Mój pies ucieka, gdy otwieramy drzwi – jakie macie rozwiązania?

J
Jurmnt Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, mam w domu dwa spaniele.

O ile pierwsza jest bardzo lękliwa i nie oddala się zbytnio, gdy nie ma nas obok niej,

o tyle druga jest kompletnie nie do opanowania, kiedy uda jej się przemknąć między naszymi nogami przy otwieraniu drzwi.

Dzisiaj wywinęła mi taki numer już trzy razy. Wiem, że powodem są koty, które często przechodzą przez nasz ogród – ona ich nienawidzi i od razu rusza ich tropem, ale dzisiaj dobiegła aż do drogi (mieszkam na dużym wewnętrznym podwórzu bez możliwości postawienia bramy wjazdowej ze względu na sklep, który znajduje się na placu tuż obok mojego domu...).

Naprawdę się o nią boję, bo w ogóle nie reaguje na przywołanie. Mam wrażenie, że to ją bawi – ja za nią biegam, krzyczę, żeby wróciła, a ona za każdym razem do mnie podbiega, po czym znów zaczyna uciekać w innym kierunku...

Trzy razy w ciągu jednego dnia to naprawdę dużo. O ile ja jeszcze jakoś nad tym panuję (póki co), to pozostali domownicy (zwłaszcza moja mama) po prostu nie są w stanie jej złapać.

Jeśli macie jakieś pomysły, będę bardzo wdzięczna za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To prawda, to strasznie uciążliwe, kiedy pies wyślizguje się między nogami, jak tylko otworzysz drzwi. Kiedy szkoliłam Wilko, wystarczyły dwa spotkania i nauczyliśmy go zostawać z tyłu przed otwarciem drzwi. Tak samo jest z samochodem... wyskakuje tylko wtedy, gdy mu powiem, i cierpliwie czeka. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to super sprawa. Wybierz się do jakiejś szkoły dla psów albo klubu kynologicznego – to zły nawyk, który można szybko wyeliminować w zaledwie kilka lekcji.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Nagradzaj ją tym, co lubi najbardziej – jedzeniem, zabawą czy prawem do szalonego sprintu. Każdy sposób jest dobry, żeby ta nauka kojarzyła jej się pozytywnie. Zasada jest jedna: jeśli czekam, dostaję nagrodę. Przy tak energicznym psiaku to powinno wręcz stać się waszą życiową mantrą ;-)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Sytuacja mega niebezpieczna dla wszystkich! W tym dla kotów, które przecież nie chcą stracić życia (widziałem to już na własne oczy i uwierz mi, to dzieje się błyskawicznie...)

Ja na Twoim miejscu od razu zacząłbym pracę na lince, żeby nauczyć ją systematycznego zatrzymywania się przy przechodzeniu przez drzwi i zakazu wybiegania bez Twojej zgody.

Twoja sunia zna komendę „siad”? Spaniel potrafi się tego nauczyć błyskawicznie – kilka krótkich sesji tu i tam i po paru dniach będzie to miała opanowane.

Potem bierzesz sunię na linkę, każesz jej usiąść w pewnej odległości od drzwi i wydajesz komendę „zostań”, „czekaj” albo inne słowo, które wolisz. I obserwujesz ją bardzo uważnie, idąc w stronę drzwi. Przy najmniejszej próbie oderwania tyłka od ziemi, tak jak sugerował Energie, blokujesz ją fizycznie i odprowadzasz z powrotem na punkt startu. Zobaczysz, że szybko załapie, że nie ma mowy o ruszaniu się bez Twojego sygnału. Przy odrobinie treningu dojdziesz do momentu, w którym będziesz mogła wymagać od niej czekania nawet przy szeroko otwartych drzwiach. A gdyby kiedykolwiek spróbowała uciec, linka jest po to, żeby ją zatrzymać!

Przetłumaczony francuski
    Gabyn
    Gabyn Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Świetne rady, Energie! Przesłałeś mi już wcześniej ten filmik o body blocku, jest naprawdę super. Wypróbowałem raz body block i komendę „zostań”, prosząc mojego młodszego, szalonego i wiecznie nakręconego psiaka, żeby nie ruszał się z miejsca, kiedy szedłem jakieś 5 metrów dalej wystawić śmieci. Przywołanie ogarnia bardzo dobrze, ale wytrzymanie w bezruchu przez 5 sekund to zupełnie nie leży w jego naturze, więc musimy nad tym jeszcze popracować.
    Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Idealnie podczas ćwiczenia z otwartymi drzwiami jest być we dwójkę. Jedna osoba stoi kawałek dalej na zewnątrz i może ewentualnie nawet zawołać psa, żeby zwiększyć stopień trudności (ale nie na samym początku). W innym razie ta osoba jest po to, żeby złapać psiaka, jeśli uda mu się wybiec. Niektóre są strasznie uparte i słabo reagują na blokowanie ciałem. Pamiętajcie, że jeśli pies wyraźnie się nie wycofa i nie odpuści, musimy cały czas zachować czujność. Z typowym EB powinno pójść gładko. Około 10 serii. Osobiście dodałabym do tego jeszcze komendę „nie”. Jak jest nie, to nie, prawda? A na koniec, kiedy sunia grzecznie się zachowuje, nagradzamy ją, rozpromieniamy się i powoli wychodzimy – zawsze przed psem. To właśnie ze względu na bezpieczeństwo. Gdyby moja zobaczyła kota przede mną, pewnie by się zabiła, próbując pędem zbiec po schodach.
    Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, to całkiem proste, myślę, że to świetny przypadek na trening body blockingu.

