Mój szczeniak odmawia suchej karmy i je tylko mięso

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Mam 2-miesięcznego szczeniaka, którego wzięliśmy, gdy miał zaledwie miesiąc. Mała nie chce jeść nic poza mięsem, rybami i kośćmi. Próbuję dawać jej suchą karmę, ale nawet jej nie dotknie. Przez dwa dni próbowałam zostawiać jej tylko same chrupki, myśląc, że w końcu zgłodnieje i je zje, ale nic z tego. Ponieważ i tak nie je zbyt wiele – zjada ledwo 1/4 miski i nigdy nie kończy – zaczęłam dodawać jej mięso do karmy, trochę warzyw, ryżu, oleju, a czasem jajka (taki miks pół na pół: jedzenie gotowane i karma), żeby chociaż cokolwiek tknęła i przełknęła. Ale ona zawsze potrafi to sobie przebrać, wyjada mięso, a resztę zostawia. Próbowałam nawet blendować karmę z warzywami i mieszać to z kawałkami mięsa, ale to nic nie daje – wyłapuje tylko mięsko, a resztę zostawia.

Co dziwne, jak na szczeniaka, który niby mało je, to gdy tylko zaczynam gotować albo otwieram lodówkę, od razu jest przy mnie cała podekscytowana. Bardzo interesuje się też tym, co jemy przy stole i piszczy, żeby jej coś dać. Mamy tylko niskie stoliki kawowe, więc jak coś na nich zostawię, to próbuje to podwędzić – raz przyłapałam ją nawet na zlizywaniu masła!

Właśnie wróciliśmy od weterynarza, który powiedział, że mała jest w świetnej formie i w ciągu miesiąca przybrała 2 kg (nie mam pojęcia, jak ona to zrobiła!). Waży 5 kg w wieku 2 miesięcy, a docelowo jako dorosły pies powinna ważyć około 20 kg.

Jak ją przyzwyczaić do suchej karmy? Nie mam nic przeciwko temu, że je mięso, ale nie może przecież jeść wyłącznie mięsa i kości.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

78 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś
    Jeśli chodzi o kontakt z innymi psami, to będzie u mnie spory problem. Jesteśmy jedynymi w całej dolinie, którzy mają psa. Co prawda są tu inne czworonogi, ale to same bezpańskie psiaki – nie bawią się, a na razie staram się ich unikać, bo mała nie ma jeszcze wszystkich szczepień, a wścieklizna wciąż tu występuje. Byliśmy na weekend u znajomej, która ma psa (te zdjęcia z plaży), było super. Co prawda nie bawili się (jej pies jest już starszy), ale kiedy mała próbowała gryźć go w ogon albo kraść mu karmę (no tak, bo jedyny raz, kiedy zainteresowała się suchą karmą, to właśnie wtedy, gdy chciała ją podwędzić innemu psu), to szybko i konkretnie ustawił ją do pionu. Ale znalezienie tu innego psa do zabawy będzie graniczyło z cudem. Szczerze mówiąc, trochę mi z tego powodu smutno. Nawet w Marrakeszu sprawdzałam – wybiegi dla psów i tym podobne atrakcje po prostu nie istnieją. Moja jedyna nadzieja to farma, na której jest mnóstwo chartów sloughi – tam będzie mogła się wyszaleć. Zresztą ma tam spędzić trochę czasu na szkoleniu. Żeby jej to zrekompensować, tak jak pisałam w innym poście, sama się z nią bawię i staram się uczyć ją samokontroli. Jeśli chodzi o siłę uścisku przy podgryzaniu, to robi już postępy. Wiem, że to nie zastąpi kontaktu z innymi psami. Z innymi zwierzętami mam więcej szczęścia – jest tu pełno dzikich kotów, osłów, krów itd. Wczoraj zaliczyliśmy pierwsze wyjście na smyczy. Do tej pory zawsze chodziliśmy bez, ale ostatnio przestała mnie słuchać, gdy mijała ludzi – biegła za nimi, żeby się bawić, i musiałam za nią gonić. Dzięki smyczy mogłam podejść z nią do krowy bez paniki i poszło całkiem nieźle. Smycz zakładam tylko tam, gdzie są mieszkańcy, ale wystarczy 10 minut spaceru i znajduję miejsca, gdzie nie ma żywej duszy i mała może swobodnie pobiegać. Lorna, myślę, że sloughi mają podobny charakter do saluki. Czytałam, że to psy zdystansowane, nieufne wobec obcych, lękliwe, niezależne… Może to się jeszcze zmieni, ale na razie z tej niezależności nic nie widzę, to straszny przylepa. I póki co w ogóle nie wydaje się lękliwa, co mnie wręcz przeraziło, kiedy nagle wyrwała jak z procy, żeby pobawić się z osłem. W każdym razie na ten moment to komiczny szczeniak, pełen życia i bardzo kochany. Miewa takie swoje momenty „głupawki”, kiedy kompletnie jej odbija, ale rozśmiesza nas każdego dnia. Wybaczcie ten przydługi post, ale dobrze jest pogadać z kimś innym. Tutaj psy traktuje się raczej kijem i kamieniem…
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ponieważ i tak codziennie gotuję duże ilości jedzenia – tak jak wspomniałam w innym poście, prowadzę pensjonat i gotowanie to też mój zawód – myślę, że te wszystkie zapachy strasznie ją nęcą.

