Mój szczeniak pochłania karmę bez gryzienia i wymiotuje

Péla
Péla Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Moja sunia (ma prawie 5 miesięcy) po prostu pochłania karmę, w ogóle jej nie gryzie. W mniej niż 30 sekund jest już po jedzeniu.

Właśnie przed chwilą zwymiotowała całą swoją porcję. Myślę, że to dlatego, że je za szybko i w ogóle nie gryzie tych granulek.

Myślicie, że można już przejść na karmę dla dorosłych psów, żeby musiała ją pogryźć? :s

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

19 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie zostawiajcie swojego szczeniaka samego przed miską!

> usiądźcie spokojnie z odmierzoną porcją karmy na kolanach i podawajcie ją powoli, robiąc przerwy, po małej szczypci. Przerwijcie karmienie – a właściwie w ogóle przestańcie się ruszać – gdy tylko maluch zacznie łapczywie rzucać się na to, co właśnie włożyliście do miski.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Namoczyć je, żeby wyszedł z tego taki pasztet?
    Przetłumaczony francuski
    H
    Happyodin Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć wszystkim! Mój 3-miesięczny szczeniak bordera pożera karmę w rekordowym tempie, ale na szczęście nie wymiotuje. Nieważne, czy granulki są małe, czy duże – nic to nie zmienia. Próbowałam już miski spowalniającej jedzenie, ale bez efektu. Jak tylko karma trafi do pyszczka, od razu łyka ją w całości bez gryzienia... Mimo że teraz je sam, w spokojnym miejscu z dala od innych, to nic nie pomaga. No i cóż, nie muszę Wam chyba mówić, co jest dalej – jak tylko się załatwi, zjada swoje odchody równie szybko... Z plusów – w ogrodzie jest czysto (lol), ale pod względem higieny to słaba sprawa, no i dla jego organizmu to też nic dobrego. Macie jakieś sprawdzone rozwiązania? Z góry dzięki! (Małe doprecyzowanie: zanim go adoptowaliśmy, cała szóstka szczeniaków jadła z jednej wspólnej miski...).
    Przetłumaczony francuski
    Péla
    Zgłoś
    Dobry wieczór, Moja malutka właśnie straciła swój pierwszy ząbek :D Czy to nie to mogło wywołać u niej biegunkę? Podałam jej ryż, marchewkę i odrobinę purée, i jej kupka powoli wraca do normy. Dzięki za wasze rady :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

A gdybyś tak je namoczył, żeby wyszło coś w rodzaju pasztetu?

Przetłumaczony francuski
    Nattygann
    Nattygann Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tak, i nie ma w tym nic obrzydliwego ;)
    Przetłumaczony francuski
    Péla
    Zgłoś

Hej znowu!

Jaka właściwie powinna być normalna temperatura u psa? Bo nie mam pojęcia.

I jeśli zwymiotuje karmę, to czy pozwolić jej to zjeść, jeśli będzie miała na to ochotę?!

Przetłumaczony francuski
    Péla
    Zgłoś
    Cześć, Faktycznie, karma wychodzi w całości. A potem ona jest głodna :p Spróbujemy z tą piłką w misce, która – tak jak piszecie – jest u niej na podwyższeniu. Rozsypywanie karmy to wcale nie jest głupi pomysł. Wypróbuję po trochu wszystko, co mi radzicie. :) W nocy źle się czuła, kilka razy miała biegunkę. Myślę, że po prostu się przeziębiła. Teraz jednak tryska energią! W nocy daliśmy jej ryż.
    Przetłumaczony francuski
    Nattygann
    Zgłoś

Fajnym pomysłem jest też wrzucenie karmy do specjalnej kuli smakuli – twój szczeniak będzie musiał sam ją sobie stamtąd wydostać. Zajmie mu to trochę czasu, ale przynajmniej nie będzie się tak łapczywie napychał.

Przetłumaczony francuski
    Nattygann
    Zgłoś

Jeśli Twój psiak wymiotuje, to dlatego, że po prostu strasznie łapczywie połyka karmę, a nie dlatego, że jest ona z marketu...

To się często zdarza, a jeśli granulki są małe, to wcale nie pomaga. W takim przypadku nie mówimy o typowych wymiotach, tylko o ulewaniu (regurgitacji) tuż po zjedzeniu karmy. Zazwyczaj wynika to z jakiegoś urazu lub nieprawidłowego funkcjonowania gardła czy przełyku i to bez względu na rodzaj karmy – krótko mówiąc, Twój pies po prostu zbyt łapczywie je.

Są co prawda takie specjalne miski, jak te na zdjęciach, ale dla szczeniaków uważam je za mało skuteczne (może z wyjątkiem tej drugiej). Najlepiej byłoby, gdybyś zaczął dzielić mu posiłki na mniejsze porcje i starał się wydłużyć czas jedzenia. Dzięki temu żołądek nie będzie przeciążony, a pokarm będzie łatwiej przechodził.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 19

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post