Mój szczeniak odmawia suchej karmy i je tylko mięso

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Mam 2-miesięcznego szczeniaka, którego wzięliśmy, gdy miał zaledwie miesiąc. Mała nie chce jeść nic poza mięsem, rybami i kośćmi. Próbuję dawać jej suchą karmę, ale nawet jej nie dotknie. Przez dwa dni próbowałam zostawiać jej tylko same chrupki, myśląc, że w końcu zgłodnieje i je zje, ale nic z tego. Ponieważ i tak nie je zbyt wiele – zjada ledwo 1/4 miski i nigdy nie kończy – zaczęłam dodawać jej mięso do karmy, trochę warzyw, ryżu, oleju, a czasem jajka (taki miks pół na pół: jedzenie gotowane i karma), żeby chociaż cokolwiek tknęła i przełknęła. Ale ona zawsze potrafi to sobie przebrać, wyjada mięso, a resztę zostawia. Próbowałam nawet blendować karmę z warzywami i mieszać to z kawałkami mięsa, ale to nic nie daje – wyłapuje tylko mięsko, a resztę zostawia.

Co dziwne, jak na szczeniaka, który niby mało je, to gdy tylko zaczynam gotować albo otwieram lodówkę, od razu jest przy mnie cała podekscytowana. Bardzo interesuje się też tym, co jemy przy stole i piszczy, żeby jej coś dać. Mamy tylko niskie stoliki kawowe, więc jak coś na nich zostawię, to próbuje to podwędzić – raz przyłapałam ją nawet na zlizywaniu masła!

Właśnie wróciliśmy od weterynarza, który powiedział, że mała jest w świetnej formie i w ciągu miesiąca przybrała 2 kg (nie mam pojęcia, jak ona to zrobiła!). Waży 5 kg w wieku 2 miesięcy, a docelowo jako dorosły pies powinna ważyć około 20 kg.

Jak ją przyzwyczaić do suchej karmy? Nie mam nic przeciwko temu, że je mięso, ale nie może przecież jeść wyłącznie mięsa i kości.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

78 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Fajne te piktogramy, od razu wiadomo, czego się spodziewać 😁

Ale to nieprawda, charty to psy bardzo zżyte ze swoim właścicielem, potrafią słuchać. Po prostu nie wolno ich zamęczać „zbędnymi” ćwiczeniami z posłuszeństwa.

Kilka prostych i przydatnych komend, solidna dawka biegania i wszystko gra.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć Doudou i Lorna

Nie zaglądam codziennie do internetu, więc sorki za późną odpowiedź. Tak, Simba uwielbiał wodę, a mieszkałam wtedy blisko morza – to było bardzo wygodne, bo mógł tam chodzić, kiedy tylko chciał. To był taki „pies-kot”, strasznie bezproblemowy i bardzo niezależny. Miałam dom w lesie, bez ogrodzenia, i był wolny, miał swoje drzwiczki dla psa.

Relacja z nim była zupełnie inna niż z Xeną. Był wręcz aż za łatwy, żył sobie po swojemu – przez 8 lat ani razu nie słyszałam, żeby zaszczekał.

Oddałam go na wielką farmę po przeprowadzce na Manhattan. Było ciężko, ale przez te kilka miesięcy w mieszkaniu był strasznie nieszczęśliwy, nie był do tego przyzwyczajony. Wolałam, żeby spędził resztę swoich dni na wolności...

A co do wody, to jasne, to super sprawa, zwłaszcza tutaj. Będziemy sadzić oliwki, kapary i właściwie wszystkie warzywa, taką różnorodną uprawę.

Na razie po zbadaniu wody uznali, że jest za słona. Jestem podłamana, ale myślę, że zrobiliśmy badanie za wcześnie, ledwie 2 godziny po znalezieniu wody.

Lorna, to nie jest jej poduszka, ona ma dużo większe legowisko! To są poduszki z salonu, no ale cóż, ona i tak idzie tam, gdzie chce...

Mam za to dobrą wiadomość – szperając w internecie, znalazłam 2 hotele dla psów, które prowadzą też kursy tresury i szkolenia. Co prawda układanie charta to nie jest zbyt częsty widok. To wygląda raczej tak:

Ale mają do mnie dzisiaj oddzwonić. Gdybym mogła ją zabierać dwa razy w tygodniu na jakieś krótkie lekcje albo chociaż żeby mogła pobawić się z psami, byłoby super!

