Mój szczeniak ma czkawkę

Péla
Péla Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mój 2-miesięczny szczeniak często ma czkawkę. Zastanawiam się, czy to normalne. Zdarza się to jej często po jedzeniu, a dzisiejszej nocy też ją dopadło.

Czy to normalne? I co można z tym zrobić?

Dzięki

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Mój 2-miesięczny szczeniak często ma czkawkę. Zastanawiam się, czy to normalne. Ma ją często po jedzeniu, a dzisiaj w nocy też ją złapało.

Czy to normalne? I co można z tym zrobić?

Dzięki

Sporo filozofowałem na temat czkawki. Wiem, co może ją wywoływać i co może ją zatrzymać.

Uwielbiam mieć czkawkę, bo potrafię sprawić, że przestaje. To taka ciekawa gra na koncentrację.

Więc tak, sądząc po Twojej historii, można powiedzieć, że Twój pies ma trudności z koordynacją oddychania podczas jedzenia lub picia.

U ludzi to działa podobnie. Wyobraź sobie, że jesteś na kolacji walentynkowej tylko we dwoje. Bierzesz łyk dobrego czerwonego wina i w tym samym momencie Twoja druga połówka rzuca żartem. Wybuchasz śmiechem, ale nie zdążyłeś jeszcze przełknąć. Jeśli pozwolisz temu śmiechowi wybrzmieć, Twoja ukochana osoba dostanie winem prosto w twarz. A to raczej nie wchodzi w grę w walentynki.

Wewnątrz dochodzi więc do małego konfliktu, którym musi zarządzić między innymi przepona – pojawia się skurcz i tak zaczyna się czkawka. Dostajesz czkawki w wyniku tego żartu, z którego fizycznie nie mogłeś się w tej chwili zaśmiać. To właśnie ją wywołuje. Podobnie jest z dymem papierosowym, który źle „wejdzie” i chce Ci się kaszleć, ale jednocześnie powstrzymujesz ten kaszel. Na przykład, gdybyś zapalił papierosa w konfesjonale w kościele. Pojawia się ksiądz, dławisz się, ale nie chcesz zakaszleć. Skurcz = początek czkawki.

A jak ją zatrzymać? To fascynujące. Wystarczy powstrzymać następne „czknięcie”. „Które następne?”. No, to kolejne. Jeśli uda Ci się zatrzymać choć jedno, łańcuch zostaje przerwany. Mimowolny skurcz znika.

Pies potrafi pić i jeść, jednocześnie oddychając. Słychać, jak oddychają podczas picia. Bardzo możliwe, że Twój maluch ma jeszcze trochę problemów z tą techniką. Krztusi się, co wywołuje skurcz i zaczyna się czkawka. HDC wspomina o karmie. Granulki pylą (podczas gryzienia), pył z karmy dostaje się do dróg oddechowych, pies się krztusi, skurcz = czkawka.

Zatrzymanie jej u psa to dziecinna igraszka, wystarczy go rozproszyć. Jeśli jego uwaga zostanie odwrócona w momencie, gdy „następne czknięcie” powinno się pojawić – i po sprawie. Czkawka mija.

U ludzi działa to dokładnie tak samo. Ten trik z piciem wody z drugiej strony szklanki? Działa właśnie dlatego. Bo skupiamy się na czymś innym, próbując pić „do góry nogami” i nie zalać sobie przy tym koszuli. Jeśli to powstrzyma jedno czknięcie, przerywa całą serię. Osobiście lubię wyłączyć wszystko, co mnie rozprasza (telewizor, radio) i koncentruję się na tym, żeby przechwycić ruch przepony. To tak proste, że aż czuję niedosyt, kiedy przechodzi mi tak szybko za każdym razem.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

🙂 Wielkie dzięki.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

🙂 Wielkie dzięki.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Miałem to samo z moim nowofundlandem, jak był jeszcze malutki, nie martw się, to samo przejdzie.

Cześć, dzięki! U mnie to berneńczyk, więc strasznie się boję. Mój psiak Filou, który już odszedł, miał skręt żołądka – udało się go wtedy uratować, bo zareagowaliśmy w porę, ale przez to teraz strasznie szybko się martwię. U niej dzieje się to często, jak śpi!!!!! Wielkie dzięki za info.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć.

To zupełnie normalne, szczeniaki tak mają, bo rosną.

Tylko pilnuj, żeby nie pojawiły się przy tym inne objawy, bo wtedy trzeba już skonsultować się z weterynarzem.✌

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć! Moje dwudniowe szczeniaki często mają czkawkę. Chciałbym wiedzieć, czy to normalne u tak młodych piesków? Dzięki!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mój szczeniak też ma czkawkę. Myślę, że to normalne, zwłaszcza jak są jeszcze takie małe.
    Przetłumaczony francuski
    Humeur-De-Chien
    Humeur-de-chien Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć Péla,

Wiesz, czkawka u psa jest właściwie tak samo normalna jak u nas. Albo tak samo nienormalna – zależy, jak na to spojrzeć.

Dieta oparta na suchej karmie sprzyja (zbyt!) szybkiemu jedzeniu i sprawia, że psu brakuje odpowiedniej aktywności związanej z gryzieniem i żuciem.

Jeśli podajesz mu suchą karmę, spróbuj znaleźć jakieś sposoby, żeby wydłużyć czas posiłku:

- Zabawki typu dozownik na karmę

- Karma schowana na dnie pudełka (lub kilku pudełek) wypełnionego zabawkami

- Rozsypanie karmy na podłodze na dużej powierzchni

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Czkawka u szczeniaków to normalna sprawa, Twój weterynarz na pewno Ci to potwierdzi. Mój ma ją często po jedzeniu, piciu i po wysiłku, nie ma się czym martwić :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Podałem mojemu szczeniakowi lek doustnie i teraz on cały czas ma czkawkę. Co mam robić?

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 15

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post