Limit wieku dla psa reproduktora

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Przeczytałem sporo artykułów o tym, do jakiego wieku można rozmnażać suczki. A jak to wygląda w przypadku samców? Czy istnieje jakaś górna granica wieku? Jeśli pies jest już starszy, to czy krycie wiąże się z jakimś ryzykiem dla jego zdrowia (np. wycieńczenie, bóle stawów, problemy z sercem itp.)?

Z góry dzięki za odpowiedzi! :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Cześć, CZY JEST MOŻLIWOŚĆ ZAPŁODNIENIA PRZEZ 12-LETNIEGO PSA? Mam 3-letnią suczkę, która ma 12-letniego kumpla i dzisiaj widziałam ich w „takiej” pozycji... Bardzo się martwię, bo zupełnie nie jestem gotowa na szczeniaki. Myślicie, że jest szansa, że moja sunia zajdzie w ciążę?

Cześć,

jasne, że istnieje takie ryzyko. Samiec może się rozmnażać przez całe życie, jedynie jakość jego nasienia może z wiekiem nieco osłabnąć. Nie zmienia to jednak faktu, że zapłodnienie wciąż jest jak najbardziej możliwe.

Przetłumaczony francuski
    G
    Gdhdnen Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Hej, CZY JEST SZANSA NA ZAPŁODNIENIE PRZEZ 12-LETNIEGO PSA? Mam 3-letnią suczkę, która ma kumpla, 12-letniego psa. Dzisiaj widziałam ich „w akcji”... Bardzo się martwię, bo zupełnie nie jestem gotowa na szczeniaki. Myślicie, że jest możliwość, że moja sunia zajdzie w ciążę?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jasne, dzięki za odpowiedź :)

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    No tak, 12 lat... to już całkiem sporo... Osobiście bym nie ryzykował, ale inseminacja to zawsze jakaś opcja. Trzeba by pójść do weterynarza, żeby wszystko odpowiednio przygotować. To na pewno swoje kosztuje, wiadomo, ale to dobry sposób, jeśli twojej znajomej naprawdę zależy na tym, żeby to twój pies był ojcem. Porządne hodowle często stosują tę metodę, żeby nie męczyć za bardzo samców....
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    12 lat... wiem, że to już trochę późno. Ale mam koleżankę, która ma goldeny i chciałaby dopuścić swoją suczkę do mojego goldena. Złożyła mi taką propozycję, ale zanim się zgodzę, chcę się rozeznać, żeby to nie zaszkodziło zdrowiu mojego psa. Przede wszystkim zależy mi na dobrym samopoczuciu mojego kochanego pyszczka :). Jeśli chodzi o zdrowie, to czuje się bardzo dobrze, nie ma żadnych problemów (ma tylko zaćmę i czasem pobolewa go lewa łapa po dużym wysiłku, np. po długim spacerze – ale to tylko latem, bo zimą chłód jakby to łagodził... poza tym nic więcej...).
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W sumie nie ma jakiejś konkretnej granicy wieku dla samca, ale faktycznie może się to wiązać z pewnym ryzykiem... Chcesz go dopuścić do rozrodu? Ile ma lat? Jaki jest jego ogólny stan zdrowia?

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post