Mój pies połknął kawałek piankowej piłki

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Mój pies połknął kawałek o wymiarach około 3 cm długości i 1 cm szerokości, który pochodzi z piankowej piłki. Dodam, że to staffik, który waży około 10 kg. Czy ktoś z Was miał już kiedyś taką sytuację? Co mam robić?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

28 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  •  Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nikomu nie zabraniam robienia posiłków z piłeczek z gąbki 🙄 lol, ale jeśli pies taką połknie, to nawet jeśli ona nie spuchnie, może dojść do poważnych problemów, a nawet do niedrożności jelit...

Tak jak pisze Kikaah, nie ma co zaczynać debaty o tym, jaki rodzaj gąbki chłonie ile płynów i o ile procent pęcznieje, ani wyciągać Tintina jako źródła naukowego XD, żeby wspierać tę zbędną dyskusję. Ostatecznie to nie jest błahostka – to nie jest naturalne, strawne jedzenie, więc to normalne, że nie bierzemy tego lekko...

Jeśli wszystko skończy się dobrze i wyjdzie to z niego (prawie XD) tak, jak weszło, to super, ale w takich przypadkach i tak trzeba zwierzaka obserwować, bo może się to też źle skończyć, zwłaszcza w zależności od wielkości połkniętego kawałka gąbki. Lepiej być gotowym, żeby w razie czego interweniować na czas.

Szkoda, że autor posta to już dawny użytkownik i pewnie nie dowiemy się, czy piłeczka wyszła bez żadnych szkód, ale mam taką nadzieję ze względu na tego żarłocznego psiaka. 😔

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tak czy siak, to raczej logiczne, że połknięcie czegoś niejadalnego może narobić kłopotów... nie ma co pisać rozprawki na temat tego, „czy kawałek gąbki może spuchnąć, czy nie”. Tak, gąbka jest niebezpieczna. Nie, pies niekoniecznie musi od razu dostać niedrożności, ale w razie wątpliwości trzeba go obserwować. Przypomniała mi się przez to pewna historia, opiszę ją w wątku z anegdotami, na pewno się uśmiejecie ^^
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Trochę poszperałem w necie na ten temat – to faktycznie może być niebezpieczne dla psa. Może to po prostu napuchnąć i doprowadzić do niedrożności jelit. Także Tintin musi się pilnować! 🙄
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś
    No cóż, w takim razie mój weterynarz musi czytać „Tintina” 😔
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś
    Ja bym jednak uważała, mimo że to tylko pianka. To może spuchnąć. Szkoda, że nie dowiemy się, co było dalej...
    Przetłumaczony francuski
    Vénus17
    Vénus17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Wydaje mi się, że ten ogólny optymizm nie do końca pasuje do sytuacji, w której jakiś przedmiot blokuje jelita. Mój cocker spaniel na przykład pogryzł kiedyś plastikowe wałki i musiał mieć pilną operację w środku nocy, podczas której weterynarz musiał mu wyciąć kawałek jelita.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Mój pies połknął gąbkę. Zabraliśmy go do weterynarza i gąbka wyszła naturalnie, bez żadnego specjalnego leczenia.

Pozdrawiam serdecznie

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Obserwuj go – jeśli zwymiotuje albo będzie wyglądał na zapartego, idź do weterynarza. Podaj mu łyżkę stołową oleju, żeby przyspieszyć pasaż jelitowy.

Może wyjdzie jedną albo drugą stroną :)

Przetłumaczony francuski
  • 28 komentarzy na temat 28

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post