Obejrzę te filmiki...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć Doudou i Lorna

Nie zaglądam codziennie do internetu, więc przepraszam za późną odpowiedź. Tak, Simba uwielbiał wodę, a mieszkałam wtedy blisko morza – było to bardzo wygodne, bo mógł tam chodzić, kiedy tylko chciał. To był taki pies-kot, bezproblemowy i bardzo niezależny. Miałam dom w lesie, bez ogrodzenia, a on był wolny i miał swoje drzwiczki w drzwiach.

To zupełnie inna relacja niż z Xeną. Był wręcz aż za „łatwy”, żył własnym życiem – przez 8 lat nigdy nie słyszałam, żeby szczekał.

Oddałam go na duże gospodarstwo po tym, jak przeprowadziłam się na Manhattan. Było ciężko, ale przez te kilka miesięcy zamknięty w mieszkaniu był strasznie nieszczęśliwy – nie był do tego przyzwyczajony. Wolałam, żeby dożył swoich dni na wolności...

Co do wody, to super sprawa, zwłaszcza tutaj. Będziemy sadzić drzewka oliwne, kapary, właściwie wszystkie warzywa, taką zróżnicowaną uprawę.

Na razie po badaniu wody stwierdzili, że jest za słona. Jestem podłamana, ale myślę, że zrobiliśmy badanie za wcześnie, zaledwie 2 godziny po znalezieniu wody.

Lorna, to nie jest jej poduszka, ona ma o wiele większe posłanie! To są poduszki z salonu, no ale cóż, ona kładzie się tam, gdzie ma ochotę...

Mam jednak dobre wieści: szperając w internecie, znalazłam 2 hotele dla psów, które prowadzą też kursy tresury i szkolenia. Co prawda szkolenie charta to nie jest zbyt częsty widok, to raczej wygląda tak:

Mają do mnie dzisiaj oddzwonić. Jeśli udałoby się ją zabierać 2 razy w tygodniu na krótkie lekcje albo chociaż żeby pobawiła się z innymi psami, byłoby super!

Obejrzę filmiki...

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć

Znalazłam coś takiego o zającach, może warto podpytać myśliwych u ciebie w okolicy...

https://agriculture.gouv.fr/sites/minagri/files/documents//tularemie_190905net.pdf

https://barf-raw-feeding.fr/les-maladies-du-gibier/

Moja Oxane sama dorzuca sobie do misek myszy polne

😧

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jej legowisko jest przepiękne 🙂

Ale zaraz pewnie zacznie z niego "wystawać"!

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Zgłoś

😁 Miłość od pierwszego wejrzenia do szczeniaka jest możliwa... Kiedy pojechaliśmy odebrać Volkę jako szczeniaczka, zaraz po przejściu przez bramę i pierwszym spojrzeniu w jej oczy, od razu wiedziałam, że wróci ze mną do domu. A kiedy wskoczyła mi w ramiona, już jej nie puściłam... Ta więź, ta magia!

Nigdy wcześniej czegoś takiego nie czułam, nawet przy mojej pierwszej suni, którą też bardzo kochałam. Z Oxane trudniej było mi zbudować taką relację, mimo że bardzo ją kocham – to nie było tak błyskawiczne. Nawet mój mąż przyznaje, że Volka była naprawdę wyjątkowa.

Spojrzenie Xeny spod twojej białej kołdry jest po prostu rozczulające. Jak mogliście się oprzeć temu małemu noskowi? Była taka drobniutka... taka krucha... ^^

Na pewno też bym pękła... 😌 Ten jej sprytny wyraz pyszczka wiele obiecuje...

Musisz ją przyzwyczajać do spędzania kilku godzin bez ciebie, potem całego popołudnia, a w końcu nawet nocy, choć wiem, jakie to strasznie trudne. Inaczej później Xenie będzie zbyt ciężko... Trzeba to powoli wypracować na przyszłość.

Wiem, że to będzie ciężkie. Raz wyjechałam z mężem na miesiąc i zostawiłam Volkę z naszą córką u moich rodziców. Najbardziej po naszym powrocie fochowała się właśnie Volka. Ignorowała mnie i biegła do mojej mamy, rano witała się najpierw z nią, a ze mną ledwo co... 😔 A najgorsze, że na widok mojego męża normalnie szalała z radości...

Słodziak! Retrivery z Nowej Szkocji też są piękne. Lubił wodę?

Super sprawa z tym zapasem wody, własne studnie są niesamowicie przydatne i wręcz niezbędne.

Będziesz sadzić drzewka owocowe?

Jak tak śpi wtulona w ramiona swojego „pańcia”, to czyste szczęście... Jest przepiękna.

Dobrej nocy dla Waszej trójki!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Piłka się znalazła, jupi! To jedyna zabawka, którą uwielbia

W ramionach mojego męża, widać, że obojgu jest tak dobrze...