Jak tylko zaczynam pichcić, ona zaraz jest cała podekscytowana, a potem pilnuje mnie z fotela. Kiedy skończę, podchodzi do swojej miski, wącha karmę, robi kwaśną minę, nawet jej nie rusza, tylko idzie pod lodówkę, koczuje przed nią i gapi się na mnie, jakby chciała powiedzieć: „serio nie możesz mi dać czegoś innego?”. To w sumie dość komiczne. Często wtedy zjawia się mój mąż, podbiera kawałek mięsa, które akurat szykuję, i jej daje. No i tyle z diety! A ja się gimnastykuję, przygotowuję i ważę jej porcje, a tak naprawdę nie mam żadnej kontroli nad tym, ile ona wcina. A, no i w temacie fatalnych nawyków: kiedy my jemy, mąż też jej czasem podrzuca po trochu mięsa. Nic więc dziwnego, że kręci się koło nas przy posiłkach! Teraz, jak podaję jedzenie gościom, nie mogę jej już zostawiać w salonie...

Lorna, nie martwię się za bardzo o pilnowanie domu. Tak naprawdę pierwotnie pomysł na psa stróżującego wziął się stąd, żeby owce nie wchodziły nam wyjadać upraw, ale postawiliśmy mur... Farma to nie jest miejsce, gdzie obecnie mieszkamy, ona jest jeszcze w budowie. Jesteśmy w górach, ale okolica jest równie przepiękna. W przyszłości będziemy mieszkać tu i tam po połowie. Ale myślę, że do Xeny przez ten miesiąc już tak bardzo się przywiązaliśmy, że będzie z nami wszędzie, gdziekolwiek pojedziemy.

Faktycznie, jest w świetnej formie i jest bardzo rezolutna. Jak na swoje 2 miesiące, naprawdę mnie zadziwia – śmiga po schodach, wszędzie skacze... A co do poznawania jak największej liczby osób, to skoro codziennie mamy nowych gości w pensjonacie, jest po prostu idealnie. I to z różnych krajów! W miesiąc poznała pewnie ponad 40 osób. Mam szczęście, bo większość z nich jest super, uwielbiają ją i każdy chce się z nią bawić. Więc w zasadzie bawi się prawie cały dzień i jest domowym klaunem. (Podkrada im buty, skarpetki, wczoraj zwędziła bidon facetowi, który przyjechał na rowerze, ale cóż, w ostatnim prywatnym komentarzu na Airbnb grupa napisała mi „pozdrowienia dla księżniczki Xeny”, więc chyba nikomu to specjalnie nie przeszkadza).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Kontynuuję tutaj, bo mój post jest za długi...

Jeśli rano nasypię jej tylko suchą karmę, to nawet jej nie dotknie. Lorna, faktycznie nie mam zbyt dużego wyboru, jeśli chodzi o karmy. Sprawdziłam skład i – wybaczcie wyrażenie – to wygląda na straszne g… Tylko 22% białka. Xena nie jest głupia. To jakaś zwykła hiszpańska marka. U weterynarza mają chyba Royal Canin. W internecie mogę znaleźć takie marki jak Nutrivet, Ownat czy Pro Plan, ale nie wiem, co są warte. No i z dostawą wychodzi to strasznie drogo i jest mało praktyczne – tutaj kurier nie dojeżdża, tylko do Marrakeszu.

