Mój prawie 3-miesięczny szczeniak pije mnóstwo wody i strasznie dużo sika
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzień dobry.
Tak jak było wspomniane wcześniej, myślę, że wizyta u weterynarza by nie zaszkodziła, bo wygląda na to, że maluch naprawdę dużo sika ^^
A dajesz mu może sporo smaczków? Na przykład uszy wieprzowe? Po takich przekąskach psy zazwyczaj piją o wiele więcej.
Jeśli chodzi o naukę czystości, to w tym wieku pieski nie potrafią jeszcze długo trzymać moczu. Wytrzymują jakieś 2 do 3 godzin, co oznacza sporo wyjść na siku w ciągu dnia ^^
W nocy zazwyczaj wytrzymują trochę dłużej, bo po prostu śpią.
Mój nauczył się czystości, jak miał 4,5 miesiąca, ale u niektórych psiaków trwa to do 5 czy 6 miesięcy.
Z czasem zrozumie, o co chodzi z sikaniem na zewnątrz, ale na razie fizycznie nie da rady długo wytrzymać, więc „puf” i wypadek gotowy ^^
W żadnym wypadku nie wolno go karać. Jeśli złapiesz go na gorącym uczynku, powiedz stanowcze „nie”, weź go i wyjdźcie na dwór. Jak już będziecie na zewnątrz, zachęć go do sikania. Nawet jeśli opróżnił się już w domu, to nic nie szkodzi – i tak go wyprowadź. A jeśli uda mu się zrobić coś na dworze, to zrób mu taką radosną fetę, jak nigdy wcześniej xD
Powodzenia!
Tak, zabiorę go w poniedziałek, żeby wykluczyć ewentualne problemy z nerkami lub coś innego…
Hmm, może krótka wizyta u weterynarza by się przydała? :)
Dziękuję za szybką odpowiedź. Staram się być cierpliwy, ale naprawdę się martwię i zastanawiam się, czy tak częste oddawanie moczu w ciągu dnia jest normalne?
Dodam, że wychodzę z nim często, nawet 5 razy dziennie na około 20 minut po każdym jedzeniu i piciu, ale problem polega na tym, że on sika bardzo, bardzo dużo. Zastanawiałem się, czy nie kryje się za tym jakaś choroba, np. niewydolność nerek lub coś w tym rodzaju, albo cukrzyca, o której czytałem na różnych forach. Mogę śmiało powiedzieć, że sika od 20 do 30 razy dziennie. Czy powinienem się niepokoić? Dziękuję.
16 komentarzy na temat 16