Mój pies próbuje na mnie wchodzić

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Zastanawiam się nad zachowaniem mojego psa. Od tygodnia zaczął namiętnie obwąchiwać moje krocze i za każdym razem, gdy mu się to uda, próbuje wchodzić na moją rękę albo nogę – tak przynajmniej interpretuje to mój mąż. Dla mnie on po prostu chce, żebym wzięła go na ręce (to mój błąd, bo go do tego przyzwyczaiłam ^^"). Niemniej jednak jeszcze tydzień temu tak się nie zachowywał. Teraz robi to systematycznie: najpierw wącha, a potem próbuje się wspinać. Warto dodać, że staramy się z mężem o dziecko.

Co o tym sądzicie? Myślicie, że może to mieć jakiś związek? Co powinnam zrobić?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki za wasze odpowiedzi :)

Kikaah: o nie, nie, wcale nie twierdzę, że mój pies próbuje nade mną dominować, ale po prostu jego zachowanie dało mi do myślenia.

Po dwóch czy trzech „nie” przestał to robić, więc... można powiedzieć, że zadziałało, mimo że nie mam jeszcze wystarczającego dystansu, żeby to ocenić.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

http://www.primitif-addict.com/comportement-canin/mon-chien-veut-me-dominer-mon-chien-est-dominant/

http://www.primitif-addict.com/general/carnaval-articles-la-dominance-chez-le-chien/

Przestańmy w końcu wierzyć w to, że pies próbuje dominować nad ludźmi...

Przetłumaczony francuski
    Humeur-De-Chien
    Humeur-de-chien Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć Hanamineko, Psy są bardzo wrażliwe na zmiany zapachów, a szczególnie na te wynikające z cyklu hormonalnego u kobiet. U niektórych psów można zaobserwować mniejsze lub większe zmiany w zachowaniu w okresie miesiączki czy owulacji. Może się to zdarzać również po stosunku seksualnym lub w trakcie ciąży. Zdarza się zresztą, że przez to wszystko psy nagle odkrywają w sobie wielką fascynację bielizną. Warto jednak wiedzieć, że to, że pies na kogoś wskakuje i wykonuje ruchy kopulacyjne, nie zawsze jest związane z pobudzeniem seksualnym. Właśnie dlatego kastracja pomaga znacząco ograniczyć takie zachowanie tylko u około jednej trzeciej psów. W rzeczywistości większość takich zachowań wynika z przebodźcowania, chęci zwrócenia na siebie uwagi, chęci do zabawy czy próby rozładowania stresu i lęku. W żadnym wypadku nie jest to natomiast chęć zdominowania człowieka. Jeśli chodzi o to, co powinnaś zrobić – tak naprawdę niewiele. Nie pozwalaj mu na to, ale też nie krzycz na niego i mu nie groź. To nie jest złośliwość z jego strony – on po prostu reaguje na biologiczną potrzebę. W praktyce zacznij od tego, żeby nie pozwalać mu na obwąchiwanie krocza: odsuwaj go i ignoruj, gdy tylko zaczyna to robić. Jeśli pies nalega, spróbuj przekierować jego uwagę na inną, bardzo atrakcyjną dla niego aktywność... CHYBA ŻE robi to tylko po to, żeby przyciągnąć Twoją uwagę. W takim przypadku byłoby to przeciwskuteczne i lepiej byłoby po prostu powiedzieć mu wyraźne „nie” niskim, stanowczym głosem, ale bez denerwowania się i krzyczenia. Potraktuj to „nie” jak taki nasz ludzki odpowiednik warknięcia.
    Przetłumaczony francuski
    L
    Laura3737 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Odpowiadając konkretnie na Twoje pytanie: miałam dokładnie ten sam problem z psem znajomych, którym się czasem opiekowałam. Brałam wtedy leki hormonalne.

Musiałam go regularnie zostawiać samego w osobnym pokoju, bo inaczej próbował mnie zdominować albo na mnie wskakiwał, tak jak u Ciebie. Problem zniknął, gdy tylko odstawiłam leki.

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post