mój szczeniak podgryza mi stopy

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Zwracam się do Was z prośbą o kilka porad.

Niedawno adoptowałam 3-miesięcznego szczeniaka, to miks biszona i yorka. Jest z nami od niecałego tygodnia.

Moim największym zmartwieniem jest to, że mały gryzie mnie po stopach, kiedy chodzę, co jest dość uciążliwe. Najgorsze jest to, że on traktuje to jak świetną zabawę – ruszające się we wszystkie strony stopy bardzo go nakręcają i sprawiają mu frajdę. Boję się, że jak dorośnie, to zachowanie stanie się naprawdę problematyczne. Próbowałam go ignorować, idąc po prostu dalej, ale kiedy widzi ruch, gryzie jeszcze bardziej. Próbowałam też zatrzymywać się, patrzeć w górę z założonymi rękami i czekać, aż przestanie, ale trudno jest nie reagować, kiedy on naprawdę sprawia mi ból. W końcu i tak muszę poruszyć stopą, a wtedy on zaczyna od nowa. Nawet gdy ignoruję go przez 5 minut, on nie odpuszcza, co jest dość frustrujące.

Próbuję używać stanowczego „NIE”, bez podnoszenia głosu, żeby go dodatkowo nie pobudzać. Jak na razie nie przynosi to większych efektów, a dzisiaj musiałam go nawet odizolować na 5 minut w innym pomieszczeniu, żeby się uspokoił, bo gryzł naprawdę mocno.

Nie bardzo wiem, co robić, a nie chciałabym popełnić jakiegoś błędu wychowawczego. Wiem, że jest z nami bardzo krótko, ale zależy mi na tym, żeby wyeliminować to zachowanie jak najszybciej, zanim sytuacja się pogorszy.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • R'Teddy
    R'teddy Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, to się świetnie sprawdza i go nie denerwuje, więc w sumie nie ma żadnych przykrych chwil ani dla niego, ani dla naszych stóp!

Przetłumaczony francuski
    Florence_yvonne
    Florence_yvonne Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Oscar ma już dwa lata i wciąż gryzie, szczególnie kiedy jestem w samych skarpetkach. Wypróbuję tę metodę z perfumami.
    Przetłumaczony francuski
    R'Teddy
    R'teddy Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, mam dwumiesięcznego malucha owczarka niemieckiego. Zamiast się męczyć (te małe mleczaki potrafią nieźle dać w kość!), zamiast ciągle powtarzać mu „NIE”, odpychać go i psuć sobie wspólną chwilę, gdy psiak jest w samym środku radosnej zabawy, mam dla was fajny sposób: Daję kropelkę perfum na stopy, albo na skarpetki, jeśli nie chodzę boso... wtedy on na spokojnie i w dobrym nastroju zajmuje się którąś ze swoich zabawek. To łagodna i przyjemna metoda, a do tego sami ładnie pachniemy!! Mam nadzieję, że u was też się to sprawdzi!
    Przetłumaczony francuski
    Florence_yvonne
    Florence_yvonne Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Mam chihuahua od trzech tygodni, a jutro skończy dokładnie trzy miesiące.

Kiedy chodzę, maluch gryzie mnie w palce u stóp i to naprawdę strasznie boli.

Próbowałam już mówić „nie”, odsuwać go drugą stopą, lekko go odpychać, zatrzymywać się w miejscu, machać mu palcem przed pyszczkiem i tak dalej – mam wrażenie, że wypróbowałam już wszystko i nic nie działa.

Ma niesamowicie ostre ząbki i gryzie bardzo mocno, a do tego jest taki maleńki, że strasznie się boję, że go niechcący nadepnę.

Jestem zrozpaczona, naprawdę nie wiem już, co robić.

Muszę jeszcze dodać, że kiedy siedzi mi na kolanach, podgryza mi palce u rąk, ale w tym przypadku jest już trochę lepiej, bo wtedy podsuwam mu kawałek marchewki i na szczęście woli marchewkę od mojego palca.

