Mój pies połknął kawałek piankowej piłki

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Mój pies połknął kawałek o wymiarach około 3 cm długości i 1 cm szerokości, który pochodzi z piankowej piłki. Dodam, że to staffik, który waży około 10 kg. Czy ktoś z Was miał już kiedyś taką sytuację? Co mam robić?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

28 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Sprawdzaj dzisiaj i jutro jego kupę, żeby mieć pewność, że to już wyszło.

Loustick, strzałka do Nerfa to plastikowa rurka o długości kilku centymetrów z piankową kulką na jednym końcu.

Uwielbiam ten poziom i Tintina jako dowód naukowy.

Przetłumaczony francuski
    Loustick
    Loustick Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, co to właściwie jest ta piankowa piłka Nerf?

Przetłumaczony francuski
    PercheTerne1371
    Percheterne1371 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój golden połknął piankową piłkę Nerf, czy mam dzwonić na ostry dyżur do weterynarza?
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Podsumowując, nie panikujemy, ale uważnie obserwujemy. W razie wątpliwości skonsultuj się ze swoim weterynarzem :)

Uwaga: kurczak -> jadalny, pianka -> niejadalna :)

Żarty są fajne, ale moim zdaniem lepiej zachować je na ciekawsze tematy

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wcale nie pisałem, żeby od razu pędzić do weterynarza. Wspomniałem tylko, że to może spowodować poważne problemy.

I nie mówiłem o żadnej pracy naukowej, tylko o linku do strony weterynaryjnej.

Gdybyśmy do wszystkiego potrzebowali doktoratu...

Nie trzeba być alfą i omegą, żeby wiedzieć, że jeśli zwierzak połknie piankę albo gąbkę, to może być niebezpiecznie.

I tyle w temacie. ./

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Podsumowując, najlepiej jest od razu pędzić do weterynarza, żeby otworzyć żołądek, zanim ciało obce przejdzie do jelit. To nie daje zbyt wiele czasu.

Jestem dość uparta, więc będę się trzymać swojej metody, czyli obserwowania psa. W zasadzie tak jak zwykle, każdego dnia, nawet jeśli nie zjadł niczego szczególnego, bo niedrożność może się zdarzyć w każdej chwili – tak samo jak wszystkie inne psie problemy, które wymagają nagłej pomocy weterynarza i mogą przytrafić się w dowolnym momencie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć,

Moje jedyne doświadczenie w tym temacie: dog niemiecki, który zjadł kawałki swojej maty piankowej. Skończyło się to niestety śmiercią psa.

Więc... nie trzeba szukać daleko, żeby przestać bagatelizować ryzyko związane z połknięciem takich ciał obcych przez nasze psiaki. Wiadomo, potrzeba trochę czasu, żeby pies to wydalił, ale i tak zawsze trzeba brać pod uwagę wizytę u weterynarza, żeby uniknąć takiej tragedii.

U mnie w domu był fan siatek po kulach tłuszczowych dla ptaków (klasyk wśród psów), przypadek pogryzionej i połkniętej szklanej probówki, a inny znany mi dog niemiecki połknął w całości skarpetkę. Nie wspominając o rottweilerce, której „słabością” były prezerwatywy znajdowane w krzakach...

Za każdym razem wszystko jakoś wychodziło... Ale zawsze przy pełnej czujności i po poinformowaniu weta „na wszelki wypadek”, gdyby wydalenie nie nastąpiło szybko.

Przetłumaczony francuski
    L
    Lorna Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

„Zdejmijmy to, to już za dużo”

Przetłumaczony francuski
    L
    Lorna Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No właśnie, to jest w tym wszystkim najbardziej szokujące...

Zauważyłam, że przy takim namiętnym podgryzaniu mnóstwo psów uwielbia odgryzać „wszystkie te wystające elementy”. Moje tymczasy już nie raz tak załatwiły ozdobne frędzelki albo paski od klapek, które zostały starannie „oddzielone” od podeszwy 😏

Wygląda na to, że w tym konkretnym przypadku, według kryteriów psiaka, to koszulka za bardzo wystawała spod haftu 🙄

Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@Lorna, ale...!!! 😯

No nieźle, w pierwszej chwili pewnie Cię zamurowało! Już samo połknięcie czegoś takiego – o rany, można się nieźle zestresować! Ale przede wszystkim... jak on to zrobił, że zdjął ten napierśnik tak idealnie?!?! 🤪🤷🤪

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 28

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post