Spróbuję z Royal Canin, ale może masz rację, Lorna – jeśli nie będzie chciała ich jeść, to nie ma co zmuszać. Chyba sobie odpuszczę. Jeśli resztki kuskusu z mięsem są okej, to dla nas super! (Szczerze mówiąc, przez pierwszy miesiąc u nas jadła tego kuskusu całkiem sporo). Martwi mnie tylko, że mój mąż daje jej gotowane kości z kurczaka. Wiem, że to niedobrze, staram się wyciągać te najmniejsze, ale jak na razie nie miała żadnych problemów. Żadnej biegunki (to pewnie zasługa kuskusu), kompletnie nic, wygląda na naprawdę twardą sztukę.

W każdym razie dzięki za rady. Myślę, że będę jej dawać wszystkiego po trochu: surowe, gotowane i resztki, ale będę pilnować, co konkretnie jej ląduje w misce. Bo taki tadżin z kiszoną cytryną i oliwkami to chyba nie najlepszy pomysł dla szczeniaka? Do tego gotuję z dużą ilością czosnku, a gdzieś czytałam, że dla psa to szkodliwe. Sól i smażony olej też jej nie zaszkodzą? Jeśli chodzi o owoce, np. banana, to próbowałam wczoraj – pobawiła się kawałkiem, który ostatecznie został wgnieciony w kanapę, więc na razie sukcesu brak. Z innej beczki: czy popiół i resztki drewna z kominka są niebezpieczne dla psa? Co rano włazi do kominka i to zajada.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki za link Doudou, zerknę na to. Moja jedyna obawa przed surowizną jest taka, że tutaj mi powiedziano, że nie powinno się dawać surowego jedzenia, żeby potem, jak będzie polować, nie zagryzła zająca. Sloughi są używane do polowań na zające, ale chodzi głównie o to, żeby się wybiegały... Kompletnie nie znam się na polowaniu, ale podobno zająca trzeba po prostu znaleźć. No i mina weterynarza, jak go zapytałam, czy mogę dawać surowe ryby i mięso, bezcenna lol...

Więc wciąż się waham, ale chyba skłaniam się ku diecie mieszanej. Teraz przygotowuję jej dzienne porcje: 100g mięsa, 150g karmy, 30g warzyw, 20g węglowodanów, olej i przyprawy. (Nie wiem, czy to nie za dużo, sprawdzałam na niektórych stronach i wyczytałam, że dla szczeniaka to powinno być 6 do 8% jego wagi). Zresztą ona i tak nigdy nie zjada wszystkiego, wczoraj zjadła może jedną czwartą tego (no dobra, dostała kawałek antrykotu wołowego i kości...). Fasolkę szparagową, podroby i żołądki dobrze gotuję w wodzie. Jeśli odstawię karmę i zastąpię wapń skorupkami jajek oraz kośćmi, to będzie w porządku?

Wiem, że lepiej dawać jej miskę o stałych porach rano, w południe i wieczorem, ale na razie zostawiam jej jedzenie na cały dzień – nakładam jedną trzecią porcji i ona podchodzi, kiedy chce. (Nigdy nie opróżnia miski do końca).

Doudou, jeśli nie mogę przejść całkowicie na dietę BARF, to dlatego, że nie jestem w stanie trzymać się jej rygorystycznie – nie zawsze mam mięsne kości czy ryby, a mąka ryżowa czy orkiszowa u nas nie istnieje. Robię z tego, co akurat znajdę. Mieszkamy w małej górskiej wiosce... Ale ta Oxane ma szczęście, domowe ciasteczka są super!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No nieźle, Juju jest niesamowicie zaradna jak na takiego malucha odebranego matce w wieku zaledwie miesiąca...

Je za dwoje (5 kości dziennie w wieku 2 miesięcy?!), już zakopuje i odkopuje swoje zdobycze w ogrodzie – robi wrażenie!

W każdym razie wygląda na to, że jest w świetnej formie

Doudou i inni zwolennicy BARF-a na pewno doradzą Wam w kwestii surowego żywienia. Jeśli nie zawsze macie dostęp do mięsa, to pewnie da się to uzupełnić warzywami albo odrobiną produktów skrobiowych?

