Mieszanka husky i samojeda?

L
Llywarn Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Tak jak sugeruje tytuł, interesuje mnie krzyżówka husky'ego i samojeda.

Właściwie to od kilku miesięcy widzę mnóstwo ogłoszeń dotyczących tej mieszanki. Szczeniaki są sprzedawane w cenach psów z rodowodem, a na zdjęciach wyglądają uroczo – no ale wiadomo, maluchy zawsze są słodkie...

Zastanawiam się więc:

- Jak wyglądają dorosłe psy? (jeśli macie jakieś fotki, to chętnie zobaczę)

- Jaki mają charakter? (mimo że każdy pies jest jedyny w swoim rodzaju, to pewnie mają jakieś cechy wspólne)

- Jak to u nich wygląda ze zdrowiem, biorąc pod uwagę ryzyko PRA (postępującego zaniku siatkówki), dystrofii rogówki i zaćmy u husky oraz dysplazji u samojedów?

Ogłoszenia są wystawiane przez „profesjonalistów” (a przynajmniej tak figurują w serwisie). Jeśli są tu właściciele takich miksów, dajcie znać i koniecznie pochwalcie się swoimi psiakami!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

53 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dorzucę swoje trzy grosze ^^

Są husky w typie wystawowym (show), selekcjonowane przede wszystkim pod kątem urody i bardzo często widywane na wystawach.

I są te husky, o których piszecie, selekcjonowane głównie ze względu na ich osiągi, a mniej na wygląd. Te linie użytkowe (pracujące) nazywają się Polar Speed (wydaje mi się, że istnieją też inne linie, ale nie jestem pewna). Rzadko pojawiają się na wystawach i nie cieszą się zbyt dużym uznaniem u sędziów :(

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W 100% zgadzam się z Patou88...

Hodowca, od którego mamy naszego Husky, to maszer i zupełnie nie przejmuje się rodowodem ZKwP.

Kwestie rozmnażania ogarniają między sobą, w gronie maszerów, żeby stawiać na selekcję pod kątem użytkowym i sportowym.

W zasadzie to tworzą sobie takie własne „rodowody”...

Patou, co to za pies na Twoich zdjęciach? Wygląda na bardzo masywnego.

Przetłumaczony francuski
    Damsdams
    Damsdams Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zobaczcie, jak wygląda dorosły „samusky” ^^

https://www.dogbreedinfo.com/s/samusky.htm

Przetłumaczony francuski
    Ratonlaveur
    Ratonlaveur Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Samojed to pies sportowy, husky zresztą też.

Poza tym, w domu samojed jest spokojny i bardzo lubi się przytulać. Uwielbia ludzi i inne psy.

Może taka krzyżówka sprawia, że husky staje się bardziej towarzyski i mniej niezależny.

Jeśli wybierać między huskym a samojedem, to nie ma nawet porównania – łatwiejszy w codziennym życiu jest samojed (choć wiadomo, wszystko zależy od konkretnego psiaka, ble ble ble...). Nie widzę sensu, żeby bawić się w krzyżowanie go z huskym, chyba że tylko po to, żeby mieć niebieskie oczy i mniej sierści. Jeśli ktoś szuka "łatwiejszego" husky'ego, to po prostu nie nadaje się do tej rasy i tyle.

Przetłumaczony francuski
    Bobkat
    Bobkat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Z tego wyrośnie eurasier

Samojed to pies, który staje się ofiarą swojego wyglądu. Widuje się ich coraz więcej w tych uroczych filmikach z psiakami, a że ma pyszczek jak uśmiechnięty pluszak i zawsze wydaje się łagodny, ludzie nie widzą nic poza tym.

Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, może z chow chowem.

Przetłumaczony francuski
    L
    Llywarn Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Na ostatnich targach zwierząt w Paryżu słyszałem, jak jedna hodowczyni samojedów mówiła bardzo zainteresowanym klientom: „to idealne psy do towarzystwa, którym wystarczy tylko godzina spaceru na smyczy dziennie”. Próbowałem odwieść tę młodą parę od tego pomysłu, kiedy spotkałem ich kawałek dalej między stoiskami, ale moje słowa nie miały dla nich żadnego znaczenia – tak bardzo zaślepiło ich to, co usłyszeli od hodowczyni! Nie rozumiem, jak to możliwe, że planując zakup czy adopcję, ludzie nie potrafią się chociaż trochę doinformować, zanim pójdą do hodowli. Zawsze mnie to będzie szokować, do czego zdolni są niektórzy „profesjonaliści” dla pieniędzy... A potem wielkie zdziwienie, że w schroniskach jest tyle psów. Z jednej strony przyszli właściciele, którym nie chce się sprawdzić podstawowych informacji, a z drugiej ludzie, którzy sprzedają im psy sportowe, jakby to były chihuahua... @Kikaah wiem, wiem, przy mojej obecnej sytuacji i tak nie mógłbym sobie pozwolić na takiego psa.
    Przetłumaczony francuski
    Quiz
    Quiz Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Na ostatnich targach zoologicznych w Paryżu usłyszałem, jak pewna hodowczyni samojedów mówiła bardzo zainteresowanym klientom: „to idealne psy do towarzystwa, które potrzebują zaledwie godziny spaceru na smyczy dziennie”. Próbowałem odwieść tę młodą parę od tego pomysłu, gdy natknąłem się na nich kawałek dalej w alejkach, ale moje słowa nie miały dla nich żadnego znaczenia – tak bardzo wierzyli w to, co usłyszeli od hodowczyni!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć, to krzyżówka dwóch ras północnych z terenów dawnej Laponii. Widziałem kilka takich psiaków blisko rosyjskiej granicy i te, na które trafiłem, były wykapana matka. Są używane w zaprzęgach i mają te same cechy: potrzebę życia w stadzie, mnóstwo energii i są to „trudne” psy, jeśli się ich nie zna.
    Rozumiem to jeszcze w przypadku zaprzęgów, ale te „hodowle”, które znalazłem, sprzedają je jako psy do towarzystwa :/ Czyli to tylko kwestia wyglądu? Jakaś moda?

Czego to oni nie wymyślą, żeby tylko sprzedać szczeniaki!

Tak jak pisałem w innym poście, niedawno na Wamiz pojawiła się reklama hodowli husky, gdzie opisano je jako „małe pieski do towarzystwa” (to dokładnie te słowa!). Tacy hodowcy bez skrupułów zasługują na to, żeby rzucić ich na pożarcie głodnej watasze!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Jedynego samoyeda, jakiego widziałem, spotkałem na 2-godzinnym spacerze z moim bokserem, więc było mnóstwo zabawy... Jego właścicielka mówiła nam, że dla niego to była tylko rozgrzewka 😂
    Przetłumaczony francuski
  • 50 komentarzy na temat 53

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post