Mój pies ma czarne kropki na brzuchu w okolicach siusiaka, co to może być?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Właśnie tydzień temu adoptowaliśmy małego, dwumiesięcznego szczeniaka!

Od czwartku zauważyliśmy u niego intensywnie czarne krostki i mniejsze punkty dookoła (blisko siusiaka). Bardzo się martwimy i nie wiemy, co robić... Zanim wybierzemy się do weterynarza, zwracam się do Was... czy moglibyście mi jakoś pomóc, proszę? 😞🥺

Mój pies ma czarne kropki na brzuchu w okolicach siusiaka, co to może być?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

19 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, to może być sutek, ale ta mała czarna kropka na górze może budzić wątpliwości (może to cień, a może główka), zwłaszcza patrząc na te strupki.

Jeśli chodzi o te malutkie czarne punkciki, to niektóre szczeniaki miewają trądzik. To nic poważnego i samo przejdzie. Możesz spróbować to przemyć Betadine, żeby wszystko trochę odkaźic.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    To jest sutek.
    Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wydawało nam się, że kleszcz był właśnie tutaj.

A ta reszta może być po prostu śladem po ugryzieniu kleszcza.

Kiedy był zabezpieczany? Preparat musi mieć czas, żeby zacząć działać.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki wielkie za szybką reakcję i wasze odpowiedzi! Przyjrzeliśmy się temu i w każdym razie nie wygląda to na kleszcza. Był zabezpieczony preparatem na kleszcze i pchły – czy mimo to i tak może je złapać?? Szkoda, że jakość zdjęć tak siada po publikacji i nie są wyraźne… tutaj przesyłam zdjęcie z bliska. Widać głównie 2 czarne punkty, a dookoła mnóstwo małych kropeczek. @Caroline-eg, jaki balsam możemy na to nałożyć?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Wielkie dzięki za tak szybką reakcję i odpowiedzi! Sprawdziliśmy to i w każdym razie nie wygląda nam to na kleszcza. Zresztą był zabezpieczony preparatem na pchły i kleszcze – czy mimo to i tak mógłby je złapać?? Szkoda, że jakość zdjęć tak bardzo spada po wrzuceniu... tutaj daję zbliżenie. Widać głównie dwie czarne kropki, a dookoła mnóstwo takich malutkich. @Caroline-eg, jakiego rodzaju balsamu możemy użyć?
    Przetłumaczony francuski
    Loulou345
    Loulou345 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli to kleszcz, przydałoby się zdjęcie z bliska.

Przetłumaczony francuski
    Flip-Cockwood
    Flip-cockwood Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Hmm, czy to nie kleszcz tam u góry po prawej? Wygląda na takiego porządnie opitego... Jeśli tak, to te strupki mogą być po kleszczach, które już zdążyły odpaść...
    Przetłumaczony francuski
    C
    Caroline-eg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wygląda mi to na zaschnięte strupki (mój psiak ma krótkie łapki i od czasu do czasu też mu się takie robią), nic strasznego. Jeśli się drapie, możesz posmarować to jakimś balsamem. A ta mała kuleczka z boku to po prostu sutek.

Przetłumaczony francuski
    Loulou345
    Loulou345 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Te czarne kropeczki w jego okolicach intymnych wyglądają po prostu jak brud – proszę sprawdzić, czy da się to wyczyścić. Z kolei ten drugi punkt kawałek dalej bardzo przypomina pieprzyk; znam jednego yorka, który ma takiego na głowie. Moim zdaniem nie ma się czym martwić.

Przetłumaczony francuski
  • 19 komentarzy na temat 19

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post