast kagańca, klatki i innych ograniczeń, lepiej byłoby zaproponować mu jakieś zajęcie, żeby przestał łapać muchy (i pszczoły!!) i po prostu przestał się nudzić.

Przetłumaczony francuski
    N
    Zgłoś

Dziękuję mimo wszystko za wiadomość, ten kaganiec, który mi poleciłeś, wygląda całkiem nieźle.

Uważam, że kaganiec to zawsze lepsze rozwiązanie niż klatka, zwłaszcza gdy inne psy wokół niego biegają luzem. Popracujemy nad tym, żeby kaganiec kojarzył mu się z czymś pozytywnym i spróbujemy znaleźć inną alternatywę dla kar. Mam nadzieję, że jak dorośnie, to będzie grzeczniejszy, bo bardzo bym chciała, żeby to było tylko rozwiązanie tymczasowe.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Kaganiec naprawdę nie wchodzi w grę. Z pomocą wszystkich forumowiczów na pewno znajdziemy jakieś inne rozwiązanie!

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Może on się po prostu nudzi? Ile razy dziennie i na jak długo wychodzi? Czy robicie coś razem? Jak długo zostaje sam w domu?

Przetłumaczony francuski
    Gsd_lover
    Gsd_lover Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mam nadzieję, że to będzie możliwe. Doskonale rozumiem, że to ważna sprawa i że właściwie nie ma innego wyjścia... Trudna sytuacja, prawdziwy pat. Nie bardzo mogę doradzić coś więcej, ale życzę Ci dużo siły i mam nadzieję, że wszystko się jakoś ułoży.
    Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 22

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post