Mieszanka husky i samojeda?

L
Llywarn Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Tak jak sugeruje tytuł, interesuje mnie krzyżówka husky'ego i samojeda.

Właściwie to od kilku miesięcy widzę mnóstwo ogłoszeń dotyczących tej mieszanki. Szczeniaki są sprzedawane w cenach psów z rodowodem, a na zdjęciach wyglądają uroczo – no ale wiadomo, maluchy zawsze są słodkie...

Zastanawiam się więc:

- Jak wyglądają dorosłe psy? (jeśli macie jakieś fotki, to chętnie zobaczę)

- Jaki mają charakter? (mimo że każdy pies jest jedyny w swoim rodzaju, to pewnie mają jakieś cechy wspólne)

- Jak to u nich wygląda ze zdrowiem, biorąc pod uwagę ryzyko PRA (postępującego zaniku siatkówki), dystrofii rogówki i zaćmy u husky oraz dysplazji u samojedów?

Ogłoszenia są wystawiane przez „profesjonalistów” (a przynajmniej tak figurują w serwisie). Jeśli są tu właściciele takich miksów, dajcie znać i koniecznie pochwalcie się swoimi psiakami!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

53 odpowiedzi
Sortuj według:
  • M
    Mimisicu Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W Waszych komentarzach widzę mnóstwo oceniania, a mało konkretnych informacji.

Od 35 lat dzielę życie z samojedami i przez długi czas prowadziłam ich hodowlę.

Samojed jest bardzo aktywny przez pierwsze 3 lata, ale potem staje się spokojniejszy. Jeśli poświęci się czas na dobre wychowanie, można go spokojnie puszczać luzem, bo ma świetne przywołanie. Jest bardzo towarzyski, ale trzeba go socjalizować od małego. Uwielbia dzieci i przyzwyczaja się do każdego innego zwierzaka (psa, kota, królika czy koni). 
    Wady: uwielbia szczekać, więc nie można mu na to pozwalać już od szczeniaka, no i ta sierść (mam na koncie setki godzin czesania moich psów).

Dzisiaj mam u siebie samsky’ego, bo jeden z moich maluchów doczekał się potomstwa z husky – to wnuczka mojej suczki. Dlaczego? Choć samojed to najlepszy pies na świecie, miałam już po prostu dość tych wiecznych godzin spędzonych ze szczotką w ręku.

Samsky jest o wiele bardziej wrażliwy i zachowuje w sobie nutkę dzikości, ale jest przy tym ogromnym pieszczochem, zupełnie jak samojed. Może mieć niebieskie oczy, ale nie musi. Ogromną zaletą jest to, że pies jest o wiele bardziej sportowy niż samojed, który dość szybko robi się takim "kanapowcem", a jednocześnie można go bez problemu puszczać bez smyczy, co w przypadku husky nie zawsze jest takie oczywiste.

Osobiście uważam, że ta mieszanka to strzał w dziesiątkę i zamierzam zostawić sobie jednego malucha z tego miotu.

Przetłumaczony francuski
    Martau
    Martau Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jak zawsze, gdy chodzi tylko o pieniądze, najbardziej obrywają na tym zwierzęta!
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

A kiedy profesjonalista sprzedaje szczeniaki, mówiąc, że taki tryb życia im idealnie pasuje, to naprawdę można zacząć się martwić...

Przetłumaczony francuski
    Martau
    Zgłoś
    Niezależnie od rasy, większość psów nie jest szczęśliwa, gdy nie mają okazji się wybiegać, kiedy ich spacery ograniczają się tylko do krótkiej rundki wokół bloku na smyczy po chodniku, gdy nie mają jak się pobawić albo gdy są zamknięte na balkonie. To nie zależy od rasy – to kwestia gatunku. Jeśli pies nie lubi takich sytuacji, to po prostu dlatego, że jest psem!
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Zgłoś

Moim zdaniem lepiej bazować na stereotypach dotyczących rasy, mając jednocześnie świadomość, że nic nie jest wykute w kamieniu. Dzięki temu unikniesz sytuacji, w której zostaniesz z psem nie do opanowania i bez możliwości dostosowania się do niego.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Chyba każdy się zgodzi, że każdy pies to unikalna postać. Wszyscy znamy też wyjątki, które tylko potwierdzają regułę. (Moi rodzice mieli gryfona płowego, który kumplował się z królikami i nie miał za grosz instynktu łowieckiego – totalna gapa w porównaniu do jakiegokolwiek innego psa, któremu przed nosem śmignąłby dziki królik).

