Mój prawie 3-miesięczny szczeniak pije mnóstwo wody i strasznie dużo sika

Mad Max
Mad max Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór wszystkim!

Mam mały problem z Kaiserem, który za 10 dni skończy 3 miesiące. Pije on bardzo dużo wody i bez przerwy sika wszędzie w domu. Do tego w ogóle mnie nie słucha – staram się go nagradzać, gdy jest posłuszny, ale w kwestii sikania nic nie działa. Próbowałem już dawać mu do powąchania to, co nabroił, i izolować go na 3-4 minuty, ale jak tylko kończy karę, to sika znowu i znowu. Bardzo potrzebuję waszej pomocy, doradźcie coś, proszę!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

16 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Evenhela
    Evenhela Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry.

Tak jak było wspomniane wcześniej, myślę, że wizyta u weterynarza by nie zaszkodziła, bo wygląda na to, że maluch naprawdę dużo sika ^^

A dajesz mu może sporo smaczków? Na przykład uszy wieprzowe? Po takich przekąskach psy zazwyczaj piją o wiele więcej.

Jeśli chodzi o naukę czystości, to w tym wieku pieski nie potrafią jeszcze długo trzymać moczu. Wytrzymują jakieś 2 do 3 godzin, co oznacza sporo wyjść na siku w ciągu dnia ^^

W nocy zazwyczaj wytrzymują trochę dłużej, bo po prostu śpią.

Mój nauczył się czystości, jak miał 4,5 miesiąca, ale u niektórych psiaków trwa to do 5 czy 6 miesięcy.

Z czasem zrozumie, o co chodzi z sikaniem na zewnątrz, ale na razie fizycznie nie da rady długo wytrzymać, więc „puf” i wypadek gotowy ^^

W żadnym wypadku nie wolno go karać. Jeśli złapiesz go na gorącym uczynku, powiedz stanowcze „nie”, weź go i wyjdźcie na dwór. Jak już będziecie na zewnątrz, zachęć go do sikania. Nawet jeśli opróżnił się już w domu, to nic nie szkodzi – i tak go wyprowadź. A jeśli uda mu się zrobić coś na dworze, to zrób mu taką radosną fetę, jak nigdy wcześniej xD

Powodzenia!

Przetłumaczony francuski
    M
    Myma Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Właśnie o to chodzi – dopóki nie wiesz, czy to nie są jakieś problemy zdrowotne, nie karz go, bo to nie jego wina. W tym wieku maluch nie potrafi jeszcze zbyt długo trzymać moczu, więc jeśli przyłapiesz go na gorącym uczynku, po prostu wynieś go na zewnątrz, mówiąc ewentualnie „nie, siku robimy na dworze”. A kiedy już załatwi się na dworze, koniecznie go porządnie pochwal. Nauka czystości po prostu wymaga czasu. Mimo wszystko wizyta u weterynarza to faktycznie dobry pomysł. Mój psiak w tym wieku też pił mnóstwo wody i mimo że różne badania nic nie wykazały, to po prostu z tego wyrósł. Ale lepiej to skontrolować, żeby mieć pewność.
    Przetłumaczony francuski
    Mad Max
    Zgłoś

Tak, zabiorę go w poniedziałek, żeby wykluczyć ewentualne problemy z nerkami lub coś innego…

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hmm, może krótka wizyta u weterynarza by się przydała? :)

Przetłumaczony francuski
    Mad Max
    Zgłoś

Dziękuję za szybką odpowiedź. Staram się być cierpliwy, ale naprawdę się martwię i zastanawiam się, czy tak częste oddawanie moczu w ciągu dnia jest normalne?

Dodam, że wychodzę z nim często, nawet 5 razy dziennie na około 20 minut po każdym jedzeniu i piciu, ale problem polega na tym, że on sika bardzo, bardzo dużo. Zastanawiałem się, czy nie kryje się za tym jakaś choroba, np. niewydolność nerek lub coś w tym rodzaju, albo cukrzyca, o której czytałem na różnych forach. Mogę śmiało powiedzieć, że sika od 20 do 30 razy dziennie. Czy powinienem się niepokoić? Dziękuję.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Twoja metoda nie jest dobra. Wsadzanie mu nosa w siuśki nic nie da, nie zrobi to na nim większego wrażenia – zresztą wąchanie śladów moczu to dla psa zupełnie naturalne zachowanie. Karanie go za to, że nie potrafi jeszcze wytrzymać, też nie jest najlepszym pomysłem. Jest po prostu za mały, żeby wstrzymywać się przez dłuższy czas. To nie jego wina, nie potrafi inaczej, więc nie zasługuje na karę. Najlepszym rozwiązaniem jest po prostu wyprowadzanie go tak często, jak tylko się da. Zdarzyła się wpadka? Nic nie szkodzi, przetrzyj podłogę mopem i zaraz potem wyjdź z nim na dwór. Wyprowadzaj go krótko po jedzeniu, piciu, spaniu czy zabawie... to są momenty, w których psu najbardziej chce się załatwić. A przede wszystkim bądź cierpliwy i wyrozumiały, w tym wieku maluch nie potrafi jeszcze długo wytrzymać.
    Przetłumaczony francuski
  • 16 komentarzy na temat 16

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post