Mój pies kaszle, kiedy pije
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Julio, dzięki za Twoją odpowiedź.
On nie wydaje żadnych dźwięków przy oddychaniu i absolutnie nie ma problemów z wysiłkiem, wręcz przeciwnie – ma już nawet założone szelki.
Umówię się na wizytę u weterynarza, żeby zrobić RTG.
Dzień dobry, przyczyny kaszlu u psów są bardzo różnorodne. Czy Twój pies ma jakieś inne objawy? Na przykład głośny dźwięk przy oddychaniu albo szybkie męczenie się przy wysiłku?
Zazwyczaj kaszel wywoływany przez picie wody może sugerować nieprawidłowe zwężenie tchawicy (często spotykane u małych psów) albo porażenie krtani (częściej występujące u dużych psów), ale to tylko przypuszczenia. Możesz ewentualnie poprosić swojego weterynarza o wykonanie laryngoskopii (dokładniejsze obejrzenie krtani) lub RTG klatki piersiowej. Warto upewnić się, że problem nie leży w tchawicy i że płuca są zdrowe, ponieważ czasem zachłyśnięcia mogą prowadzić do zapalenia płuc.
Radziłabym też od teraz zamienić obrożę na szelki, aby nie prowokować dodatkowych napadów kaszlu.
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam,
Pozdrawiam serdecznie,
Julie
2 komentarzy na temat 2