Wydaje mi się, że lepiej podawać tak zwane „jedzenie domowe” dobrej jakości, które psinie smakuje, niż na siłę wciskać jej słabej jakości karmę, jeśli nie macie pod ręką dużego wyboru gotowych produktów...

Skoro ich odmawia, to znaczy, że jej nie służą. Moim zdaniem resztki dobrego kuskusu z odrobiną mięsa są jak najbardziej w porządku, jeśli to najlepiej pasuje do Waszego trybu życia.

Co do rozwoju małej, mąż nie musi się martwić o to, czy będzie w przyszłości alarmować i pilnować gospodarstwa. To bardzo dobrze, że szczeniak teraz dużo zwiedza i poznaje mnóstwo ludzi oraz innych zwierząt w pierwszych miesiącach życia – to wcale nie przeszkodzi jej w pilnowaniu swojego terenu, gdy już dorośnie ;-)

Zresztą, biorąc pod uwagę jej wiek i wczesne odstawienie od matki, kluczowe jest, żeby miała kontakt z innymi psami. Dzięki temu nauczy się samokontroli, a zwłaszcza wyczucia siły gryzienia (o czym wspominaliście w innym wątku parę dni temu).

Uwielbiam charty, w dzieciństwie miałam kontakt z afganami i saluki, to niezwykłe psy. Jako dorosłe stają się raczej nieufne i zdystansowane wobec obcych, więc to super, że mała ma na co dzień kontakt z ludźmi w gospodarstwie. Nie można dopuścić, by chart stał się lękliwy, bo ich naturalna rezerwa i tak jest spora (zobaczycie różnicę, jak dorośnie).

Mieszkacie w przepięknej okolicy... widziałam ostatnio zdjęcia z plaży :-)

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Kurczę, cały tekst mi się zlał

powodzenia przy czytaniu ..

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Zgłoś
    Najprościej będzie, jak zajrzysz na forum Barf pod adres http://www.b-a-r-f.com, żeby pobrać rozpiski dla szczeniaka i sprawdzić informacje o wadze... To zupełnie normalne, że woli mięso. Jeśli je zakopuje, to możliwe, że jej dzienna porcja została już zaspokojona... Co do podrobów, na początku przy szczeniaku warto czasem dosłownie na chwilę wrzucić je na patelnię (taki trik) z odrobiną wody – to może pomóc, bo ta miękka, „gliniasta” konsystencja nie zawsze maluchom odpowiada... Xena to teraz szczeniak, ale jak już dorośnie, to przy surowiźnie można – i ja to polecam – robić jeden dzień bez mięsa (w ten dzień dajesz jajko albo trochę ryby, ale już bez dodawania oleju do miski...). Na moim Pintereście znajdziesz listy owoców, warzyw, podrobów, mięs i innych dodatków. A jaką ilość jedzenia jej dajesz przy jej wadze? Jeśli posiłki są urozmaicone, nie ma powodu do obaw o niedobory. Bardziej martwiłabym się przy diecie domowej (gotowanej) bez mięsnych kości (brak wapnia, fosforu itd.). Wyliczanie porcji idealnie co do grama 👎 nie jest ani łatwe, ani szczerze mówiąc zbyt potrzebne. Ona rośnie, rozwija się, może nawet trochę „nabrać ciałka” na mięśniach :-) (mój weterynarz mówił mi to samo przy sterylizacji Oxane, mojego labradora – że odrobina tłuszczyku jest ok...). 1 kg mniej i byłoby idealnie... Poza tym ma piękną, błyszczącą sierść, mnóstwo energii i zaczyna powoli rozumieć, co znaczy słowo „powoli”. Fasolkę szparagową zawsze dawaj gotowaną w wodzie, nigdy na surowo. Co do karmy (chrupek), przy karmieniu mieszanym pewnie da się znaleźć jakieś sposoby, ale mieszanie ich bezpośrednio z mięsem to kiepski pomysł – to nie zadziała i nie jest zdrowe dla układu pokarmowego, bo karma trawi się znacznie dłużej niż mięso. Przy miksie lepiej rozdzielić posiłki w czasie, na przykład: rano porcja karmy, w południe mięso, wieczorem mięsne kości... albo rano kości z warzywami, w południe karma, a wieczorem mięso. Kombinacji jest mnóstwo, zależy, co podpasuje twojej suni... No i jeśli dobrze to toleruje, możesz dodać odrobinę zbóż, malutką porcję zależnie od jej wagi (to już nie jest czysty Barf, niektórzy barfujący to akceptują, inni są przeciwni – tak samo jak z nabiałem, dla jednych to tak, dla innych nie...). U moich „barfowniczek” czasem dodaję zboża, gdy mają większy wysiłek (pływanie, aportowanie), a z nabiału robię smaczki – moje domowe ciastka na mące ryżowej czy orkiszowej... Co do twojej Xeny – nie, nie zwariowałaś... a jeśli tak, to jest nas całe mnóstwo takich wariatek i wariatów, zapaleńców 😁, którzy chcą po prostu, żeby nasze psiaki i inne zwierzaki były przy nas szczęśliwe... z dobrą michą, spacerami i całą miłością, jaką możemy im dać. Wymiziaj swoją Xenę, miłego wieczoru!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Doudou