Pa pa!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Właściwie mamy trzy posiadłości: jedną w górach, jedną nad morzem i jedną w mieście. W Marrakeszu spędzamy naprawdę bardzo mało czasu.

A to jest część terenu naszego gospodarstwa:

Nie da się sfotografować 12 hektarów, to po prostu za dużo. Woda, którą właśnie znaleźliśmy – jupi! Teren aż do wzgórz i spory kawałek wokół jest ogrodzony i należy do nas. To będzie królestwo Xeny i jej wybieg. No, może nie całość, bo musimy jeszcze posadzić drzewa i warzywa, no i zbudować dom.

Lorna, masz jakieś zdjęcia Moletona?

Doudou, chciałabym zacząć ją przyzwyczajać do zostawania samej, choćby na godzinę czy dwie. To w sumie bardzo mądry pomysł, ale mam problem odwrotny niż większość osób, które muszą zostawiać szczeniaka samego, żeby iść do pracy. My nie mamy sztywnych godzin pracy, jesteśmy w domu cały czas. A jeśli wychodzimy, to po to, żeby pospacerować po górach (i nie wyobrażam sobie iść na spacer i zostawić ją w domu, to wydaje mi się trochę okrutne). Nasz styl życia jest nieco inny – brak grafiku, mieszkanie na łonie natury, a wyjścia to głównie podróże albo wędrówki. Zakupy ktoś nam dowozi albo sami jedziemy do Marrakeszu i wtedy zawsze bierzemy Xenę ze sobą, bo zostajemy tam na noc. A nie chcę jej jeszcze zostawiać zupełnie samej na całą noc.

Wiem, że w maju to będzie dla niej spory szok, ale zrobię wszystko, żeby to wspaniałe otoczenie wynagrodziło jej naszą nieobecność.

No i cóż, tak mocno przywiązać się do szczeniaka w zaledwie miesiąc to pewnie głupie, ale właśnie to nam się przytrafiło.

Miłego wieczoru wam wszystkim.

Tania, twoje wilczaki czechosłowackie są przepiękne! Zawsze fascynowały mnie wilki i wilczaki, dla mnie to ideał. Doudou, miałam kiedyś retrievera z Nowej Szkocji (tollera), był kochany. La Curieuse, Xena może wydawać się taka łagodna, ale to niezła spryciula – słodziak i potworek w jednym, ale właśnie za to ją kochamy. Lorna, ja dopiero co odkryłam charty i czuję, że się uzależnię, tak jak twoi sąsiedzi z dzieciństwa... To takie wrażliwe „psy-koty”. Jestem pewna, że Xena nie będzie jedynaczką zbyt długo.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wróciłam! Padła po bardzo długim spacerze, kuskusie (no tak, znowu, wiem, ale w końcu mamy piątek!) i ganianiu się ze mną... Teraz ucina sobie drzemkę z moim mężem... Korzystam z okazji, żeby trochę poleniuchować, bo za dwa dni będę miała mnóstwo klientów.

Tak, to niesamowite, jak Lorna urosła w ciągu zaledwie dwóch tygodni. Pierwsze zdjęcia są z wieku miesiąca i półtora, a te dzisiejsze to już dwa miesiące. Jest wręcz ogromna jak na ten wiek... Uwierz mi, czuję to, kiedy wyciąga się w łóżku, a nie mamy przecież łóżka king size!

Na początku nocy, kiedy pcha się do łóżka, odkładamy ją w nogi, ale w środku nocy i tak zawsze udaje jej się wślizgnąć między nas. Jeśli będzie dalej rosła w takim tempie, to w końcu my wylądujemy na podłodze. Ale znając życie, jak już tam trafimy, to ona i tak przyjdzie na dół do nas... Swoją drogą, sloughi podobno wybierają sobie tylko jednego pana i zastanawiamy się, kto to będzie – na razie tylko mnie liże, ale wydaje się, że bardziej słucha mojego męża. Zobaczymy...

Tutaj zdjęcie z pierwszego dnia, w jej torbie z sianem:

I przyjazd do naszego domu w Marrakeszu:

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Zgłoś

https://wamiz.com/chiens/guide/pratiquer-le-natural-rearing-la-viande-crue-1860.html

https://barf-raw-feeding.fr/lalimentation-du-chien/

https://barf-raw-feeding.fr/listes-viandes-abats/

Wpadnę tu jeszcze wieczorem, jeśli tylko dam radę.

Przetłumaczony francuski
  • 30 komentarzy na temat 78

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post