Mój pies wyrywa sierść mojemu drugiemu psu

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Mój bernardyn Icetea musi mieć chyba jakiś problem behawioralny, bo miewa takie swoje momenty szaleństwa. Nie potrafię tego wyjaśnić...

W zeszłym roku, kiedy Muffin był jeszcze szczeniakiem, Icetea wyrywał mu albo wygryzał sierść. Wyglądało to tak, jakby go golił. Muffin nie miał już włosów z tyłu ud i na grzbiecie. Zadzwoniłam do mojego weterynarza (a konkretnie do asystentki), ale nie potrafiła mi pomóc, mówiła, że nigdy o czymś takim nie słyszała. Muffinowi to najwyraźniej nie przeszkadza, bo po prostu mu na to pozwala.

No i teraz znowu się to zaczęło. Bardzo mnie to martwi, nie tylko ze względu na Muffina, ale też dlatego, że na początku maja Muffin ma mieć przegląd hodowlany. Jeśli nie będzie miał sierści, to nie będę mogła go wystawić.

W zeszłym tygodniu psy miały kontakt z suczką, która niosła zapach innej suki z cieczką. Czy to mogło mu jakoś uderzyć do głowy? Czy to możliwe, że przez to bierze Muffina za samicę?

Czy ktoś z Was spotkał się już kiedyś z takim problemem?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wyjaśnianie wszystkiego krok po kroku zajęłoby pewnie sporo czasu, ale ja osobiście stawiam na bezpośrednią komunikację. W takim przypadku po prostu dałbym psu wyraźnie do zrozumienia, żeby przestał to robić.

Inne szkoły trenerskie wolą raczej odwracanie uwagi i przekierowanie psa na inne zachowanie.

Uda Ci się to tylko dzięki Twojej dużej dyspozycyjności. Musisz reagować w odpowiednim momencie – najlepiej na ułamek sekundy przed tym, jak pies zacznie broić.

Niezależnie od wybranej metody, ostateczny cel jest jeden: sprawić, żeby bernardyn przestał "skubać" tego drugiego.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    W przypadku bernardyna podawałbym od 6 do 8 kropli 4 razy dziennie przez miesiąc, żeby sprawdzić, czy pojawią się jakieś efekty. Koniecznie trzeba do tego dołożyć długie spacery, żeby go porządnie zmęczyć i odstresować. To jest klucz do sukcesu. Daj znać, co u Was słychać! Dzięki.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

TRICHOFAGIA: Nerwica dość podobna do samookaleczania, która może dotykać psy nadmiernie nerwowe, zestresowane, trzymane w zamknięciu. Często dotyczy to psów, które się nudzą. Trzeba mu zapewnić jak najwięcej zajęć, to jedyne rozwiązanie problemu. Zabawy, sporty, spacery itp. Nie zakładaj mu kagańca – nawet jeśli jest to skuteczne, by chronić sierść drugiego psiaka, to tylko pogorszy jego problem. Tym bardziej go nie karć, bo tylko zwiększysz jego stres. Spróbuj zachować spokój i nie reagować na ten problem, możesz też wypróbować krople Bacha. Powodzenia!

Nie sądziłam, że może się nudzić, są bardzo zżyci z Muffinem, bez przerwy się bawią albo przytulają, no i są z nami przez cały dzień. Jestem na urlopie wychowawczym. Zabawy w pojedynkę są u niego prawie niemożliwe, on nie lubi bawić się zabawkami, kręcą go tylko takie „przepychanki”, że tak powiem. A to w końcu bernardyn, więc sami rozumiecie... nie to, że nie lubię się bawić, no ale...

A co do kropli Bacha, to kojarzę je, ale nie wiedziałam, że są dla psów... ile razy mam mu psiknąć do pyska?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

TRICHOFAGIA: To rodzaj nerwicy, bardzo przypominający samookaleczanie. Często dotyka psy nadmiernie nerwowe, zestresowane lub takie, które spędzają zbyt dużo czasu w zamknięciu. Zazwyczaj cierpią na nią zwierzaki, które po prostu się nudzą. Jedynym skutecznym rozwiązaniem jest zapewnienie psu jak największej ilości zajęć – wspólne zabawy, psie sporty, długie spacery itp. Pod żadnym pozorem nie zakładaj mu kagańca! Nawet jeśli pomoże to uchronić sierść drugiego psiaka przed wygryzaniem, to tylko pogorszy stan emocjonalny Twojego psa. Nie wolno go też karcić, bo to tylko potęguje stres. Najlepiej starać się zachować spokój i nie reagować zbyt emocjonalnie na sam problem. Możesz też wypróbować krople Bacha. Powodzenia!

Przetłumaczony francuski
  • 14 komentarzy na temat 14

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post