Mój pies ucieka, gdy otwieramy drzwi – jakie macie rozwiązania?

J
Jurmnt Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, mam w domu dwa spaniele.

O ile pierwsza jest bardzo lękliwa i nie oddala się zbytnio, gdy nie ma nas obok niej,

o tyle druga jest kompletnie nie do opanowania, kiedy uda jej się przemknąć między naszymi nogami przy otwieraniu drzwi.

Dzisiaj wywinęła mi taki numer już trzy razy. Wiem, że powodem są koty, które często przechodzą przez nasz ogród – ona ich nienawidzi i od razu rusza ich tropem, ale dzisiaj dobiegła aż do drogi (mieszkam na dużym wewnętrznym podwórzu bez możliwości postawienia bramy wjazdowej ze względu na sklep, który znajduje się na placu tuż obok mojego domu...).

Naprawdę się o nią boję, bo w ogóle nie reaguje na przywołanie. Mam wrażenie, że to ją bawi – ja za nią biegam, krzyczę, żeby wróciła, a ona za każdym razem do mnie podbiega, po czym znów zaczyna uciekać w innym kierunku...

Trzy razy w ciągu jednego dnia to naprawdę dużo. O ile ja jeszcze jakoś nad tym panuję (póki co), to pozostali domownicy (zwłaszcza moja mama) po prostu nie są w stanie jej złapać.

Jeśli macie jakieś pomysły, będę bardzo wdzięczna za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • J
    Zgłoś

No przecież są na smyczy, jak je wyprowadzamy --'

Ale jakoś muszę przecież wchodzić i wychodzić z domu przez drzwi wejściowe... Nie będę ich trzymać na uwięzi cały dzień ani zamykać w jednym pokoju, mają do dyspozycji cały dom...

Naïa czmycha między nogami, kiedy ktoś wchodzi albo wychodzi...

Przetłumaczony francuski
    Gabyn
    Gabyn Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie rozumiem, to one nie są na smyczy? Moje dwa psy są na smyczy, zanim jeszcze otworzę drzwi i wyjdziemy na klatkę.
    Przetłumaczony francuski
    J
    Zgłoś

Dzięki za odpowiedź! 😌 Jeśli ta bramka nie będzie wystarczająco wysoka, to ona przez nią po prostu przeskoczy, a przecież my też musimy mieć jak normalnie otwierać drzwi i wchodzić do środka...

Z niej jest taka roztrzepana psina, że wystarczy, że zobaczy muchę i od razu całkowicie tracę jej uwagę... Wybieram się na szkolenie, a do tego czasu spróbuję ją mimo wszystko nauczyć komendy „zostań”, ale przy jej instynktach i tej nienawiści do kotów, to nie wiem, czy dam radę to wszystko opanować 😭

Przetłumaczony francuski
    J
    Zgłoś

Dzięki za odpowiedź! 😌 Jeśli ta bramka nie będzie wystarczająco wysoka, to ona przez nią po prostu przeskoczy, a przecież my też musimy mieć jak normalnie otwierać drzwi i wchodzić do środka...

Z niej jest taka roztrzepana psina, że wystarczy, że zobaczy muchę i od razu całkowicie tracę jej uwagę... Wybieram się na szkolenie, a do tego czasu spróbuję ją mimo wszystko nauczyć komendy „zostań”, ale przy jej instynktach i tej nienawiści do kotów, to nie wiem, czy dam radę to wszystko opanować 😭

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zamontuj przed drzwiami bramkę rozporową, żeby mała nie mogła się przemknąć. Poza tym naucz ją czekania przed samym wyjściem – będzie to wymagało sumiennej pracy, ale zobaczysz, że wysiłek w końcu się opłaci ^^

Przetłumaczony francuski
  • 15 komentarzy na temat 15

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post