Mój pies warczy i szczeka na członków mojej rodziny

E
Ealn Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Piszę do Was, bo tak jak wspomniałem w tytule, mój pies zachowuje się agresywnie wobec członków mojej rodziny (mojego taty i brata).

Adoptowałem psa prawie miesiąc temu i od samego początku boi się taty i brata. Na początku myśleliśmy, że po prostu nie lubi mężczyzn, ale kiedy przychodzi chłopak mojej siostry, pies jest cały w skowronkach.

Coraz bardziej boimy się, że kogoś ugryzie, mimo że tata i brat naprawdę się starają – dają mu smaczki, próbują go głaskać, ale nic się nie zmienia.

Kiedy warczy i szczeka, karcimy go i odsyłamy na legowisko, ale nie wiem, czy to właściwe podejście.

Zastanawiamy się nad wezwaniem behawiorysty, ale wolałbym tego uniknąć, bo nie mam za dużo pieniędzy.

Jeśli macie jakieś rady albo rozwiązania mojego problemu, chętnie Was wysłucham.

Z góry dzięki za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jeśli podchodzi do chłopaka Twojej siostry, to znaczy, że niekoniecznie ma problem z mężczyznami ogólnie. Skoro odchodzi z podkulonym ogonem, to na pewno nie są to powarkiwania dla zabawy... Po prostu nie ufa Twojemu tacie i bratu. Ich postawa może być dla niego zbyt onieśmielająca... Może ich zachowanie jest zbyt nachalne.
    Przetłumaczony francuski
    E
    Zgłoś

Ale on i tak wciąż będzie na nich warczał i szczekał.

W sobotę znowu idę do klubu i jest tam behawiorystka, więc i tak z nią o tym pogadam, żeby sprawdzić, czy mogłaby wpaść do nas do domu.

Przetłumaczony francuski
    Beaujabote
    Beaujabote Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    No jasne, że pies to czuje, jeśli nie przepadają za zwierzętami – lepiej, żeby go ignorowali, to ułatwi wam wspólne życie.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Możliwe, że Twój pies wyczuwa jeśli nie niechęć, to przynajmniej pewną rezerwę ze strony Twojego taty i brata...

Przetłumaczony francuski
    E
    Zgłoś
    Już tak robimy, żeby to oni dawali mu jeść. Mają też zawsze w kieszeniach jakieś smaczki na wypadek, gdy do nich podchodzi, żeby ich powąchać. Ale trzeba też wziąć pod uwagę, że mój tata i brat ogólnie nie przepadają za zwierzętami, więc raczej mało ich to obchodzi. Nie wiem, czy pies może to jakoś wyczuć, czy nie.
    Przetłumaczony francuski
    Beaujabote
    Beaujabote Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Ten pies jest z Wami od niedawna i skoro nie znacie jego przeszłości – mógł być wcześniej źle traktowany. Na ten moment Twój tata i brat absolutnie nie powinni szukać z nim kontaktu, zwłaszcza gdy pies trzyma się blisko Ciebie. Muszą go całkowicie ignorować, kiedy są w tym samym pokoju. Z czasem psiak zrozumie, że ich obecność nie jest zagrożeniem. Tę więź możecie wzmacniać przez jedzenie – rano miskę niech daje tata, a wieczorem brat (jeśli jest karmiony dwa razy dziennie, albo mogą się wymieniać co drugi dzień).
    Przetłumaczony francuski
    E
    Zgłoś
    Ma około roku. Nie znam jego dokładnego wieku – trafił do schroniska prosto z ulicy i na podstawie zębów powiedzieli mi, że urodził się mniej więcej we wrześniu 2018 roku.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Ile lat ma ten psiak?
    Przetłumaczony francuski
    E
    Zgłoś

Niech nie wymuszają kontaktu, bo pies będzie się tylko jeszcze bardziej wycofywał.

To co w takim razie mam zrobić, żeby w końcu ich zaakceptował?

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Niech nie wymuszają kontaktu na siłę, bo pies tylko bardziej się wycofa.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 12

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post