Mój pies polizał środek odkażający (substancja czynna: chlorheksydyna)

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Dzisiaj mój pies miał usuwany jeden z jego dwóch wilczych pazurów, bo prawie go sobie wyrwał, zahaczając o krzaki. Weterynarz powiedział, że nie trzeba robić nic szczególnego poza dezynfekcją środkiem odkażającym (substancja czynna: chlorheksydyna). Zalecił mi więc robienie „kąpieli łapy” w tym preparacie, ale to niemożliwe, mój pies kompletnie na to nie pozwala. Spróbowałam więc użyć go w sprayu bezpośrednio na ranę, ale on go zlizuje zaraz po aplikacji.

Może to głupie pytanie, ale czy nie ma dla niego żadnego ryzyka? Czy to nie jest dla niego toksyczne?

Dzięki za wasze odpowiedzi

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Masz też Cothivet, to preparat weterynaryjny, ale na bazie nalewek macierzystych i olejków eterycznych.

Zawsze mam flakonik u siebie w domu, to naprawdę genialna rzecz:

- Zapach skutecznie odstrasza psy, które chciałyby go lizać,

- Działa nie tylko antyseptycznie, ale też przyspiesza gojenie,

- Spray jest super praktyczny na wszelkiego rodzaju rany, no i nie kosztuje majątku.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie mam dla niego kołnierza, bo nigdy wcześniej nie był mu potrzebny.

Czy Betadyna byłaby dla niego mniej „szkodliwa”?

Spróbuję wymoczyć mu łapę w czerwonej Betadynie (scrub), a jak nie, to spróbuję z nasączonymi kompresami (o tym nie pomyślałem).

Dzięki za wasze odpowiedzi i wszystkie porady

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Nasącz kilka gazików Octeniseptem i je przyłóż. Owiń to parę razy folią spożywczą, ale pamiętaj, żeby nie robić tego zbyt ciasno. To taki mały trik, który działa rewelacyjnie i świetnie zastąpi kąpiel. Jest równie skuteczny!
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Żeby zrobić takie moczenie łapki, wlej preparat do dużej szklanki (albo małego garnuszka), postaw ją na podłodze i po prostu włóż tam łapkę; zazwyczaj zwierzaki dają sobie to spokojnie zrobić.

Możesz też pomyśleć o założeniu kołnierza na parę dni, żeby wszystko spokojnie się wygoiło.

Przetłumaczony francuski
    Wlam
    Wlam Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Hej! Nie wydaje mi się, żeby to było szkodliwe w małych dawkach, ale myślę, że najlepiej – dla świętego spokoju (zwłaszcza że jeśli będzie się lizał, to może sobie odnowić ranę albo powyciągać szwy, jeśli jakieś ma...) – byłoby założyć mu kołnierz... Choć nie oszukujmy się, to dla niego żadna przyjemność... Kiedy rana zacznie wchodzić w fazę gojenia, będzie go swędzieć i będzie lizał się jeszcze bardziej, a może nawet podgryzać to miejsce... A wracając do Biseptine (środek odkażający, substancja czynna: chlorheksydyna), zawiera on alkohol, więc nie jest to najlepszy wybór. Nawet jeśli nie jest to dawka, która mogłaby zagrozić zdrowiu psiaka, radziłabym raczej Betadinę... Albo najlepiej spraye do dezynfekcji specjalnie dla psów, które można kupić w sklepie zoologicznym lub u weterynarza!
    Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post