Mój prawie 3-miesięczny szczeniak pije mnóstwo wody i strasznie dużo sika

Mad Max
Mad max Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór wszystkim!

Mam mały problem z Kaiserem, który za 10 dni skończy 3 miesiące. Pije on bardzo dużo wody i bez przerwy sika wszędzie w domu. Do tego w ogóle mnie nie słucha – staram się go nagradzać, gdy jest posłuszny, ale w kwestii sikania nic nie działa. Próbowałem już dawać mu do powąchania to, co nabroił, i izolować go na 3-4 minuty, ale jak tylko kończy karę, to sika znowu i znowu. Bardzo potrzebuję waszej pomocy, doradźcie coś, proszę!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

16 odpowiedzi
Sortuj według:
  • D
    Del2244 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W takim razie jego porcje wyglądają bardzo dobrze 😊

Z tego, co udało mi się wyczytać (co zresztą pozwoliło mi poprawić kilka błędów w moich własnych posiłkach), lepiej podawać mocno rozgotowany ryż niż ziemniaki. Jeśli chodzi o oleje, to polecam olej z łososia (bogaty w kwasy omega) i co najważniejsze – pamiętaj o dodaniu suplementu mineralnego (wapnia).

Daj znać, co u Was słychać i do usłyszenia!

Przetłumaczony francuski
    Mad Max
    Zgłoś

Jak do Was wcześniej pisałam, byłam w trasie (wiem, telefon za kółkiem to kiepski pomysł)!!! Przez brak skupienia człowiek wypisuje potem rzeczy, których normalnie by nie zrobił!!

Przetłumaczony francuski
    Mad Max
    Zgłoś
    Dobry wieczór, przecież ten posiłek, o którym wspomniałem wyżej, nie jest podawany cały czas 😩. Jego dieta jest stale urozmaicana. To tak jak z nami, ludźmi – nie możemy przecież jeść codziennie tego samego!! Zapomniałem dodać, że daję mu też mięso mielone, filety od czasu do czasu (raz w tygodniu), marchewkę, ziemniaki, groszek, fasolkę szparagową – wszystko bez soli i z dodatkiem oliwy z oliwek na lepszą pracę jelit. Jeśli chodzi o żółtka jaj i gotowe pasztety, to dostaje je tylko raz lub dwa razy na dwa tygodnie, a te 90% kurczaka, które zjada, to po prostu pierś z kurczaka. Chciałem Wam też bardzo podziękować za wszystkie udzielone informacje – w końcu trafiłem na stronę, gdzie ludzie naprawdę sobie pomagają!
    Przetłumaczony francuski
    D
    Zgłoś

Wędliny, pasztety drobiowe (takie gotowe ze stoiska garmażeryjnego?)... to wszystko jest o wiele za słone dla szczeniaka, a nawet dla dorosłego psa. To wyjaśnia jego ogromne pragnienie, a przy takim jedzeniu nerki mogą po prostu nie dawać rady.

Świeże mięso, fasolka (+ marchewka) i ryż, wszystko gotowane w wodzie bez soli (ryż powinien być lekko rozgotowany). Do każdej miski dodaj odrobinę oleju roślinnego i dawkę suplementu witaminowo-mineralnego (np. preparat typu Canvit). To taka podstawa diety domowej – w internecie znajdziesz dokładne dawkowanie i inne przepisy. Jest to trochę pracochłonne i zajmuje czas, ale jak już wpadniesz w rytm, to będzie po prostu jak gotowanie dodatkowego posiłku dla dziecka z alergią 😉

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No nie, jeśli dajesz mu samo białko, to tak nie może być... warzywa też są potrzebne.

Jeśli chcesz go karmić jedzeniem domowym, musisz się najpierw doedukować, bo w przypadku szczeniąt niezbędna jest też suplementacja.

Nadmiar białka może doprowadzić do niewłaściwej pracy nerek, przez co pies będzie pił i sikał więcej niż normalnie.

Nie dawaj szczeniakowi wędlin i nie karm go samym kurczakiem i jajkami!

Przetłumaczony francuski
    Mad Max
    Zgłoś
    Docline, tak, właśnie tak robię – kiedy jest posłuszny, okazuję mu wielką radość i zawsze wlatuje jakaś nagroda. A co do mleka, to racja, czytałem dzisiaj rano na innym forum, że po odstawieniu mleko nie powinno już gościć w jego diecie. Od jutra już mu go nie będę dawać. Poza tym wszystko super, dzięki wielkie!
    Przetłumaczony francuski
    Mad Max
    Zgłoś

Del2244, wędliny i drób w formie pasztetu wymieszaj z 2-3 żółtkami (Kaiser to straszny łasuch). Podawaj solidne porcje 2-3 razy dziennie. A co do mleka, to masz rację – czytałem dziś rano, że w jego wieku nie ma już sensu mu go podawać.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zwierzak po odstawieniu od matki nie toleruje już mleka, a zwłaszcza krowiego.

Wszystkie maluchy sikają wtedy, kiedy poczują potrzebę – po prostu sprząta się to bez zbędnego zamieszania i tyle. Nikt nic na to nie poradzi, taka już natura.

Wypracujcie sobie po prostu nawyk okazywania wielkiej radości, gdy załatwi się na dworze. Jak tylko zacznie nad tym panować, sam będzie chciał sprawić wam przyjemność i robić tam, gdzie należy. To właśnie przez pośpiech stwarzamy problemy tam, gdzie wcale nie powinno ich być.

Przetłumaczony francuski
    D
    Zgłoś

Dzień dobry

Małe odejście od głównego wątku: kurczak (w jakiej formie?), żółtko jaja i mleko (to ostatnie nie jest już potrzebne w tym wieku, zwłaszcza jeśli nie jest to mleko modyfikowane)... i co poza tym? Jeśli to naprawdę wszystko, to właśnie tutaj może leżeć problem.

Niezbilansowana dieta może prowadzić do nieprawidłowego funkcjonowania niektórych narządów, w szczególności nerek. Proszę skonsultować sposób żywienia z weterynarzem. W pełni rozumiem, jeśli nie chce Pan/Pani podawać mu suchej karmy, ale ważne jest, aby dieta zapewniała mu wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego wzrostu i zachowania zdrowia.

Przetłumaczony francuski
    Mad Max
    Zgłoś

Dzięki za wszystkie wasze analizy... Cały czas daję mu kurczaka, żółtka jaj i mleko, więc też myślę, że to przez to, że ciągle ma sucho w pyszczku, stąd to ogromne pragnienie. W poniedziałek idę z nim do weterynarza i dam wam znać, co i jak. Mam tylko nadzieję, że to nic poważnego.

Przy naszych małych pupilach człowiek zawsze uczy się czegoś nowego.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 16

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post