Pisałam już wcześniej, bo mój pies miał kleszcza i szukałam naturalnych sposobów, ale niestety złapał drugiego. Ponieważ nie znam się jeszcze na naturalnych metodach, 9 maja idę do weterynarza na szczepienia i zamierzam kupić tabletkę na kleszcze. Ile dni po szczepieniu można mu ją podać?
Co do kleszcza, zauważyłam go wczoraj późno wieczorem i nie mając pod ręką nic do jego usunięcia, sprawdziłam szybko w internecie i wyciągnęłam go palcami. Wydaje mi się, że główka wyszła, ale zrobiła się taka mała krostka z zaschniętą krwią i jest to miejsce zaczerwienione (zdjęcie na końcu posta). Przy pierwszym kleszczu czegoś takiego nie było, więc trochę się martwię.
I macie jakieś rady, jak szybko zauważyć kleszcza zaraz po tym, jak ugryzie? Mój pies ma gęstą sierść i mimo że sprawdzam go po każdym spacerze, to tym razem go przeoczyłam.
Z góry dziękuję ☺
Przetłumaczony francuski
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
MarieGame, musiałam wyciągnąć kleszcza palcami. Była północ, jestem u taty, a on nie ma pęsety. Mam kleszczołapkę, ale została u mamy, więc nie miałam wyboru. Jeśli chodzi o weterynarza, to oczywiście zapytam o to podczas wizyty. Ufam tej pani weterynarz, ale ona bywa w moim mieście tylko raz w tygodniu, a przez resztę czasu przyjmuje inny lekarz, za którym mniej przepadam. Zadaję te pytania, bo muszę poczekać z wizytą do 9 maja (kwestie budżetowe – mój królik ma wrzód na oku, który oczywiście leczę, ale nie mam teraz dość pieniędzy, żeby pójść do weterynarza przed 9 maja) i po prostu nie dam rady iść wcześniej.
Mimo wszystko martwię się i chciałabym mu szybko podać jakąś tabletkę, więc myślę, że zadzwonię do weterynarza po poradę i jakoś to zorganizuję.
Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi – forum jest przecież po to, żeby dzielić się opiniami i radami, oczywiście z szacunkiem dla innych.
Arabesquee, proszę przestać fantazjować o medycynie alternatywnej. Steve Jobs przez to zmarł, podczas gdy dzięki medycynie konwencjonalnej pewnie wciąż byłby na tym świecie.
Kleszczy nie wyciąga się palcami. Używa się do tego kleszczołapek albo pęsety, a w każdym przypadku wykonuje się ruch obrotowy w stronę przeciwną do ruchu wskazówek zegara, żeby złapać główkę. Potem należy dobrze zdezynfekować to miejsce.
Zakładając, że ta ręczna manipulacja się udała, ta mała krostka nie jest powodem do niepokoju. Przy takim sposobie wyciągania kleszcz prawdopodobnie zareagował miejscowo, ale to na pewno nic groźnego. W najgorszym wypadku psu zostanie blizna.
Co do reszty, o te kwestie należy zapytać weterynarza. Na forum nie uzyska Pan/Pani lepszych odpowiedzi w kwestii odstępów w podawaniu leków po szczepieniu itp.
Piszę dość bezpośrednio, ponieważ odnosi się wrażenie, że nie polega Pan/Pani na swoim weterynarzu nawet w podstawowych kwestiach. Jeśli nie ma Pan/Pani do niego zaufania, proszę go zmienić. Ale proszę nie uzależniać od opinii z internetu decyzji, które wymagają standardowej porady lekarskiej.
To wygląda zupełnie normalnie. Smaruj to miejsce odrobiną Betadine dwa razy dziennie. Możesz podać jej tabletkę już teraz – zaczyna działać po sześciu godzinach, a jeśli ugryzie ją kleszcz, to zginie w ciągu godziny. Kleszcz musi być wbity przez około 24 godziny, żeby przenieść chorobę. Więc po tabletce nie masz się już o co martwić!