Mieszaniec Jack Russell i staffa

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Na wstępie życzę Wam wszystkim wesołych świąt i wszystkiego dobrego w nowym roku.

Piszę do Was, bo potrzebuję porady.

Koleżanka chce mi oddać swojego szczeniaka, ponieważ nie ma czasu, żeby się nim zajmować (dostała go w prezencie od sióstr). To mieszanka Jack Russell Terriera ze staffem. Jeśli chodzi o charakter, to nie bardzo wiem, czego się spodziewać.

Mieszkamy w mieszkaniu w bloku i mamy roczne dziecko.

Jak myślicie, czy to może być jakiś problem?!

Mocno się nad tym zastanawiam, bo nie chcę go brać, jeśli nie będę tego pewna na sto procent. Początkowo planowałam wziąć buldoga, więc to zupełnie inna bajka.

Z góry dziękuję za Wasze rady.

Miłego dnia!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • L
    Lievreinterieur6479 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, nie wiem, czy go jeszcze macie, czy cokolwiek się z nim dzieje, ale to był mój pies. Moja rodzina pozbyła się go pewnego dnia, kiedy wyjechałem do Hiszpanii. Gdy wróciłem, już go nie było – zero kontaktu, żadnej możliwości dowiedzenia się, gdzie trafił. Na tym zdjęciu miał już 2 lata. To mieszaniec Jack Russella, który sam był krzyżówką z amstaffem – to były moje dwa psiaki. Widziałem, jak się rodził i strasznie mi go brakuje. Od tamtej pory nie potrafię zdecydować się na nowego psa. Czy byłoby możliwe, żebyście chociaż dali mi znać, czy wszystko u niego w porządku? Z góry dzięki i miłego dnia. Clément Hanzé
    Przetłumaczony francuski
    L
    Lievreinterieur6479 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, przepraszam, czy mają Państwo może jeszcze jakieś wieści o tym psie? Byłbym gotowy go zaadoptować lub pomóc w jakikolwiek inny sposób. Jeśli to możliwe, proszę o kontakt w wiadomości prywatnej lub odpowiedź pod tym postem, byłoby wspaniale. Wyjaśnię wtedy wszystko ze szczegółami. Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, chciałabym poznać Waszą opinię. Ktoś oddaje rocznego psa, ale suczka nie ma czipa, więc nie ma żadnego twardego dowodu na to, jakiej jest rasy. Właścicielka twierdzi, że to mieszanka staffika z jack russellem 🤔 Nie mam pozwolenia na rasy uznane za agresywne i chciałabym wiedzieć, co o tym myślicie. Wrzucam zdjęcie pieska. Pozdrawiam.

Każdy pies przy sprzedaży lub przekazaniu musi być obowiązkowo oznakowany. To obowiązek osoby, która się go pozbywa.

Patrząc na zdjęcie tej suni, trudno jednoznacznie stwierdzić, czy zostanie uznana za psa w typie rasy agresywnej. Tylko profesjonalna diagnoza u weterynarza pozwoli określić, czy można ją tak sklasyfikować.

Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś ją adoptowała, ale miej na uwadze, że jeśli zostanie zaliczona do kategorii ras agresywnych, będziesz musiała ponieść dodatkowe koszty, aby dopełnić wszystkich formalności (przede wszystkim pies musi zostać zaczipowany...). Chodzi o pozwolenia, diagnozę weterynaryjną, specjalne ubezpieczenie, szczepienia przeciw tężcowi... Do tego dochodzą ograniczenia takie jak zgłoszenie w urzędzie gminy, obowiązkowa sterylizacja, czy konieczność prowadzenia psa na smyczy i w kagańcu w miejscach publicznych... Nie podejmuj tej decyzji zbyt pochopnie!