Trzeba by skonfrontować psa z otwartymi na oścież drzwiami, przy czym pies nie ma prawa ich przekroczyć. Robi się to właśnie metodą body blockingu. Możecie zacząć od tego tutaj:

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=CX7PQqIUPF4]

Osobiście moja wersja wyglądałaby następująco:

Blokujemy przejście i idziemy w stronę psa, żeby zmusić go do wycofania się, dodatkowo korygując go głosem. To może być krótkie „hej” albo cokolwiek innego.

Musimy zobaczyć, że pies odpuszcza, czyli albo odchodzi, albo przestaje wykazywać jakiekolwiek zainteresowanie wyjściem.

Potem możemy się trochę odsunąć, zostawić drzwi szeroko otwarte i jeśli tylko przez myśl mu przejdzie, żeby spróbować, mówimy „hej!” i pies zazwyczaj się cofa.

Drzwi muszą stać się tematem tabu. Pies nie ma prawa nawet o tym pomyśleć. I nigdy, przenigdy nie pozwalaj mu wychodzić przed tobą, nawet na smyczy. Zawsze ten sam rytuał: „siad”, „zostań”. Wtedy dotykamy klamki i jeśli pies wstanie – „hej” i zamykamy drzwi. Tabu. Nie myśl o tym. Odczekaj swoje.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Przywołanie to jedna z najważniejszych rzeczy dla Twojego psa. Wykorzystaj do tego zabawy: najpierw zacznij od chowania się przed nim, a potem możesz spróbować tych ćwiczeń w jakimś spokojnym parku dla psów. Ten w Genthod-Bellevue jest zazwyczaj bardzo chillowy, ale oczywiście jest też mnóstwo innych miejsc. To, czy pies wróci, zależy w dużej mierze od Twojej reakcji. Jeśli będziesz biegać za psem, marne szanse, że wróci do Ciebie z własnej woli. Jeśli Twój słodziak nie reaguje, spróbuj się schować, na przykład za drzewem. Na ogrodzonym i ograniczonym terenie powinno to zadziałać.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Przywołanie to jedna z najważniejszych umiejętności dla twojego psa. Zacznijcie od zabaw – najpierw chowaj się przed nim, a potem możesz przenieść to ćwiczenie do jakiegoś spokojnego wybiegu dla psów. Ten w Genthod-Bellevue jest zazwyczaj bardzo chillowy, ale oczywiście jest też mnóstwo innych miejsc. To, czy psiak do ciebie wróci, zależy trochę od tego, jak zareagujesz. Jeśli będziesz biegać za psem, to marne szanse, że wróci z własnej woli. Jeśli twój słodziak nie reaguje, spróbuj się schować, na przykład za drzewem. Na ogrodzonym i zabezpieczonym przez ciebie terenie powinno to zadziałać.

Przetłumaczony francuski
    Gabyn
    Gabyn Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No przecież są na smyczy, jak z nimi wychodzimy --'

Ale muszę przecież jakoś wchodzić i wychodzić z domu drzwiami wejściowymi... Nie będę ich przecież trzymać na uwięzi cały dzień ani zamykać w jednym pokoju, mają do dyspozycji cały dom...

Naïa śmiga między nogami, kiedy tylko ktoś wchodzi albo wychodzi...

W jakim wieku są psy? Zawsze tak było? Zazwyczaj, jeśli Twoja sunia odpowiednio się wybiega i zmęczy przed Twoim wyjściem, powinna być spokojniejsza. Jeśli nie, to jako rozwiązanie doraźne – o ile układ mieszkania na to pozwala – możesz zamontować bramkę rozporową w korytarzu prowadzącym do wejścia, zostawić jej piłkę albo jakąś super zabawkę, gryzak itp. Natomiast rozwiązaniem długofalowym jest nauczenie jej panowania nad emocjami poprzez porządny spacer przed Twoim wyjściem oraz naukę podstawowych komend, takich jak „siad”, „zostań” czy „na miejsce”.

Przetłumaczony francuski
    Solenneb
    Solenneb Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ile razy dziennie wychodzisz ze swoją sunią? Masz psa myśliwskiego, więc to normalne, że rozpiera ją energia! Teraz to od Was zależy, żeby porządnie wypracować przywołanie...

I tak, potwierdzam – jeśli gonisz swoją sunię, to ona bawi się w najlepsze, bo dla niej to po prostu świetna zabawa...

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 15

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post