Właśnie dałam jej kawałki surowej wołowiny – nie tyle je zjadła, co po prostu pochłonęła. Dałam jej też surową kostkę z udźca jagnięcego; najpierw pieczołowicie zakopała ją w ogrodzie, a potem odkopała, żeby ją sobie pogryźć. Przygotowałam jej miskę z fasolką szparagową, skorupkami jajek, surowym żółtkiem, suchą karmą, olejem, imbirem i wątróbką, ale ledwo co tknęła… Dzisiaj znowu jadła tylko samo mięso…

Cyndy i Oreo, byłam u weterynarza, ale tutaj niewiele nam doradzają. Dopóki szczeniak przybiera na wadze, dla nich wszystko jest w porządku…

Tania, u weterynarza wcale nie próbowali nam wciskać swojej karmy. Zgadzam się z tobą – mięso jak najbardziej, ale nie tylko to. Będę próbowała dostosować się do Xeny, pilnując jednocześnie, żeby była zdrowa. Będę mieszać mięso, które tak uwielbia, z karmą, warzywami i innymi potrzebnymi składnikami, wszystko rozgniecione. Główkuję nad wyliczaniem jej dziennej porcji, zapotrzebowania i tak dalej, a ona na koniec i tak wyżera samo mięso.

Tutaj ludzie myślą, że zwariowałam, bo tak bardzo przejmuję się zdrowiem szczeniaka. Dla nich jest okej, dopóki pies w ogóle je…

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Zrobię co w mojej mocy, żeby było jej jak najlepiej. Nieważne co będzie jadła, chcę po prostu, żeby to było dobre dla jej zdrowia.

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Zgłoś

Dobry wieczór Jujud

musisz po prostu wyeliminować GOTOWANE kości, które są bardzo niebezpieczne dla Twojej małej..

wrócę tu później, żeby podzielić się moimi listami warzyw, owoców i przypraw..

i żeby lepiej wyjaśnić temat surowizny..

🙂

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć Doudou Tak, faktycznie mieszkam w Maroku i myślę, że będę jej dawać po prostu to, co kocha, czyli mięso. Czy to surowe, czy gotowane. Chcę tylko mieć pewność, że niczego jej nie zabraknie. Kurczak, jagnięcina, wołowina, baranina – wszystko jej jedno, byle było mięso. Resztę tylko powącha i nawet nie ruszy. Uwielbia kości, każde mięso, wątróbkę, flaki… Staram się dodawać jej suplementy: banany, jogurt, olej, no wszystkie te potrzebne dodatki. Tutaj niestety nie mamy dostępu do witamin ani niczego w tym stylu. Kocha przyprawy – sprawdzam w Google, żeby mieć pewność, że są dla niej ok, ale kolendrę, imbir czy kurkumę po prostu uwielbia i zajada ze smakiem. Kości, surowe czy gotowane, zjada ponad 5 dziennie… to pewnie za dużo. Martwię się po prostu o niedobory. Przeczytałem wszystko o diecie BARF w sieci, nie chcę po prostu zawalić sprawy, a że nie mam codziennie dostępu do świeżego mięsa, to muszę to u siebie mieszać z suchą karmą.
    Przetłumaczony francuski
  • 70 komentarzy na temat 78

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post