Mój pies zjadł martwego królika, co robić?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Hejka,
Małe wieści od mojej suni. Noc minęła spokojnie, a i dzisiaj w ciągu dnia nie działo się nic niepokojącego 👌🏾
biorąc pod uwagę normalny czas trawienia wynoszący od około 5 do 16 godzin,
będziesz mogła monitorować jej kupy...
jeśli chodzi o jutrzejszą miskę, możesz podzielić jedzenie na 3 mniejsze porcje... w zależności od jej karmy...
to pozwoli jej układowi pokarmowemu trochę odpocząć...
dobranoc tobie i twojej małej
Do jutra
Dziękuję za waszą pomoc
Nie ma śladów kości ani krwi
Tak, ja też postawiłam jego legowisko obok swojego łóżka i ostatnia noc minęła spokojnie. Będę tak robić jeszcze przez jakiś czas, żeby mieć pewność, że wszystko jest w porządku
Na razie rano zwymiotowała dwa razy, ale od tamtej pory spokój i całkiem żwawo bryka po ogrodzie.
Miejmy nadzieję, że wszystko będzie dobrze 🤞🏽
Ja też mam nadzieję, że nic jej nie będzie...
Jeśli masz wątpliwości (miej ją blisko siebie tej nocy, żeby móc ją lepiej obserwować)
A jutro zobaczysz, w jakiej jest formie i czy z trawieniem wszystko okej – wtedy ocenisz, czy potrzebny będzie weterynarz...
Minęło już 18 godzin... i jak jej zachowanie?
Bardziej bym się martwiła, gdyby Twoja sunia zjadła jakąś padlinę (typu dzik) albo coś zupełnie niezidentyfikowanego...
Dzień dobry,
Dziękuję za odpowiedź, spróbuję tak zrobić. Na szczęście nie zjadła tego w całości...
Faktycznie znalazłam resztki. Nie gniewam się na nią za bardzo, po prostu boję się, żeby nic jej nie było. Ona ma ten niefortunny nawyk zjadania wszystkiego, co popadnie, i przez to zaliczyliśmy już kiedyś wizytę na ostrym dyżurze u weterynarza. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.
W każdym razie dziękuję bardzo za wasze rady, dzięki.
Dzień dobry
Twoja suczka powinna to przetrawić bez większych sensacji żołądkowych. Jeśli masz w domu węgiel aktywny (taki jak Carbolevure), możesz jej podać odrobinę.
Około pół łyżeczki do herbaty...
A w razie wymiotów podaj Phosphalugel lub Polysilane (leki dla ludzi), w takiej samej dawce...
Jeśli nie masz tych leków, dodaj do jej miski łyżeczkę oleju kuchennego (oliwy z oliwek lub innego, byle nie z orzeszków ziemnych)...
Znalazłaś jakieś resztki królika czy pożarła go w całości?
Na razie obserwuj, czy nie pojawią się wymioty, biegunka, ewentualnie gorączka itp.
Psy na surowej diecie / BARF jedzą króliki i ich układ pokarmowy jest do tego przyzwyczajony.
Jeśli chodzi o mięso czy mięsne kości, które psy zakopują, mogą one leżeć w ziemi całkiem długo, zanim pies je odkopie...
Bardzo mi przykro z powodu grobu Twojego królika.
Nie miej tego za złe swojej suczce, ten zapach musiał być dla niej ogromną pokusą...
Bangdji (Twoje psy miały szczęście, ja jestem bardzo nieufna, bo nigdy nie wiadomo, czy myszy lub nornice nie zjadły wcześniej jakiejś trutki na szczury...)
Jeśli jutro będzie apatyczna (będzie jej jeździć w brzuchu), udaj się do weterynarza.
I przyda się porządne odrobaczanie...
Swoje króliki chowałam w metalowych puszkach po ciastkach; po kilku latach szczątki wracały do ziemi, a puszka lądowała w koszu.