Kategoria psa – owczarek niemiecki?

A
Atomsk Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś
Cześć! Domyślam się, że to pytanie padało na tym forum już pewnie wiele razy, ale ponieważ nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na moje wątpliwości, postanowiłem zdać się na Waszą wiedzę i doświadczenie eksperckie ^^ Od kilku lat marzyłem o adopcji psa w typie owczarka, a konkretnie owczarka niemieckiego. Teraz, kiedy jestem już niezależny finansowo i mam stabilną sytuację, w końcu mogę sobie na to pozwolić. Od niedawna mieszkam na parterze w bloku z dużym ogródkiem. To spore, czteropokojowe mieszkanie, w którym mieszkamy tylko ja i moja partnerka. Jednak jako lokatorów obowiązuje nas regulamin wewnętrzny (co jest oczywiście normalne). W tym regulaminie jest zapis, że nie możemy posiadać psów z tzw. kategorii 1 i 2, czyli psów uznawanych za agresywne lub obronne. Szukałem informacji w internecie i wydaje mi się, że owczarek niemiecki łapie się do kategorii 3. Ale szczerze mówiąc, nie znalazłem żadnej konkretnej listy, gdzie każda rasa byłaby przypisana do danej kategorii, więc mam mętlik w głowie... Moje pytanie brzmi: do jakiej kategorii przypisuje się owczarki, zwłaszcza te niemieckie, i czy adoptując takiego psa, nie złamię wspomnianego regulaminu? Z góry wielkie dzięki za pomoc!!!
Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

17 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No tak, myślę, że moja opinia na ten temat jest siłą rzeczy subiektywna. Kiedy mówię o czasie, to nie chodzi mi tyle o wychowanie – pod tym względem z bokserem też nie można ******** na nudę! Lol

Ale sama nie wiem, tak sobie myślę, że ta większa wytrzymałość owczarka (no chyba że są jakieś problemy zdrowotne, wiadomo) wymagałaby więcej czasu, żeby go odpowiednio „wybiegać” i zaspokoić jego potrzeby, nie? To nie to samo, co moja boksia, którą puszczam, żeby pobawiła się z kumplami i zrobiła parę sprintów... Jasne, zaliczyłyśmy już kilka wspólnych wędrówek, ale to nie jest u niej jakąś „koniecznością”.

Z drugiej strony, owczarki niemieckie mają tyle zalet, że chyba w przyszłości nie będę mogła się im oprzeć! Ojej, ale to za dobrych parę lat, bo na razie mam w domu niezłą nastolatkę!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Hej ADB,

Szczerze mówiąc, nie jestem pewna, czy można tak kategorycznie stwierdzić, że owczarek niemiecki wymaga więcej zaangażowania, czasu czy wysiłku niż bokser.

Prawdę mówiąc, owczarki, które do tej pory poznałam, są bardzo spokojne, wręcz wpatrzone w swoich opiekunów i super posłuszne. Z tego, co mówią właściciele, w domu też nie ma z nimi żadnych problemów. Krótko mówiąc, ON-ek nie wydaje mi się psem jakoś wybitnie wymagającym.

Z kolei w dzisiejszych czasach, jeśli chce się znaleźć stosunkowo zdrowego i sprawnego owczarka z rodowodem, trzeba naprawdę uważać na to, jaką selekcję prowadzi dana hodowla... bo jeśli trafimy na psa o kompletnie zaburzonej budowie, z tyłem ciągnącym się niemal po ziemi, to nasze możliwości będą dość ograniczone! Wtedy o „sportowym i wytrzymałym psie” można raczej zapomnieć ^^

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry

Przed zakończeniem okresu wzrostu żadnej intensywnej aktywności, więc sport trzeba będzie odłożyć nieco na bok przez pierwszy rok. Trzeba będzie zaplanować inne zajęcia: spacery w grupie, spotkania z dorosłymi psami, szczeniakami itd. Zabawy szarpakiem, piłką...

To wszystko wymaga czasu, ale jest niezbędne dla każdego psa, zwłaszcza gdy są młode i aktywne.

ON-ek (owczarek niemiecki) będzie wymagał wysiłku fizycznego I umysłowego. Jest wytrzymały... To typ energii, którą trzeba pożytkować dłużej niż u psów, które robią tylko sprinty. Jednocześnie, tak jak później u każdego psa, ważna jest nauka wyciszenia, żeby nauczył się opanowania i radzenia sobie z emocjami.

Nauka zostawania samemu, czystości, wspomniane wyciszenie... Socjalizacja... To wszystko zajmuje sporo czasu.

Petsitter może być alternatywą podczas waszej nieobecności, ale trzeba sprawdzić, na kogo traficie, czy mieści się to w waszym budżecie i czy ta osoba zdoła zdobyć zaufanie psa oraz będzie umiała go czegoś nauczyć, zapewniając mu jednocześnie ruch, gdy was nie będzie.

To inteligentny pies, który uczy się błyskawicznie, ale trzeba też mieć świadomość, że jeśli szybko nauczy się jakiejś psoty i utrwali ją sobie w głowie, to potem sprawa jest nieco trudniejsza, żeby go od tego odzwyczaić...

Sama trochę dowiadywałam się o tej rasie, bo bardzo ją lubię. Ale na ten moment wymagałaby ode mnie zdecydowanie zbyt dużo czasu, więcej niż mój bokser.

Problemy zdrowotne typowe dla rasy – warto o nich poczytać i sprawdzić, czy macie jakieś odłożone oszczędności, czy może planujecie ubezpieczenie dla psa.

Psy średniej wielkości i aktywne są też bardziej narażone na urazy, a leczenie łapy kosztuje dość dużo. Przykład naszej suni i jej kolana: kosztowało to około 7500 zł, a nie liczyliśmy jeszcze opieki pooperacyjnej.

Nie piszę tego, żeby was zniechęcić do wzięcia psa czy owczarka, ale po to, żeby pomóc wam w poszukiwaniach 😉

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dziewięć godzin pod rząd bez możliwości wyjścia chociażby na siku w ciągu dnia to moim zdaniem też zdecydowanie za długo.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Uff... no to może być trudny temat... Nie należę do osób, które uważają, że pracujący ludzie nie powinni mieć psa, ale owczarek niemiecki to pies bardzo aktywny i mocno zżyty ze swoim człowiekiem. Nie mam pewności, czy zniesie tak długie nieobecności... Poczekaj jeszcze na opinie osób, które znają tę rasę lepiej ode mnie. A czy nikt nie mógłby go wyprowadzić w przerwie w południe?
    Przetłumaczony francuski
    A
    Atomsk Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wielkie dzięki za odpowiedź!

Jeśli chodzi o sport, to nie ma z tym problemu, bo z natury jestem osobą aktywną.

Prawdą jest jednak, że w tygodniu od 8:00 do 17:00 nie ma mnie w mieszkaniu, bo jestem w pracy. Myślicie, że to może być problem?

Przetłumaczony francuski
    L
    Lacurieuse Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Racja, owczarki nie należą ani do 1., ani do 2. kategorii, więc pod tym względem nie ma żadnego problemu i jak najbardziej masz prawo takiego posiadać.

Owczarek niemiecki to bardzo aktywny pies – a jak jest z Tobą? Też lubisz sport? Często nie ma Cię w domu w ciągu tygodnia?

Przetłumaczony francuski
  • 17 komentarzy na temat 17

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post