Kapusta kiszona dla psa?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
👌 porządna micha!
Nawet bez przechodzenia na BARF, można podawać warzywa, owoce, a także mięso i ryby, tak jak w diecie domowej... ;-)
Wszystkie rodzaje wątróbki są super na co dzień dla naszych kochanych łapek, podobnie jak nerki czy serca – te ostatnie to genialne źródło tauryny (serca z: jagnięciny, wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, indyka, kurczaka, królika, a nawet móżdżki....
👌 a urozmaicanie posiłków dla zdrowia jest ekstra. Taka różnorodność to klucz do zdrowej michy.
Lorna: brokuł to jedno z najlepszych warzyw dla twojego psiaka, a jeśli chcesz, żeby nie brakowało mu energii, warto podawać go z dziką różą albo acerolą.
Seler też jest super.
Zaczyna się zima, więc Oxane wróci do dzikiej róży, cytrusów w małych ilościach i swojej jednej tabletki spiruliny.
Dzięki za Wasze odpowiedzi!
Zrobiłam jej miskę z kapustą, do tego trochę ryżu i mięsa – zajadała się aż miło 🙂🙂
Nie planuję przechodzić na dietę BARF, ale Wasze linki bardzo mnie interesują, bo od czasu do czasu przygotowuję jej takie domowe jedzenie jak dla nas (mój syn jako jedyny lubi wątróbkę wołową i jak rozmrażam kawałek, to połowa jest dla niego, a połowa dla niej 😁😁), więc wolę poczytać i się doedukować, żeby nie dawać jej byle czego
Jeszcze raz wielkie dzięki!!!!
Moja sunia uwielbia gotowane warzywa, a szczególnie przepada za brokułami :-)
Zresztą to żadna filozofia. Jak chcesz sprawdzić, czy dany produkt jest szkodliwy, po prostu wpisz w wyszukiwarkę „jedzenie + pies”... jeśli coś mu szkodzi, na pewno znajdziesz o tym info.
Jeśli was to interesuje, tutaj znajdziecie fajną listę tych najczęściej używanych
http://barf-asso.fr/les-legumes/
Hejka
Tak, to jest jak najbardziej okej i zdrowe – w diecie BARF podajemy to właśnie jako źródło probiotyków 🙂
https://www.vismedicatrixnaturae.fr/alimentation/les-aliments-fermentes-pour-vos-carnivores/
Kapusta gotowana na parze lub duszona to nasze warzywa liściaste, podobnie jak dynie czy warzywa łodygowe.
Poza miską z mięsem, najlepiej podawać je w osobnym posiłku złożonym z samych warzyw.
Możecie dawać kapustę pekińską (nie wzdyma) – to jedna z najlepszych kapust pod względem zawartości witaminy C, A, potasu i wapnia – a także kalarepę, kalafior, jarmuż czy kapustę kiszoną (okazyjnie z małym kawałkiem kiełbaski na smaczek) ^^
Kapusta włoska i czerwona.
Romanesco i brukselka na parze są bardzo lubiane, zwłaszcza z gotowanymi na parze ziemniakami.
Nigdy nie trafiają do miski – produkty zakazane:
Awokado, bakłażan, surowa fasola, surowe ziemniaki, cebula, rośliny strączkowe, rzodkiewka, pigwa i surowe owoce czarnego bzu.
Dopuszczalne w bardzo małych ilościach: bardzo dojrzałe pomidory, karczochy, groszek, zioła o zbyt silnych olejkach eterycznych (czosnek niedźwiedzi i zwykły czosnek) ze względu na siarkę.
Ja bym jednak tego nie zrobiła i szczerze mówiąc, dziwię się, dziewczyny, że nie widzicie w tym większych przeciwwskazań! Nie żebym miała coś przeciwko, ale byłam święcie przekonana, że kapusta kiszona jest dla psów zakazana.
Chyba mam sporo takich blokad, jeśli chodzi o żywienie moich psiaków 😳
Update: Wygląda na to, że weterynarze są zgodni :-)
http://www.joeldehasse.com/articles/nutrition.html
Tutaj kapusta kiszona jest polecana jako probiotyk w ramach surowej diety dla psa.
@Julia, domyślam się, że mówisz o kiszonej kapuście.
W małych dawkach myślę, że to musi być świetne dla układu trawiennego, tak samo jak i dla nas.
Nie jestem weterynarzem, ale no cóż, biorąc pod uwagę to, co zawiera kapusta i korzyści płynące z fermentacji... myślę, że to samo dobro.
10 komentarzy na temat 10