?
Anonimowy użytkownik
Cześć! Domyślam się, że to pytanie padało na tym forum już pewnie wiele razy, ale ponieważ nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na moje wątpliwości, postanowiłem zdać się na Waszą wiedzę i doświadczenie eksperckie ^^ Od kilku lat marzyłem o adopcji psa w typie owczarka, a konkretnie owczarka niemieckiego. Teraz, kiedy jestem już niezależny finansowo i mam stabilną sytuację, w końcu mogę sobie na to pozwolić. Od niedawna mieszkam na parterze w bloku z dużym ogródkiem. To spore, czteropokojowe mieszkanie, w którym mieszkamy tylko ja i moja partnerka. Jednak jako lokatorów obowiązuje nas regulamin wewnętrzny (co jest oczywiście normalne). W tym regulaminie jest zapis, że nie możemy posiadać psów z tzw. kategorii 1 i 2, czyli psów uznawanych za agresywne lub obronne. Szukałem informacji w internecie i wydaje mi się, że owczarek niemiecki łapie się do kategorii 3. Ale szczerze mówiąc, nie znalazłem żadnej konkretnej listy, gdzie każda rasa byłaby przypisana do danej kategorii, więc mam mętlik w głowie... Moje pytanie brzmi: do jakiej kategorii przypisuje się owczarki, zwłaszcza te niemieckie, i czy adoptując takiego psa, nie złamię wspomnianego regulaminu? Z góry wielkie dzięki za pomoc!!!
Przetłumaczony francuski