Nie zmienia to jednak faktu, że u wielu ras widać pewne silne tendencje. Widzieliście kiedyś minę charta, który nigdy nie miał okazji się wybiegać? Albo spaniela czy bloodhounda skazanego wyłącznie na miejskie chodniki? Jack russella, który nigdy się nie bawił, husky'ego, którego jedynym „spacerem” jest balkon (ten, którego znałem, zresztą odebrał sobie życie), albo nowofundlanda mieszkającego na pełen etat w samym centrum miasta?

Porównajcie ich z pyskami tych psów, którym pozwala się w pełni żyć zgodnie z tym, do czego zostały stworzone i selekcjonowane przez pokolenia.

Trzeba by być naprawdę nieobiektywnym, żeby nie dostrzec, że te drugie są o wiele bardziej spełnione, no nie?

Przetłumaczony francuski
    Martau
    Zgłoś

Adopcja psa to prawdziwa loteria! Nigdy nie wiesz, czego się spodziewać, dopóki z psem nie zamieszkasz – i to bez względu na rasę, pochodzenie, otoczenie czy to, jak go wychowujesz. Każdy pies to wyjątkowa jednostka, ma swój własny charakter i potrzeby. Teoretyczne cechy przypisane do konkretnych ras mogą się ogromnie różnić u poszczególnych psów. Tak naprawdę te różnice bywają tak samo duże, jak te między różnymi rasami. Jedynym sposobem, żeby zapewnić mu szczęśliwe życie, jest zaakceptowanie go takim, jaki jest, i dostosowanie się do niego, zamiast ślepego wierzenia w rasowe stereotypy czy jakiekolwiek inne uprzedzenia. Jeśli niektóre rasy są porzucane częściej niż inne, to właśnie dlatego, że ludzie, którzy je adoptują, mają o nich bardzo stereotypowe wyobrażenia i czują się kompletnie bezradni, gdy widzą, że ich pies nie jest dokładnie taki, jak w ich marzeniach.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Zgłoś

Ah, ale zgadzam się z Tobą, osoba, która wie, czego się spodziewać, dopilnuje, żeby to wszystko grało. O ile faktycznie wie, na co się pisze.
    Wystarczy jednak spojrzeć na powody, dla których ludzie porzucają husky, żeby zauważyć, że zostali źle poinformowani albo w ogóle nie szukali informacji i patrzyli tylko na wygląd.
    Fajnie jest być optymistą, ale nie można widzieć tylko samych pozytywów. :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli ktoś marzy o konkretnej rasie bardziej niż o czymkolwiek innym, to zrobi wszystko, żeby to wypaliło. Nie mówię wcale, że pozjadałem wszystkie rozumy, ale po prostu uważam, że trzeba słuchać swojej intuicji i wierzyć w to, jeśli się tego naprawdę chce.

Osoba, która porzuca psa, to ktoś, komu brakuje silnej woli – inaczej nie byłaby w stanie tego zrobić.

Ja po prostu jestem nastawiony pozytywnie i wolę patrzeć na to wszystko z innej strony.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Zgłoś
    Przepraszam, nie chciałam wyjść na opryskliwą i nie powiedziałam, że jesteś nic niewarta – przykro mi, jeśli tak to odebrałaś. Ale wydaje mi się, że ty też należysz do osób, które pozjadały wszystkie rozumy, skoro zasłaniasz się dyplomem technika weterynarii i posiadaniem czterech psów, by wygłaszać opinie, które dla mnie (i pewnie dla paru innych osób) są absurdalne, a przynajmniej zbyt ryzykowne, by doradzać je innym. Dobra, teraz ja ci wbiję małą szpilę: jeśli jesteś osobą, która doradza przeciętnemu Kowalskiemu rasy psów wymagające znacznie więcej niż spaceru w samym centrum Paryża tylko dlatego, że jesteś asystentką weterynarza, to świat psów wcale nie stanie się dzięki tobie lepszy.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 53

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post