Mój szczeniak ciągle męczy mojego 5-letniego psa!!

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć! Mam problem, bo parę dni temu wzięłam szczeniaka i całkiem dobrze zadomowił się już w domu.

Ale od tego czasu mój pies nie może nawet spokojnie przejść, żeby maluch go nie podgryzał – nie daje mu nawet zjeść w spokoju :(

Pomóżcie mi, ten biedny pies nie może nic zrobić!! Mam nadzieję, że ktoś z was ma jakiś pomysł, wielkie dzięki!!! 🙂

Pozdrawiam, Rocknine

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Wielkie dzięki, spróbuję. Mój york jest bardzo posłuszny, ale moja amstaffka ma z tym trochę problemów, jest strasznie uparta lol. Miłego wieczoru.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

U mnie problem jest taki, że mój york nie daje sobie w kaszę dmuchać przy moim młodym staffiku. Boję się, że pewnego dnia naprawdę się pogryzą. Mała chce się tylko bawić, ma dopiero prawie 5 miesięcy, ale im bardziej ją powstrzymuję, tym bardziej ona na niego naskakuje. Muszę ich rozdzielać.

Suczki rzadko się gryzą, ale twój york najwyraźniej nie ma ochoty na zabawy :/ Mój szczeniak robi ze starszym psem wszystko, co chce, tamten już nie ma przez niego życia, gryzie małego, ale ten i tak nic sobie z tego nie robi i wraca. Musisz po prostu uzbroić się w cierpliwość, a w międzyczasie ucz go komend. Ja uczę mojego malucha skakać ;) Miłego popołudnia!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    U mnie problem polega na tym, że mój york nie daje sobie wejść na głowę mojemu młodemu staffikowi i boję się, że któregoś dnia naprawdę się pogryzą. Mała chce się tylko bawić, ma dopiero prawie 5 miesięcy, ale im bardziej próbuję ją powstrzymać, tym bardziej ona się nakręca i go zaczepia. Muszę ich po prostu rozdzielać.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

U mnie to samo, marylia

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mam taki problem między moim starszym psem a szczeniakiem cairna

No cóż, staruszek stara się jak może i na niego powarkuje, ale mój 4-miesięczny maluch kompletnie nic sobie z tego nie robi

Kiedy mówię mu „nie”, przestaje i szuka sobie innego celu

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mam ten sam problem. Moja sunia amstaffa ma prawie 5 miesięcy i chce się tylko bawić z moim 7-letnim yorkiem. Niestety przy jej gabarytach robi mu po prostu krzywdę.

Przetłumaczony francuski
    Humeur-De-Chien
    Humeur-de-chien Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

pies w końcu sam zdecyduje się przywołać szczeniaka do porządku. Z zasady najlepiej pozwolić im samym to rozegrać.

Absolutnie się z tym zgadzam.

Pamiętaj jednak, że nie każdy pies ma predyspozycje do bycia takim „regulatorem”, a nie każdy szczeniak przeszedł pełną naukę i nabył wszystkie umiejętności społeczne podczas socjalizacji pierwotnej. To właśnie dlatego nie powinno się brać szczeniaka zbyt wcześnie.

Ale spokojnie, ten większy raczej nie da się zamęczyć, jeśli uzna, że maluch przesadza. To też będzie dla szczeniaka świetna lekcja.

Znam mnóstwo psów o anielskiej cierpliwości, ale żaden z nich nie jest masochistą. ;)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki za rady, ale problem w tym, że nawet na spacerze te smycze się plączą i w ogóle. Traktuje go jak swojego starszego brata, ale spróbuję nauczyć go tej komendy, wielkie dzięki :)!

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Véro ma rację, pies w końcu sam ustawi szczeniaka. Najlepiej dajcie im spokój i pozwólcie im samym to między sobą załatwić.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Twój starszy pies powinien go w końcu ustawić do pionu! Pewnie sam to zrobi, jak już będzie miał naprawdę dość!

Zacznij już teraz uczyć szczeniaka komendy „nie wolno”. Jeśli nie słucha, wydaj jakiś dźwięk, który go przestraszy, żeby przestał męczyć drugiego psa.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post