Mieszanka husky i samojeda?

L
Llywarn Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Tak jak sugeruje tytuł, interesuje mnie krzyżówka husky'ego i samojeda.

Właściwie to od kilku miesięcy widzę mnóstwo ogłoszeń dotyczących tej mieszanki. Szczeniaki są sprzedawane w cenach psów z rodowodem, a na zdjęciach wyglądają uroczo – no ale wiadomo, maluchy zawsze są słodkie...

Zastanawiam się więc:

- Jak wyglądają dorosłe psy? (jeśli macie jakieś fotki, to chętnie zobaczę)

- Jaki mają charakter? (mimo że każdy pies jest jedyny w swoim rodzaju, to pewnie mają jakieś cechy wspólne)

- Jak to u nich wygląda ze zdrowiem, biorąc pod uwagę ryzyko PRA (postępującego zaniku siatkówki), dystrofii rogówki i zaćmy u husky oraz dysplazji u samojedów?

Ogłoszenia są wystawiane przez „profesjonalistów” (a przynajmniej tak figurują w serwisie). Jeśli są tu właściciele takich miksów, dajcie znać i koniecznie pochwalcie się swoimi psiakami!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

53 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Husky to przede wszystkim pies pracujący, tak samo jak samojed – nie ma co się oszukiwać. Takie krzyżówki są oczywiście przepiękne, ale jeśli nie jesteście typami ultra sportowców, to po prostu zapomnijcie o tym. Dwie tak mega aktywne rasy nie dadzą wam typowego kanapowca.
    Przetłumaczony francuski
    L
    Llywarn Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, to krzyżówka dwóch ras północnych z terenów dawnej Laponii. Widziałem kilka takich psiaków blisko rosyjskiej granicy i te, na które trafiłem, były bardzo podobne do matki. Pracują w zaprzęgach i zachowują te same cechy: silna potrzeba życia w stadzie, mnóstwo energii i opinia „trudnych” psów, jeśli się ich dobrze nie zna. Rozumiem to jeszcze w kontekście pracy w zaprzęgu, ale „hodowle”, na które trafiłem, sprzedają je po prostu jako psy do towarzystwa :/ Czyli chodzi tylko o wygląd? Taka nowa moda?
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie do końca rozumiem, jaki jest cel tych krzyżówek? Długowłosy husky? Samojed z niebieskimi oczami? Mam wrażenie, że liczy się tu tylko wygląd. Czego tak właściwie szuka się w takim połączeniu? Ślicznego misia czy maszyny do biegania? Wolicie husky’ego czy samojeda?
    Przetłumaczony francuski
  • 53 komentarzy na temat 53

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post