A
Atomsk
Cześć! Domyślam się, że to pytanie padało na tym forum już pewnie wiele razy, ale ponieważ nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na moje wątpliwości, postanowiłem zdać się na Waszą wiedzę i doświadczenie eksperckie ^^ Od kilku lat marzyłem o adopcji psa w typie owczarka, a konkretnie owczarka niemieckiego. Teraz, kiedy jestem już niezależny finansowo i mam stabilną sytuację, w końcu mogę sobie na to pozwolić. Od niedawna mieszkam na parterze w bloku z dużym ogródkiem. To spore, czteropokojowe mieszkanie, w którym mieszkamy tylko ja i moja partnerka. Jednak jako lokatorów obowiązuje nas regulamin wewnętrzny (co jest oczywiście normalne). W tym regulaminie jest zapis, że nie możemy posiadać psów z tzw. kategorii 1 i 2, czyli psów uznawanych za agresywne lub obronne. Szukałem informacji w internecie i wydaje mi się, że owczarek niemiecki łapie się do kategorii 3. Ale szczerze mówiąc, nie znalazłem żadnej konkretnej listy, gdzie każda rasa byłaby przypisana do danej kategorii, więc mam mętlik w głowie... Moje pytanie brzmi: do jakiej kategorii przypisuje się owczarki, zwłaszcza te niemieckie, i czy adoptując takiego psa, nie złamię wspomnianego regulaminu? Z góry wielkie dzięki za pomoc!!!
Przetłumaczony francuski