Mój szczeniak odmawia suchej karmy i je tylko mięso

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Mam 2-miesięcznego szczeniaka, którego wzięliśmy, gdy miał zaledwie miesiąc. Mała nie chce jeść nic poza mięsem, rybami i kośćmi. Próbuję dawać jej suchą karmę, ale nawet jej nie dotknie. Przez dwa dni próbowałam zostawiać jej tylko same chrupki, myśląc, że w końcu zgłodnieje i je zje, ale nic z tego. Ponieważ i tak nie je zbyt wiele – zjada ledwo 1/4 miski i nigdy nie kończy – zaczęłam dodawać jej mięso do karmy, trochę warzyw, ryżu, oleju, a czasem jajka (taki miks pół na pół: jedzenie gotowane i karma), żeby chociaż cokolwiek tknęła i przełknęła. Ale ona zawsze potrafi to sobie przebrać, wyjada mięso, a resztę zostawia. Próbowałam nawet blendować karmę z warzywami i mieszać to z kawałkami mięsa, ale to nic nie daje – wyłapuje tylko mięsko, a resztę zostawia.

Co dziwne, jak na szczeniaka, który niby mało je, to gdy tylko zaczynam gotować albo otwieram lodówkę, od razu jest przy mnie cała podekscytowana. Bardzo interesuje się też tym, co jemy przy stole i piszczy, żeby jej coś dać. Mamy tylko niskie stoliki kawowe, więc jak coś na nich zostawię, to próbuje to podwędzić – raz przyłapałam ją nawet na zlizywaniu masła!

Właśnie wróciliśmy od weterynarza, który powiedział, że mała jest w świetnej formie i w ciągu miesiąca przybrała 2 kg (nie mam pojęcia, jak ona to zrobiła!). Waży 5 kg w wieku 2 miesięcy, a docelowo jako dorosły pies powinna ważyć około 20 kg.

Jak ją przyzwyczaić do suchej karmy? Nie mam nic przeciwko temu, że je mięso, ale nie może przecież jeść wyłącznie mięsa i kości.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

78 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • L
    Lacurieuse Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Ale ta kochana Xena jest urocza!!! A wasze widoki są po prostu cudowne, coś niesamowitego, wyglądają jak z pocztówki!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Pełen luzik

Popiół z tadżina jest pyszny!

A to teraz – zostaw już ten komputer, proszę!

Co też zaraz zrobię... Doudou, zapisuję sobie wszystkie twoje rady, idziemy na spacer nad rzekę, wrócę po południu

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Lorna

Cornflakesy, lol... Fajna historia. To nie mój mąż chodzi na polowania, tylko sąsiedzi. Mój mąż był wczoraj smutny, bo kot zabił ptaszka...

Doudou, tobie też odpiszę. Idę na spacer, bo jest zbyt piękna pogoda... Co do rozłąki, to masz rację:

To jest Xena w Marrakeszu – weszła mi do torby, kiedy się pakowałam, ze strachu, że o niej zapomnimy:

Kilka fotek:

Jak miała miesiąc, w wersji nieśmiałej:

W wersji już mniej nieśmiałej:

Zawsze szuka słoneczka:

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Przepięknie 😲

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ups, oto i fotka, to ten czerwony domek w lesie...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dawaj fotki! Dawaj fotki!

(tylko pamiętaj o limicie rozmiaru, bo często trzeba je najpierw trochę zmniejszyć)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Hej Lorna

Tak, dzisiaj rano się obijam, a zazwyczaj to szykuję śniadanie dla 12 osób!

Dobra, wrzucam wam fotki domu, może kogoś to skusi...

Obejrzę ten filmik, widziałam już wcześniej nagrania ze sloughi i robią wrażenie. Polowania to normalnie nie moja bajka, ale chcę, żeby mogła się wybiegać i była w swoim żywiole tak bardzo, jak to możliwe...

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Żeby przygotować ją do rozłąki, musisz zacząć już teraz zostawiać ją po trochu samą, żeby się przyzwyczaiła, inaczej Twoja nieobecność będzie dla niej zbyt trudna..

W kwestii wychowania myślę tak samo jak Lorna..

👍

A co do mięsa: jagnięcina, koza, baranina, drób, królik z głową (wszystko jest jadalne).

Mostek jagnięcy, korpusy z kurczaka z odrobiną dodatkowego mięsa, żeby nie było za dużo samych kości..

Z baraniny możesz dawać żeberka.

Wszystkie podroby: wątróbka, serca drobiowe i jagnięce, nerki, płuca, żołądki drobiowe i kacze....

Trochę miodu (ćwierć łyżeczki od czasu do czasu).

Wrócę po południu, żeby uzupełnić wpis..

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    W każdym razie cieszę się, że mogłam poznać Xenę, już nie mogę się doczekać, żeby śledzić jej przygody! :-) Super, że mamy na forum charta arabskiego – dzięki temu będziemy mogli poznać inną rasę, która dorasta w tak wyjątkowym otoczeniu! Myślę, że już teraz macie świetną więź i czeka was mnóstwo szczęścia w trójkę.
    Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć Lorna! Jeśli chodzi o charty, to widziałam może ze 2 czy 3, nie więcej, a to było już ładnych parę lat temu... Co do zbóż dla Xeny, to trzeba je namoczyć na noc w zimnej wodzie albo możesz je po prostu ugotować. Komosa ryżowa (quinoa), kasza manna, ryż, proso, jęczmień, owies, polenta, żyto, amarantus, gryka, kukurydza (w bardzo małej ilości). Możesz do tego dodać masło klarowane, Ghee...
    Przetłumaczony francuski
  • 50 komentarzy na temat 78

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post