Mój szczeniak odmawia suchej karmy i je tylko mięso

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Mam 2-miesięcznego szczeniaka, którego wzięliśmy, gdy miał zaledwie miesiąc. Mała nie chce jeść nic poza mięsem, rybami i kośćmi. Próbuję dawać jej suchą karmę, ale nawet jej nie dotknie. Przez dwa dni próbowałam zostawiać jej tylko same chrupki, myśląc, że w końcu zgłodnieje i je zje, ale nic z tego. Ponieważ i tak nie je zbyt wiele – zjada ledwo 1/4 miski i nigdy nie kończy – zaczęłam dodawać jej mięso do karmy, trochę warzyw, ryżu, oleju, a czasem jajka (taki miks pół na pół: jedzenie gotowane i karma), żeby chociaż cokolwiek tknęła i przełknęła. Ale ona zawsze potrafi to sobie przebrać, wyjada mięso, a resztę zostawia. Próbowałam nawet blendować karmę z warzywami i mieszać to z kawałkami mięsa, ale to nic nie daje – wyłapuje tylko mięsko, a resztę zostawia.

Co dziwne, jak na szczeniaka, który niby mało je, to gdy tylko zaczynam gotować albo otwieram lodówkę, od razu jest przy mnie cała podekscytowana. Bardzo interesuje się też tym, co jemy przy stole i piszczy, żeby jej coś dać. Mamy tylko niskie stoliki kawowe, więc jak coś na nich zostawię, to próbuje to podwędzić – raz przyłapałam ją nawet na zlizywaniu masła!

Właśnie wróciliśmy od weterynarza, który powiedział, że mała jest w świetnej formie i w ciągu miesiąca przybrała 2 kg (nie mam pojęcia, jak ona to zrobiła!). Waży 5 kg w wieku 2 miesięcy, a docelowo jako dorosły pies powinna ważyć około 20 kg.

Jak ją przyzwyczaić do suchej karmy? Nie mam nic przeciwko temu, że je mięso, ale nie może przecież jeść wyłącznie mięsa i kości.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

78 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

🙂

Super wieści w sprawie Xeny i to „może sprawiłoby, że wasze rozstanie byłoby mniej trudne, gdyby miała koleżankę lub kolegę”.

Wymiziaj ode mnie swoją małą

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Beaujabote, chętnie zamieniłabym słońce na trochę deszczu...

Doudou i Lorna, chciałam wam mimo wszystko bardzo podziękować za wasze cenne rady. To dowód na to, że to forum jest mega przydatne – długo myślałam o radzie Lorny w sprawie drugiego sloughi...

Nie mogąc znaleźć Xenie żadnych kumpli do zabawy, podjęliśmy dziś z mężem decyzję: adoptujemy kolejnego szczeniaka rasy sloughi, gdy tylko jakiegoś znajdziemy. Dzwoniliśmy do rolnika, przez którego mamy Xenę – całe jej rodzeństwo zostało już oddane przez właściciela, a potem sprzedane w Europie. Sloughi to bardzo rzadka rasa, więc będziemy musieli cierpliwie poczekać. Ale już niedługo nie będzie sama.

Wiem, że dwa szczeniaki to nie lada wyzwanie, ale mamy mnóstwo czasu, dużo miejsca i ogromne pokłady miłości... Strasznie się cieszę, i ze względu na Xenę, i na nas...

Przetłumaczony francuski
    Beaujabote
    Beaujabote Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć Jujud

Strasznie zazdroszczę słońca, u nas tylko deszcz, deszcz i deszcz od kilku miesięcy...

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Zgłoś

Hej Jujud

Dzięki za te śliczne zdjęcia. Super, że łapiecie słońce, u nas niestety deszcz i deszcz 😌

Macie świetne miejsca na spacery. 30 minut spacerku w wieku 2 miesięcy jest w sam raz dla rozwoju jego stawów. Przez pierwsze 6 miesięcy nie forsuj go zbyt intensywnie – trzeba uważać na schody i szalone bieganie z dorosłymi psami...

Jeśli chcesz chodzić na dłużej, piesek będzie potrzebował przerw na regenerację... ;-)

Śliczny psiak do zabawy z Xeną

🙂

Wymiziaj ode mnie swoją małą

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To jest Sloughi koło naszej farmy...

Pewnie niedługo będzie miała towarzysza do zabaw...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Przesyłam wam trochę słońca....

Poranny spacerek, chyba wykończyłam Xenę, bo wylądowała u mnie na rękach!

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Zgłoś

Jeśli chodzi o parwowirozę, to zmagałam się z nią u Volki (kiedy miała 4 miesiące).

Przeszłam wtedy na ryż z kurczakiem, bo na samej suchej karmie już kompletnie nie dawała rady...

Wtedy nie znałam jeszcze olejków eterycznych tak jak teraz... ani srebra koloidalnego... ani zielonej glinki...

https://arnaudveto.blogspot.com/2011/09/les-huiles-essentielles.html

Zajrzę tu do was jeszcze po południu...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Aby, znam ten filmik

Obejrzałam go jeszcze przed spotkaniem z moją Sloughi, na godzinę przed! I zapamiętałam z niego przede wszystkim to:

„Sloughi słynie ze swojej ogromnej wrażliwości, hodowca z pasją musi go wychowywać jak własnego syna.

Sloughi jest bardzo dumny i wrażliwy, i nie znosi, gdy się go karci…”

Nigdy nie krzyczę na Xenę i nigdy jej nie skarciłam, to zresztą zupełnie nie leży w mojej naturze i myślę, że nasze charaktery są po prostu dla siebie stworzone.

Rzeczywiście, dzięki Lornie i Doudou jestem w dobrych rękach…

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dobry wieczór. Śledzę ten wątek po cichu i myślę, że zaczyna się właśnie piękna historia z tym poczciwym pieszczochem. Z Lorna, ADB i doudou jesteś w dobrych rękach, one na pewno będą wiedziały, jak doradzić Ci najlepiej. Nie znałem wcześniej tej rasy i trafiłem na ten filmik: https://www.youtube.com/watch?v=avQZ5W0n2kQ
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 78

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post