Przetłumaczony francuski
    Sabrina_stéphane
    Sabrina_stéphane Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, chciałabym poznać Waszą opinię. Ktoś oddaje rocznego psa, ale nie ma on czipa, więc nie ma żadnego oficjalnego potwierdzenia rasy. Właścicielka twierdzi, że to mieszanka staffika z jack russellem 🤔 Nie mam pozwolenia na rasy uznawane za agresywne, dlatego chciałabym wiedzieć, co o tym myślicie. Wrzucam zdjęcie psiaka. Pozdrawiam

Przetłumaczony francuski
    Sabrina_stéphane
    Sabrina_stéphane Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, chciałbym poznać Waszą opinię. Ktoś oddaje rocznego psa, ale zwierzak nie jest zaczipowany, więc nie ma żadnego oficjalnego dowodu na to, jakiej jest rasy. Właścicielka twierdzi, że to mix staffika z jack russell terrierem 🤔 Nie mam pozwolenia na psy z listy ras agresywnych, dlatego chciałbym zapytać Was o zdanie. Wrzucam zdjęcie psiaka. Pozdrawiam.
    Przetłumaczony francuski
    Solenneb
    Solenneb Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zupełnie się zgadzam, jeśli chodzi o przepełnienie w schroniskach! I najgorsze jest to, że większość pitbulli, które tam trafiają, zostanie uśpiona... :'(

Ale dopóki nie zostanie przeprowadzona oficjalna diagnoza, pies nie będzie uznany za psa z listy ras agresywnych! Bo to, co jest wpisane w książeczce zdrowia, nie ma żadnego znaczenia!!

Przetłumaczony francuski
    Canima38
    Canima38 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, ale ocena rasy jest możliwa dopiero od pewnego wieku. Więc do tego czasu liczy się to, co jest wpisane w dokumentach.

W każdym razie, dopuszczenie do miotu u tych dwóch ras jest dość nieodpowiedzialne... Mamy już i tak wystarczająco dużo psów w schroniskach :(

Poza tym, jeśli Staff (ojciec lub matka) nie ma rodowodu, to taki pies powinien być wykastrowany lub wysterylizowany. Więc nie wolno go rozmnażać.

Przetłumaczony francuski
    Solenneb
    Solenneb Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Pies wcale nie musi trafić do 1. kategorii! W tym celu trzeba mu po prostu zrobić diagnozę! Bo przecież poza książeczką zdrowia nic nie potwierdza, czy to faktycznie pitbull, czy nie!!

Przypominam, że we Francji termin „pitbull” nie określa konkretnej rasy, a jedynie typ budowy (morfologię)!!!

Przetłumaczony francuski
    Canima38
    Canima38 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Uważaj, jeśli w dokumentach szczeniaków widnieje wpis „Jack Russell krzyżówka ze staffem” (albo Jack Russell x Staff, to na jedno wychodzi), to są to psiaki z tzw. 1. kategorii... A to oznacza, że takich maluchów nie wolno sprzedawać (ani nawet oddawać, nawet za darmo).

Zakazy:

– Zakaz kupna, sprzedaży, darowizny oraz sprowadzania ich do kraju. Każdy, kto stał się właścicielem psa uznawanego za agresywnego przed wejściem w życie przepisów w 2010 roku, musi posiadać specjalne pozwolenie na jego trzymanie. Jeśli piesek ma mniej niż 8 miesięcy, wydawane jest pozwolenie tymczasowe.

– Zakaz wprowadzania do środków transportu publicznego, miejsc publicznych oraz lokali użytkowych (poza samymi drogami publicznymi).

– Zakaz przebywania w częściach wspólnych budynków wielorodzinnych (klatki schodowe, korytarze).

Obowiązki:

– Obowiązkowa sterylizacja samców i samic, co musi potwierdzić weterynarz stosownym zaświadczeniem.

– Obowiązek prowadzenia psa w kagańcu i na smyczy przez osobę pełnoletnią na drogach publicznych oraz w częściach wspólnych bloków.

– Obowiązek posiadania karty identyfikacyjnej wydanej przez związek kynologiczny lub oficjalną bazę danych zwierząt.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Myślisz, że będziesz mieć wystarczająco dużo czasu na wychowanie tego szczeniaka?

Są spore szanse, że to będzie prawdziwy wulkan energii, więc trzeba będzie za nim nadążyć!

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 13

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post