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
    Gigi397
    Gigi397 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    No nala, jeśli twój labrador ma już kły w wieku 2 miesięcy, to nieźle się zapowiada. Też miałam suczkę labradora, gdy miała 2 miesiące, i to właśnie po uzębieniu weterynarz był w stanie określić jej wiek, bo miała małe ząbki, a zamiast kłów – takie małe kiełki jak u nas. Nigdy nie podgryzała stóp. Buziaki, gigi397.
    Przetłumaczony francuski
    Gigi397
    Gigi397 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hejka wszystkim! Jak mój biszon zaczął dobierać się do moich stóp, to najpierw tylko mnie łaskotał, miał wtedy 4 miesiące. Potem zaczął podgryzać – to niby nie boli jakoś bardzo, ale te szczenięce igiełki są ostre i w tym tkwi problem. Yyyy... sorki, ale mój ma teraz 20 miesięcy i dalej podgryza mi stopy, a potem je liże. Nie narzekam, skoro sprawia mu to frajdę, to pewnie taki jego sposób na okazywanie uczuć, a ma ich w sobie mnóstwo. Ale w windzie, jak wychodzimy na spacer i trafi się jakaś dziewczyna w butach z odkrytymi palcami, to wtedy mówię mu, że tak nie wolno. Kocha minispódniczki i lekkie buty. No i tyle – jeśli piesek jest mieszańcem biszona, to pewnie po prostu ich taki urok. Buziaki i powodzenia! Tylko absolutnie nie wolno bić – ja mojemu pokazuję palec wskazujący i wtedy on już wie, że robi coś, czego nie powinien.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Klepanie psa samo w sobie nic nie daje, a co więcej, może tylko stworzyć problemy. Psy gubią się, gdy ta sama ręka raz je głaszcze, a raz karci, zależnie od sytuacji.

Jeśli popychasz psa, żeby zwrócić jego uwagę, zadziała to podobnie. Płaską dłonią odepchnij go na wysokości klatki piersiowej, potem wstań, wyprostuj się, unieś palec i stanowczym tonem nakaż mu przestać.

Szybko zaproponuj mu inną zabawę z zabawką, szarpak będzie super... Ale nie myśl, że to klepnięcie w udo tutaj pomaga i przede wszystkim nie przekazuj takich opinii innym, bo to po prostu nieprawda.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Próbowałam już wszystkich sposobów. Jedyne, co jak na razie zadziałało, to niestety lekkie klepnięcie w udo jednym albo dwoma palcami – oczywiście tak, żeby nie bolało... Oczywiście nie popieram żadnej przemocy, ale zauważyłam, że mój szczeniak jest tak zafiksowany na podgryzaniu stóp czy spodni, że prawie nie da się odwrócić jego uwagi. Do tego robi to naprawdę boleśnie... jednym kłapnięciem zrobiła dziurę w skarpetce mojego taty. Ignorowanie, wołanie „ałć” i tym podobne metody w ogóle na nią nie działają... Nie wiem, jaki charakter ma Twój szczeniak, ale wydaje mi się, że każdą metodę trzeba po prostu dopasować indywidualnie do konkretnego psa...
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Klapnięcie w udo? Nie. Albo zrobisz to za mocno i możesz mu zrobić krzywdę, albo zrobisz to za słabo i potraktuje ten gest jak zabawę.

(Jeśli szczeniak naprawdę zasłużył na reprymendę, bo robi coś absolutnie niedopuszczalnego: daj mu krótkie, zdecydowane puknięcie opuszkami palców mniej więcej między łopatką a uchem; przekaz będzie jasny)

Przy bardzo młodym szczeniaku najlepszym sposobem, jeśli podgryza cię, idąc za tobą, jest zamienienie się w posąg. Stój nieruchomo tak długo, jak trzeba. Ruszaj dalej dopiero wtedy, gdy uspokoi się przy twojej nodze. Znowu zaczyna? > Znowu stajesz.

Radzę ci ćwiczyć w domu chodzenie za nogami, nigdy nie pozwalając mu na łapanie ich pyszczkiem: musi zrozumieć, że jego zadaniem jest podążanie za tobą, a nie zabawa w zapasy (w to bawcie się w innych momentach, kiedy siedzisz na ziemi, a nie stoisz).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mam ten sam problem z moim 2-miesięcznym labradorem. Zauważyłam małą poprawę po stanowczym „nie” i lekkim klepnięciu w udo.

Rozumiem Cię, to strasznie irytujące... nawet jeśli on chce się tylko bawić... ale mam nadzieję, że pojawią się tu jeszcze inne porady, bo sama chętnie z nich skorzystam!

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post