Mój pies wyrywa sierść mojemu drugiemu psu

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Mój bernardyn Icetea musi mieć chyba jakiś problem behawioralny, bo miewa takie swoje momenty szaleństwa. Nie potrafię tego wyjaśnić...

W zeszłym roku, kiedy Muffin był jeszcze szczeniakiem, Icetea wyrywał mu albo wygryzał sierść. Wyglądało to tak, jakby go golił. Muffin nie miał już włosów z tyłu ud i na grzbiecie. Zadzwoniłam do mojego weterynarza (a konkretnie do asystentki), ale nie potrafiła mi pomóc, mówiła, że nigdy o czymś takim nie słyszała. Muffinowi to najwyraźniej nie przeszkadza, bo po prostu mu na to pozwala.

No i teraz znowu się to zaczęło. Bardzo mnie to martwi, nie tylko ze względu na Muffina, ale też dlatego, że na początku maja Muffin ma mieć przegląd hodowlany. Jeśli nie będzie miał sierści, to nie będę mogła go wystawić.

W zeszłym tygodniu psy miały kontakt z suczką, która niosła zapach innej suki z cieczką. Czy to mogło mu jakoś uderzyć do głowy? Czy to możliwe, że przez to bierze Muffina za samicę?

Czy ktoś z Was spotkał się już kiedyś z takim problemem?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • N
    Nanie50 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór, Icetea, mój bernardyn, musi mieć jakiś problem behawioralny, miewa takie napady szaleństwa. Już tłumaczę... W zeszłym roku, kiedy Muffin był jeszcze szczeniakiem, Icetea wyrywał mu albo wygryzał sierść. Wyglądało to tak, jakby go golił. Muffin nie miał już włosów na tyle ud i na grzbiecie. Zadzwoniłam do mojego weterynarza (a właściwie do asystentki), ale nie potrafiła mi tego wyjaśnić, mówiła, że nigdy o czymś takim nie słyszała. Muffinowi to najwyraźniej nie przeszkadza, bo na wszystko mu pozwala. No i od niedawna znowu się to zaczęło. Martwi mnie to nie tylko ze względu na Muffina, ale też dlatego, że na początku maja mamy zaplanowany przegląd hodowlany. Jeśli nie będzie miał sierści, to nie przejdziemy kwalifikacji. W zeszłym tygodniu psy miały kontakt z suczką, od której bił zapach innej suki z cieczką. Czy to mogło mu uderzyć do głowy? Czy przez to może brać Muffina za samicę? Czy ktoś z Was miał już taki problem? Cześć Elodie, Mam ten sam problem z moimi psami. Czy udało Ci się znaleźć jakieś rozwiązanie? Dzięki
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jesteśmy do usług, jeśli tylko możemy w czymś pomóc. Miłego dnia.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dziękuję Wam, teraz już zaczynam to wszystko lepiej rozumieć

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jak przy wszystkich nerwicach i natręctwach, bywają okresy trudniejsze i te nieco lżejsze. W zależności od momentu, odczuwa się to mniej lub bardziej dotkliwie. To zawsze kwestia stresu.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Twoje podwórko a las to nie to samo! On musi zająć głowę czymś innym, poznając nowe zapachy, inne miejsca i nowych kumpli. To wszystko siedzi w jego głowie i musi po prostu trochę wysilić szare komórki!

Zgadzam się, że to wszystko siedzi w jego głowie. Tylko że jeśli on wyrywa sierść Muffinowi dla rozrywki, to będę musiała znaleźć mu jakieś zajęcie, które zastąpi tę jego nową „zabawę”. To nie będzie łatwe, bo to musi być coś, co będzie robił kilka razy dziennie. Ale dlaczego to się dzieje tylko okresowo, a nie cały czas? Przecież nic nie zmieniamy w naszych codziennych nawykach.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Twoje podwórko a las to nie to samo! On musi zająć głowę czymś innym, odkrywając nowe zapachy, inne miejsca i nowych kumpli. To wszystko dzieje się w jego głowie i musi mieć okazję, żeby trochę wysilić szare komórki!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Przydałoby się przede wszystkim, żeby mógł się wyszaleć w lesie bez smyczy!

Wyszaleć to on się już wyszaleje u nas, mają ponad 3000 m² terenu i całkiem nieźle z niego korzystają. Tak biega, że brakuje mu z trzydzieści kilo. Nie zatrzymuje się ani na sekundę... więc nie wydaje mi się, żeby to akurat tego mu brakowało.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Najważniejsze, żeby mógł się porządnie wybiegać w lesie bez smyczy!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dla bernardyna dawałabym 6 do 8 kropli, 4 razy dziennie przez miesiąc, żeby zobaczyć, czy będzie jakiś efekt. Trzeba to koniecznie połączyć z długimi spacerami, żeby go zmęczyć i odstresować. Tu leży rozwiązanie. Dajcie znać, co u Was! Dzięki.

Zaczynam podawać krople Bacha jeszcze dzisiaj. Jeśli chodzi o spacery, muszę poczekać na męża, bo dwa psy i wózek to będzie spore wyzwanie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Pewnie zajęłoby mi to trochę czasu, żeby dokładnie wytłumaczyć co i jak, ale osobiście stawiam na bezpośrednią komunikację. W takiej sytuacji po prostu kazałbym psu przestać. Inne szkoły sugerują raczej odwracanie uwagi i przekierowanie psa na inne zachowanie. Wszystko zależy od Waszej dyspozycyjności. Trzeba zareagować w odpowiednim momencie – najlepiej na sekundę przed samym „wybrykiem”. Ostateczny cel, niezależnie od metody, jest taki sam: żeby bernardyn przestał wyskubywać sierść drugiemu psu. Będę go obserwować, żeby zobaczyć, czy jakoś specyficznie się zachowuje, zanim przejdzie do czynów – dzięki temu będę mógł odwrócić jego uwagę wcześniej.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 14

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post